URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2021, 18:03

Judeţul Bihor cu prefect PSD? Cine ar fi în cărţi pentru preluarea funcţiei

Judeţul Bihor cu prefect PSD? Cine ar fi în cărţi pentru preluarea funcţiei Fotografie de la instalarea prefectului liberal Dumitru Ţiplea, în decembrie 2019
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor ar putea să se aleagă cu un prefect propus de Partidul Social-Democrat, care l-ar înlocui astfel pe cel liberal, Dumitru Ţiplea.

După ce şi-au împărţit ministerele într-un guvern comun, susţinut şi de UDMR-işti, PSD şi PNL îşi împart şi celelalte funcţii cheie din administraţie, iar unele surse susţin că înţelegerea este ca în judeţele în care preşedintele Consiliului Judeţean este liberal, prefectul să fie pesedist, şi invers. 

Pe această logică, în judeţul Bihor, cum Consiliul Judeţean este condus de PNL, prin Ilie Bolojan, Instituţia Prefectului ar urma să fie "distribuită" către social-democraţii lui Ioan Mang.

Pentru ocuparea acestei funcţii, zic sursele BIHOREANULUI, ar fi în cărţi două persoane: Felix Cozma, liderul consilierilor judeţeni ai PSD şi fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, respectiv Adrian Madar, consilier local PSD în Oradea, fost secretar general adjunct al Guvernului Dăncilă. 

Conform Hotnews.ro, PNL şi PSD şi-au împărţit funcţiile din eşalonul doi şi trei din Guvern. Din cei 80 de secretari de stat, Partidul Social-Democrat urmează să numească 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR 8. Comparativ cu formula precedentului Guvern, cel cu USR, liberalii pierd 13 posturi de secretar de stat, potrivit sursei citate. 

La capitolul instituţii cheie, PNL va prelua conducerea unor importante agenţii guvernamentale aflate în subordinea ministerelor pe care le-au cedat. Câteva exemple ar fi: ANAF, CNAIR şi CNI. 

Hotnews.ro scrie că şi funcţiile din teritoriu au fost împărţite între cele trei partide. Este vorba de posturile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Din cele 42 de funcţii de prefect, PSD va numi 21 de oameni, în timp ce PNL -17, iar UDMR- 4 prefecţi, potrivit portalului de ştiri menţionat.

Varianta împărţirii pe metoda preşedinte de CJ liberal – prefect pesedist nu a fost confirmată oficial, însă G4Media.ro a scris că aceasta a fost discutată săptămâna trecută în cadrul Consiliului Politic Naţional al PSD, fiind propusă de Paul Stănescu. Excepţiile ar fi judeţele unde sunt prefecţi UDMR.

Culoarea politică a judeţelor ţării în funcţie de preşedinţii consiliilor judeţene: 

(sursa foto: G4media.ro)

UPDATE: Mang îl acuză pe Ţiplea de neleguiri

Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a confirmat, marți, pentru Bihon.ro că social-democraţii insistă în negocieri pentru ca funcţia de prefect de Bihor să revină PSD. Mai mult, Mang îl critică pe actualul prefect, liberalul Dumitru Ţiplea, susţinând că acesta nu respectă legile. 

"Îmi doresc pentru PSD funcţia de prefect, întrucât domnul Ţiplea a încălcat de foarte multe ori legea, făcând şi abuz în serviciu. Şi-a permis luxul de a nu anunţa primarii PSD că trebuie să ceară fonduri de la Guvern pentru a putea încheia anul. Primarii PSD au cerut fonduri pentru că le-am spus eu. Mai mult, şi-a permis ca acele cererile, în loc să le adune de la primari şi să facă un centralizator, aşa cum prevăd prerogativele lui, şi-a permis să trimită la minister propunerile lui, nu suma de care avea primarul nevoie", a precizat Ioan Mang pentru site-ul menţionat. 

Liderul PSD Bihor a confirmat şi că repartizarea prefecţilor a fost făcută astfel încât social-democraţii să aibă 21 de prefecţi, liberalii 17, iar udemeriştii 4. Mang a spus că la împărţire a contat ponderea parlamentarilor fiecărui partid. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Indiferent cine va fi prefect PSD-ist ...
... ar face bine să nu fie pusă "o marionetă" de-a lui Mang, ci o persoană care să pună picioru-n prag și să desființeze toate hotărârile de expropiere, precum și cele de pauperizare a bihorenilor în general.
Postat 23 Noiembrie 2021, 10:19 de KP
@excalibur
Crezi ca de masca-i arde lui? Il suna baietii disperati, s-a vorbit, s-a platit, cu ei cum ramane?! Numai in pielea lui sa nu fii!
Postat 23 Noiembrie 2021, 09:09 de pinonel
Oradeanbihor
In Oradea-Bihor nu o sa conduca PSD
Postat 22 Noiembrie 2021, 22:32 de Sandu2100
Alo, prefectura...
Dom' perfect, ce faci, ne lasi cu masca in aer liber, ca Oradea e sub 5 la mie? Sau e tot week-end la voi? Sau trebuie sa se intruneasca CJSU? Dam drumul la valul 5?
Postat 22 Noiembrie 2021, 21:29 de excalibur
vrem un prefect corect
Din cate citesc amandoi sunt membri in CJB, respectiv CLO. Departajarea e simpla….trebuie luate interventiile fiecaruia, iar cel care a avut cele mai multe si cele mai pertinente sa ia postul. Dpmdv pentru postul de prefect trebuie sa fie un om : corect, diplomat si inteligent. Am avut prefecti vai de mama lor, dar si prefecti exemplu. Mult succes celui care va fi ales!
Postat 22 Noiembrie 2021, 20:21 de nufarul
Felix Cozma, serios?
Felix Cozma sa fie noul PREFECT de BIHOR? hahahah ce bine rad, acest mini-PSD-ist care de 1 an de zile e SOFER la BOLT, practic taximetrist, de cand l-a "abandonat" partidul, acum vine sa ne conduca noua judetul? Nu stiu cine e mai penibil acum...
Postat 22 Noiembrie 2021, 20:18 de Clauditza
plini de penibil
pnl si usr si-au cerut-o. mai ales usr, care si-a trantit guvernul... ce vor face acum in opozitie... cui ii mai pasa?! mi-e mila si sila cand ma gandesc cum mergea ciolos pe la toate televiziunile si se oferea sa fie prim-ministru pt ca cica era singurul care isi asuma responsabilitati. v-a tras-o pesedeul in stil mare (voua si pnl-ului)! pnl trebuie sa se restructureze din radacini pe plan national si in conducere, daca vrea sa iasa din canal. un jeg ca puscariasu catu si plimbatorul-lui-carmen-prin-concedii nu mai trebuie sa apara vreodata in politica!
Postat 22 Noiembrie 2021, 20:09 de roger
Prefer un matematician.
Acum cine va fi, cum va fi … vom afla! Dar sper ca din cele doua variante sa fie domnul Adrian Madar. Ne-am saturat de nulitati si de oameni ajunsi din aer in diferite posturi. Uitati-va la acest “Dumitru Tiplea” o persoana care acum cateva luni se plimba la camasa printre oameni neajutorati in contextul inundatiilor. Domnul Adrian Madar e singurul care face opozitie adevarata in CLO, pe cand pe domnul Felix Cozma nu prea si-a deschis ciocul in fata “marelui” Bolojan. Toti bihorenii spera la un prefect echilibrat, deoarece am mai avut. Sper ca cei care fac aceasta alegere sa se uite peste CV si la ce scoli au terminat cei pretendenti pentru aceasta functie. Nu ca atunci cand l-au pus pe actualul prefect, absolvent de Educatie Fizica si Sport.
Postat 22 Noiembrie 2021, 20:07 de bihooorel
daca pandemia nu a reusit sa ne uneasca atunci cine???sca
daca aceasta pandemie care a venit peste intreaga lume si care ne -au rapit dintre noi bunici ,oameni pe care i-am iubit si respectat daca nici acum in vreme de greutati si in vreme de razboi cu un inamic invizibil sunteam atat de rai si suntem pusi numai de a dezbina sinumai de a frana orice evolutie orice progres orice speranta , cand vad commenturi spre ex ,,unu,,care speculeaza si deraiaza ca in filme sf nu ma mir de ce nu evoluam , eu chiar ma bucur pt aceasta alianta , ce idei de dreapta sau stanga ?, omul oameni primeaza in fata ideilor de partid , macar pandemia asta sa ne uneasca , de aia sigurul popor care bate pasul pe loc , care nu si -a intregit hotarele , oare ne vom mai trezi din somnul de moarte de 100 de ani ??? nu prea cred daca avem asfel de mentalitati .... sa dea Dumnezeu sa ne trezit si ne unim dreapa cu stanga pentru romani si pt o ROMANIE mai buna ....succes PNL si PSD
Postat 22 Noiembrie 2021, 20:03 de popionut
Foarte bine!
Intre 2009 si 2012 prefect al Bihorului a fost ghilea, birtinezul era primarul Oradiei. Cum cei doi erau in partide diferite, ghilea, cu ajutorul juristilor din prefectura, a sters pe jos cu hcl-urile birtinezului! In 30 de ani n-a vazut Bihorul/Oradea asa control de legalitate, din zece hcl-uri trecea de instanta unul. Mie mi-e dor sa de acele vremuri, sa vad cuplul toxic birtanez+birtinez cum roade zabala!
Postat 22 Noiembrie 2021, 19:05 de pinonel
frumos ar fi sa vina PSD cu un prefect echilibrat cum a fost Ioan Mihaiu sau Claudiu Pop
dar se pare ca "noul" PSD nu e mai reformat, mai echilibrat, dupa plecarea lui Dragnea, ci se pare ca e mai josnic, mai lipsit de capacitati mintale, mai politruc lipitor de afise. Pe vremea lui Ponta, cu toate plagiatele si relele, macar aveam pe stimabilul Claudiu Pop ca prefect, palaria jos pentru dansul. Pe vremea lui Ciolacu, care e prieten bun cu terorisul Omar Hayssam, il avem doar pe Mangiare si cativa slugarnici lipitori de afise. Din variantele mentionate in articolul asta insa, sper sa fie Felix Cosma, si nu Adrian Madar, partizanul ala care si-a permis sa ceara primarului sa ii pupe mana, ca de nu, lasa 160 mii de oradeni fara caldura ca acum e in pozitie sa santajeze.
Postat 22 Noiembrie 2021, 18:42 de unu
Ce făcuși, sandule???
Păi bine mă, un judet întreg a votat penele ca să ne trezim cu pesedeee? Nici prostituția nu mai e ce a fost.. O sa le donez niște bonuri se masă..
Postat 22 Noiembrie 2021, 18:41 de oradeanbihor
"echipa castigatoare" aduce guvernarii "liber-sociale" mai putine functii si mai putina autoritate decat inainte
L-au dat jos pe Ludi Orban ca a negociat prea putin pentru PNL in guvernul liberal-USR-ist. Si-au ales un Cutzu nou, care a reusit formidabila negociere sa aduca PNL intr-o pozitie mai proasta din TOATE punctele de vedere: pe termen lung, pierd voturi pentru ca s-au aliat cu socialistii si au refacut USL, dar si pe termen scurt au mai putini prefeci, mai putine ministere, mai putini sefi de agentii, mai putina reforma, mai putine schimbari. Vesnicul functionar public e rege si nimic nu vor putea schimba. Noua negociere e mai proasta din toate punctele de vedere decat vechea alianta cu USR.
Postat 22 Noiembrie 2021, 18:36 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON