URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
20 Ianuarie 2013, 17:31

Jobul anului 2012: Pentru ce post au aplicat 6.600 de români

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criza îşi spune în continuare cuvântul pe piaţa muncii din România, astfel că oferta este net inferioară faţă de cerere. În acest context, există situaţii în care pentru un loc de muncă aplică şi câteva mii de oameni.

Jobul anului 2012, potrivit BestJobs, a fost agent de distribuţie marfă. Un număr de 6.600 de români au aplicat anul trecut pentru un anunţ cu acest loc de muncă. Candidatul ideal trebuia să aibă studii medii, carnet de conducere categoria B cu cel puţin trei ani de experienţă sau 300.000 de km parcurşi, cunoştinţe în domeniul auto, abilităţi de organizare şi flexibilitate. Salariul oferit pentru acest job a fost confidenţial, însă în anunţul postat pe Bestjobs se specifica faptul că "angajatorul oferea un pachet de salarizare motivant, un mediu de lucru dinamic cu posibilităţi de dezvoltare şi tichete de masă".

Un alt loc de muncă pentru care au aplicat mulţi români a fost cel de operator pariuri sportive la o cunoscută agenţie de profil. Potrivit eJobs, anunţul lansat de compania în cauză pentru 10 posturi de operator de pariuri a strâns 11.918 de aplicaţii. "Acestea au fost joburi entry level, pentru care au putut aplica atât studenţi, cât şi persoane cu experienţă de minim 6 luni, fapt ce explică numărul mare. Practic, au putut aplica persoane care au lucrat în vânzări sau servicii clienţi, indiferent de industrie", a declarat pentru gândul reprezentanţii eJobs.

Pentru nivelul de top, în 2012 bătălia s-a dat pentru un post de director comercial în industria bunurilor de consum (FMCG) al cărui salariu era cuprins între 3.500 şi 4.000 de euro, la care se adăuga un bonus în funcţie de realizări acordat după şase luni de la angajare. "Pentru acest post au aplicat 1.200 de candidaţi, din care 20% au avut CV-uri false cu expertizele şi competenţele cerute de post", a declarat pentru Petre Nicolae, directorul CBC România, companie de training şi recrutare.

Acesta explică numărul mare de candidaţi pentru postul de director comercial prin faptul că aplicanţii proveneau din companii care şi-au restrâns activitatea pe fondul lipsei unor strategii concrete de dezvoltare, din companii care au intrat în insolvenţă sau pur şi simplu erau manageri "desegmentaţi" profesional, care au lucrat într-un singur loc mai mult de cinci ani şi care nu aveau competenţe complete.

Un anunţ extrem de important anul trecut în piaţa de recrutare de personal a fost cel pentru postul de director general la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române "Tarom SA", dar şi al membrilor din Consiliul de Adminsitraţie. 5.000 de CV-uri au fost primite de către head-hunterul George Butunoiu, care s-a ocupat de procesul de recrutare împreună cu PricewaterhouseCooper, una dintre cele mai mari companii de audit şi consultanţă din lume.

"Pentru Tarom au venit foarte multe CV-uri din străinătate, inclusiv unele extrem de neaşteptate. Au fost în jur de 5.000 de CV-uri. De exemplu, a fost unul care a fost profesor la Oxford. Acesta voia în Consiliul de Administraţie, nu postul de manager simplu. Un alt candidat care a aplicat pentru acest post era un fost director pentru unul dintre serviciile importante ale Reginei Angliei. Au venit CV-uri şi din Asia, Singapore, India, din SUA", a declarat pentru gândul George Butunoiu.

Într-o piaţă încă în criză, segmentul în care ofertele de muncă au fost abundente a fost reprezentat de către vânzări. Cel mai des întâlnit loc de muncă în 2012 a fost cel de agent vânzări (în diverse domeni), în contextul în care întregul domeniu a înregistrat o creştere anulă de 25%.

"În ceea ce priveşte candidaţii, numai în ultimii an au existat aproape 193.000 de CV-uri actualizate ale celor cu experienţă în vânzări, astfel încât şi cererea este pe măsura ofertei. La nivel general, în vânzari au existat în total 25.000 de locuri de muncă disponibile anul trecut", au declarat pentru gândul reprezentanţii BestJobs.

La rândul lor, reprentanţii eJobs afirmă că pentru vânzări au fost depuse cele mai multe CV-uri, din care anagajatorii şi-au putut găsi cu usurinţă candidatul ideal, neexistând cazuri în care posturile să nu fie ocupate, ca urmare a publicării anunţurilor pe site.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON