URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2018, 21:23

John Mearsheimer, specialist american în relaţii internaţionale, la Oradea: "Europa se va fragmenta şi mai mult, dacă americanii vor pleca de pe continent" (FOTO/VIDEO)

Profesori din Oradea, dar şi din ţară şi din străinătate, studenţi şi simpli curioşi au avut ocazia, joi, să asculte opiniile şi teoriile unui reputat academician american, specialist în relaţii internaţionale.

Aflat pentru prima dată în România, John Mearsheimer a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, iar în semn de mulţumire a dezbătut cu specialiştii veniţi anume să-l asculte teme de politică globală.

Pe lângă lecţia prezentată în Aula Magna a Universităţii, academicianul venit din SUA s-a întâlnit cu profesorii, studenţii şi cercetătorii la Muzeul Aurel Lazăr, joi după-amiază, într-un cadru mai restrâns, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor. Întâlnirea a fost moderată de decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, şi de Florin Păsătoiu, lector la Universitatea din Craiova.

Mearsheimer a fost întrebat, printre altele, dacă pot ţările mici să influenţeze politica globală, răspunsul său fiind negativ. "Dacă trăieşti în Europa de Est şi ai Germania Imperială şi Rusia în apropiere, nu prea ai spaţiu de manevră. Nici România nu are mult loc de manevră", a răspuns Mearsheimer. "Ţările mici nu au drepturi. Ele cred că au drepturi, dar să le spună asta ruşilor şi americanilor", a mai spus profesorul.

În acest context, specialistul american a vorbit şi despre dezbinarea Uniunii Europene, spunând că implicarea americanilor este un factor de coeziune pe continent. "Se presupune că există o entitate politică Europa. Nu este aşa, Europa este o colecţie de state şi Uniunea Europeană începe să se fragmenteze. Şi s-ar fragmenta şi mai mult, dacă americanii ar pleca. Românii sunt întâi români, şi apoi europeni", a spus Mearsheimer.

"Viziunea mea este că, pentru ca Europa să funcţioneze şi să pretindă că este un corp politic unificat, are nevoie de americani. Americanii sunt pacificatorii. De aceea românii nu vor ca amercianii să plece. Europenii instinctiv au nevoie de americani", a mai spus specialistul.

El a fost întrebat şi de situaţia Ucrainei, academicianul american precizând că această ţară nu va face niciodată parte din UE, pentru că Rusia nu este de acord. "Ruşii au spus că o vor distruge înainte de a fi în UE şi NATO", a precizat Mearsheimer.

El a adăugat că ucrainienii nu îi vor provoca pe ruşi. "Rusia are mii de arme nucleare. Nu vrei să o enervezi", a mai spus academicianul, adăugând că reacţia Rusiei nu este diferită faţă de cea pe care America o avea, cu privire la Cuba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
America si Europa
Planul Marshall (The Marshall Plan) sau European Recovery Program (ERP)), a fost conceput de catre Statele Unite ale Americii si destinat țarilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial. Moscova a interzis tarilor Pactului de la Varsovia participarea la acest plan de reconstructie, considerand ca acceptarea planului va duce la pierderea influentei, avantajelor politice si strategice ale Kremlinului asupra tarilor din Europa Centrala si de Est.
Postat 26 Octombrie 2018, 07:05 de Alcor
America, reprezinta un factor de stabilitate in Europa
Rusia si Germania, lasate de capul lor, au mai declansat, de cateva ori, iadul pe continent.
Postat 26 Octombrie 2018, 06:37 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON