URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
05 Ianuarie 2010, 18:19

Junk food-ul ar putea finanţa spitalele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul marţi, spunând că o prioritate pentru sistemul sanitar pe 2010, ca o sursă alternativă de venituri pentru Ministerul Sănătăţii, ar putea fi taxa pe produsele tip fast food.

"Ideea vine din alte state europene, precum Germania, Marea Britanie, Franţa, în care funcţionează acest sistem, nu descoperim noi nimic nou sub soare", a precizat Cseke Attila, adăugând că la nivelul Uniunii Europene există politici de descurajarea a consumului de mâncăruri nesănătoase. "Deocamdată taxa pe fast food este la nivel de intenţie şi o vom supune dezbaterii publice. Nu mă întrebaţi de cuantumul ei, acest lucru îl vom stabili în urma discuţiilor cu producătorii şi distribuitorii, dar suma totală va fi una importantă, estimăm că anual se vor strânge astfel 3-4 miliarde de lei", a mai spus ministrul.

Produsele nesănătoase la care s-a referit Cseke sunt hamburgerii, pizza, dulciurile şi băuturile carbogazoase, cu excepţia celor naturale şi a apei. O listă completă a lor va fi făcută de specialiştii care vor fi consultaţi de Ministerul Sănătăţii. "Intenţia mea fermă este ca banii să fie cheltuiţi la vedere, să aibă o destinaţie specială, nu să intre în bugetul Ministerului şi de acolo să nu-i mai vadă nimeni", a explicat ministrul bihorean.

Cseke spune că taxa nu ar fi suportată de cumpărători, ci de producători şi comercianţi, cu care, de altfel, va şi începe discuţiile probabil săptămâna următoare.

În tot acest timp, industria de profil e neîncrezătoare că statul va putea aduce atât de mulţi bani, până la un miliard de euro, la buget din noul impozit. Mai mult, sindicaliştii din industria alimentară spun că astfel încasările la bugetul de stat ar fi mai mici, iar locurile de muncă ar fi mai puţine.

Potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, taxa se va resimţi "tot în buzunarul consumatorului final". "Uşor, uşor, industria alimentară se distruge, iar noi vom apela tot mai mult la importuri", a declarat Frumosu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON