URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Octombrie 2018, 21:23

John Mearsheimer, specialist american în relaţii internaţionale, la Oradea: "Europa se va fragmenta şi mai mult, dacă americanii vor pleca de pe continent" (FOTO/VIDEO)

Profesori din Oradea, dar şi din ţară şi din străinătate, studenţi şi simpli curioşi au avut ocazia, joi, să asculte opiniile şi teoriile unui reputat academician american, specialist în relaţii internaţionale.

Aflat pentru prima dată în România, John Mearsheimer a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, iar în semn de mulţumire a dezbătut cu specialiştii veniţi anume să-l asculte teme de politică globală.

Pe lângă lecţia prezentată în Aula Magna a Universităţii, academicianul venit din SUA s-a întâlnit cu profesorii, studenţii şi cercetătorii la Muzeul Aurel Lazăr, joi după-amiază, într-un cadru mai restrâns, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor. Întâlnirea a fost moderată de decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, şi de Florin Păsătoiu, lector la Universitatea din Craiova.

Mearsheimer a fost întrebat, printre altele, dacă pot ţările mici să influenţeze politica globală, răspunsul său fiind negativ. "Dacă trăieşti în Europa de Est şi ai Germania Imperială şi Rusia în apropiere, nu prea ai spaţiu de manevră. Nici România nu are mult loc de manevră", a răspuns Mearsheimer. "Ţările mici nu au drepturi. Ele cred că au drepturi, dar să le spună asta ruşilor şi americanilor", a mai spus profesorul.

În acest context, specialistul american a vorbit şi despre dezbinarea Uniunii Europene, spunând că implicarea americanilor este un factor de coeziune pe continent. "Se presupune că există o entitate politică Europa. Nu este aşa, Europa este o colecţie de state şi Uniunea Europeană începe să se fragmenteze. Şi s-ar fragmenta şi mai mult, dacă americanii ar pleca. Românii sunt întâi români, şi apoi europeni", a spus Mearsheimer.

"Viziunea mea este că, pentru ca Europa să funcţioneze şi să pretindă că este un corp politic unificat, are nevoie de americani. Americanii sunt pacificatorii. De aceea românii nu vor ca amercianii să plece. Europenii instinctiv au nevoie de americani", a mai spus specialistul.

El a fost întrebat şi de situaţia Ucrainei, academicianul american precizând că această ţară nu va face niciodată parte din UE, pentru că Rusia nu este de acord. "Ruşii au spus că o vor distruge înainte de a fi în UE şi NATO", a precizat Mearsheimer.

El a adăugat că ucrainienii nu îi vor provoca pe ruşi. "Rusia are mii de arme nucleare. Nu vrei să o enervezi", a mai spus academicianul, adăugând că reacţia Rusiei nu este diferită faţă de cea pe care America o avea, cu privire la Cuba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
America si Europa
Planul Marshall (The Marshall Plan) sau European Recovery Program (ERP)), a fost conceput de catre Statele Unite ale Americii si destinat țarilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial. Moscova a interzis tarilor Pactului de la Varsovia participarea la acest plan de reconstructie, considerand ca acceptarea planului va duce la pierderea influentei, avantajelor politice si strategice ale Kremlinului asupra tarilor din Europa Centrala si de Est.
Postat 26 Octombrie 2018, 07:05 de Alcor
America, reprezinta un factor de stabilitate in Europa
Rusia si Germania, lasate de capul lor, au mai declansat, de cateva ori, iadul pe continent.
Postat 26 Octombrie 2018, 06:37 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON