URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 02 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
31 Ianuarie 2016, 16:11

Jucaţi-vă! Tot mai mulţi orădeni îşi petrec timpul liber angrenându-se în jocuri de societate la cafenelele din oraş

Jucaţi-vă! Tot mai mulţi orădeni îşi petrec timpul liber angrenându-se în jocuri de societate la cafenelele din oraş STĂPÂNII INSULEI. De departe cel mai popular joc din cafenelele orădene este Catan: adversarii trebuie să-şi construiască aşezări şi oraşe pe insula ce dă numele jocului, folosind diverse resurse. Jucătorii care doresc să deţină puterea în Catan spun că succesul nu prea ţine de noroc, ci de abilităţi strategice, de negociere şi de previziune
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Că dezvoltă cartiere şi adună averi în Monopoly, că sunt colonişti care vor să stăpânească o insulă, agenţi secreţi în Rezistenţă ori, pur şi simplu, îşi testează creativitatea la Activity, orădenii sunt tot mai atraşi de aşa-numitele board games, adică jocurile de masă.

Mai nou, acestea nu sunt practicate doar acasă, ci şi în cafenele şi pub-uri care le pun la dispoziţie numeroase opţiuni. Fenomenul e în plin avânt, aşa că unul dintre aceste localuri s-a şi extins pentru a-şi putea primi toţi jucătorii...

Faţă-n faţă

Deşi lumea de azi aparţine tehnologiei, internetului de mare viteză, telefoanelor "deştepte" şi tabletelor, socializarea "de la om la om" şi jocurile faţă-n faţă au reuşit să supravieţuiască. Jocurile de societate nu doar că au rezistat în topul preferinţelor, ci în ultimul timp chiar au câştigat teren în faţa celor de pe calculator.

Câteva cafenele din Oradea sunt recunoscute pentru găzduirea unor adevărate întreceri la jocuri de masă precum Rummy, Monopoly şi Catan. Un asemenea local e Urban Place, situat pe strada Tudor Vladimirescu nr. 75, care s-a şi extins datorită numărului mare de clienţi care i-au trecut pragul tocmai pentru a juca. "La început am avut nişte table şi câteva perechi de cărţi de cruce. Toată lumea voia să joace! Aşa că, la cererea clienţilor, am început să ne dotăm şi cu alte jocuri", spune managerul Urban Place, Ciprian Ciotir.

Coloniştii din Catan

Acum localul e echipat cu zeci de jocuri, de toate felurile. Cel mai popular este, de departe, Coloniştii din Catan, creat în 1955 de neamţul Klaus Teuber, tradus în 35 de limbi şi vândut de atunci în peste 15 milioane de exemplare, fiind declarat cel mai popular joc de acest tip din lume. În Catan, jucătorii se transformă în colonişti care încearcă să construiască oraşe în timp ce acumulează şi tranzacţionează resurse. În joc sunt implicaţi militari, băştinaşi şi hoţi. "E preferatul meu pentru că e un joc complex, de strategie", spune Vlad, care merge cu prietenii la Urban Place cât de des poate.

Pe lângă clasicul Monopoly, în care jucătorii îşi construiesc ansambluri rezidenţiale şi se îmbogăţesc cu bani de la chiriaşi, orădenii mai preferă Activity, un joc creativ, de comunicare, în care un jucător încearcă să-i facă pe coechipieri să ghicească expresia ori cuvântul scris pe un cartonaş, prin mimă, descriere verbală ori desen. De obicei, joacă grupuri mai mari de persoane. "Facem şi seri de team-building, unde vin, spre exemplu, angajaţii unor companii din Parcul Industrial şi închiriază o sală întreagă", spune Ciotir.

Spioni buni, spioni răi

Urban Place nu e singurul bar care adună tineri la jocuri de societate. Căutat mai ales de pasionaţii de biliard, Pool Bar, din strada Mihail Kogălniceanu nr. 3, are şi un spaţiu rezervat celorlalte jocuri. La fel procedează Escape Room & Board Games Cafe de la parterul mallului Oradea Shopping City. "În orice cafenea, cum se aşază la masă, oamenii îşi deschid telefoanele pentru că nu au ce face. Jocurile acestea le dau posibilitatea să socializeze, să-şi dezvolte imaginaţia, să-şi testeze logica", explică Anca Ciarnău, co-proprietara cafenelei.

Clienţii pot juca aici Rummy, Activity, Catan şi Cluedo - un joc de deducţie, cu cărţi şi pioni, al cărui scop e descoperirea unui criminal într-o casă imensă. Un alt joc de deducţie e Rezistenţa: un mic grup de luptători se bate cu un guvern corupt având grijă la spionii infiltraţi.

În Oradea se mai joacă şi Urzeala tronurilor, inspirat din celebrele romane "Game of Thrones" ale lui George R. R. Martin. La început, jucătorii stăpânesc câte o casă dintr-un total de şase, iar pe parcurs încearcă să devină stăpânii absoluţi ai regatului Westeros. "E un joc captivant, ce permite jucătorilor să-şi aleagă propriile strategii pentru a cuceri celelalte teritorii", spune reprezentanta Escape Room & Board Games Cafe. Tentaţia unui imperiu, fie el şi de carton, e totdeauna mare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6864 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON