URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 11:18

Joaca de-a închisoarea: Încarcerat pentru 3 ani şi jumătate, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a fost eliberat după 12 zile

Joaca de-a închisoarea: Încarcerat pentru 3 ani şi jumătate, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a fost eliberat după 12 zile foto: arhiva ebihoreanul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răzvan Vonea, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie şi încarcerat pe 5 decembrie, a fost eliberat, luni, 17 decembrie, de Curtea de Apel Oradea, ca urmare a contestaţiei în anulare înaintate împotriva deciziei de condamnare. 

Instanţa a analizat, luni, contestaţia în anulare declarată de Vonea şi "a admis-o în principiu", fixând termen pentru soluţionarea pe fond a solicitării pentru data de 28 decembrie. 

Până atunci, însă, completul de judecată a dispus „punerea de îndată în libertate” a fostului director de la Colegiul Andrei Şaguna, suspendând mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui. Punerea în libertate într-o asemenea împrejurare, deşi legală, este neuzuală, cu atât mai mult cu cât judecarea argumentelor condamnatului urmează să se facă în scurt timp.

Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac împotriva unei hotărâri penale definitive şi se poate formula doar în cazuri limitative: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi aceasta nu a avut posibilitatea de a se prezenta şi a înştiinţat acest lucru instanţei, când judecata s-a făcut în absenţa avocatului ales al inculpatului ori al procurorului, când instanţa nu a audiat inculpatul, deşi acesta a fost prezent la proces, când condamnarea s-a pronunţat în ciuda faptului că existau probe pentru încetarea procesului sau de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond ori de un judecător aflat în stare de incompatibilitate şi, de asemenea, când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

Fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a fost încarcerat în urmă cu doar două săptămâni, pe 5 decembrie, după ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat de fapte de corupţie. Vonea, acum profesor la Colegiul Economic Partenie Cosma, s-a ales cu 3 ani şi 6 luni de detenţie.

În aceeaşi cauză, magistraţii Curţii de Apel au dispus condamnarea la câte 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei a două cadre universitare, Oana Secară şi Verghelia Tiurbe. 

Prin decizia pronunţată, Curtea a înăsprit, practic, pedeapsa dispusă de Tribunalul Bihor care, pe 20 iunie 2018, îl condamnase pe Vonea la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, şi le-a achitat pe cele două cadre universitare, stabilind că faptele de care erau acuzate nu existau.

În dosarul penal trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe 16 ianuarie 2016, Vonea era acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, după ce a fost prins că „rezolva” contra cost aproape orice, de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Judecătorii instanțelor bihorene ...
... sunt în mare parte corupți. Printre cei mai corupți din țară, chiar dacă Antena3 caută să-i spele pe unii deja condamnați !?!
Postat 18 Decembrie 2018, 17:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON