URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2012, 07:21

Izvorul Minciunilor: Cum s-au înstăpânit fraţii Micula 49 de ani pe 20 de hectare şi 4 izvoare

Izvorul Minciunilor: Cum s-au înstăpânit fraţii Micula 49 de ani pe 20 de hectare şi 4 izvoare REŢETA SUCCESULUI. În anii '90, fraţii Ioan şi Viorel Micula (foto) luau faţa Coca-Cola, mândrindu-se că au creat un adevărat imperiu din ape minerale şi sucuri vândute la preţuri fără concurenţă. Nici nu-i de mirare, în condiţiile în care puseseră mâna pe resursele de apă la preţuri de nimic...
Izvorul Minciunilor: Cum s-au înstăpânit fraţii Micula 49 de ani pe 20 de hectare şi 4 izvoare PROFITORI DATORI. Deşi au primit pe bani mărunţi terenurile pe care se află complexul Iadolina din Stâna de Vale şi resursele de apă minerală din zonă, pe care le exploatează comercial, fraţii Micula refuză să-şi plătească dările către Consiliul Local Budureasa. Până acum, au adunat restanţe de aproape 700.000 lei, impozite şi taxe neplătite pe imobilele pe care le deţin în staţiune
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ani de zile s-a vorbit despre ingineriile financiare prin care fraţii Ioan şi Viorel Micula s-au privatizat peste obiective turistice importante din Oradea, din Băile Felix, de pe Litoral şi din Munţii Apuseni, unul dintre cele mai cunoscute fiind complexul Iadolina din Stâna de Vale.

Ce se cunoaşte mai puţin e modul în care firmele celor doi au obţinut şi monopolul pe exploatarea a patru izvoare din zonă, unele cu ape minerale, cum sunt Izvorul Minunilor şi Izvorul Hera, din care, de altfel, au şi făcut mărci înregistrate pe numele lor, devenind lideri în comerţul cu ape minerale.

Totul a fost posibil mulţumită unui contract de concesiune preferenţial încheiat de magnaţi cu Consiliul Local Budureasa, prin care au dobândit, la un preţ incredibil, de numai 500 lei pe an, dreptul de a folosi jumătate de secol 20 de hectare de teren pe care se află complexul Iadolina şi cele patru izvoare. Şi, odată cu terenul, şi exclusivitatea de a le exploata!

Planul cu izvoarele

Fraţii Micula scot pe piaţă apa Izvorul Minunilor din 1993, la vremea respectivă sursa de exploatare fiind un foraj, denumit F2 Rieni, situat în incinta fabricii din comuna Rieni. Apa era însă slab mineralizată, studiile relevând că izvorul pe care l-au întubat trece prin nisipuri şi nu prin roci care să păstreze dioxidul de carbon. Ca urmare, în martie 1997 magnaţii s-au înscris la o licitaţie pentru exploatarea zăcământului de apă minerală Izvorul Minunilor din Stâna de Vale, organizată de Societatea Naţională a Apelor Minerale, pe care au şi câştigat-o. Planul lor era să realizeze o aducţiune a apei de la izvor până la platformele industriale din Sudrigiu şi Rieni, cale de 28 kilometri.

Pe lângă Izvorul Minunilor, au căutat şi alte surse de apă potabilă, necesare producţiei de sucuri şi băuturi alcoolice, oprindu-se la trei izvoare: Izvorul Cuciului, Izvorul Pescăriei şi Izvorul Rampei. Şi, cum toate cele 4 surse erau situate pe o proprietate a Consiliului Local Budureasa, au solicitat administraţiei locale să li se concesioneze terenul cu izvoare, precum şi traseul pe care urma să-l parcurgă conductele până la platforma industrială. În total, 20 de hectare. Zis şi făcut...

Drepturile lor, obligaţiile altora

Prin contractul înaintat în august 2000 spre aprobarea Consiliului Local Budureasa, firmele Rieni Drinks şi European Drinks au impus o serie de condiţii, toate în favoarea lor. În primul rând, invocând investiţia majoră pe care o intenţionau în zonă, au cerut ca terenul să le fie concesionat la un preţ ridicol, de 500 lei pe an, adică doar 0,025 lei/mp/an, şi pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea ca durata contractului să fie prelungită cu încă jumătate. De asemenea, au cerut şi ca suprafaţa să poată fi modificată oricând, la solicitarea lor. Cum-necum, şi la capitolul "obligaţiile concesionarilor" au fost stipulate tot drepturi, inclusiv acela ca afaceriştii să poată ceda contractul altor persoane fizice sau juridice.

Culmea, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul proprietarului, Consiliul Local obligându-se să acorde dreptul de captare şi exploatare exclusivă pentru toate cele patru izvoare solicitate de firmele fraţilor Micula. Totodată, Consiliul s-a obligat să modifice ori să rezilieze contractul doar în schimbul unor "despăgubiri corespunzătoare prejudiciului creat", dreptul de a decide încetarea contractului rămânându-i, cum altfel, concesionarilor.

Asociaţi "păpaţi"

06 Vasile Laza.jpgContractul a fost aprobat cu ochii închişi de consilieri şi semnat de primarul Vasile Laza (foto). "Ştie toată lumea cum s-a semnat. Au fost duşi toţi consilierii la un restaurant în Beiuş, omeniţi bine, iar apoi puşi să aprobe", acuză un localnic. Pe de altă parte, fraţii Micula au avut grijă să-şi asigure succesul, cooptând atât consilieri precum Vasile Budău, Gheorghe Ciobriş, Gheorghe Ciorna, Vasile Ciurba, Munteanu David, Teodor Goina, cât şi Consiliul Local ca instituţie, într-o firmă de turism - Izvorul Minunilor Stâna de Vale SA - ce urma să administreze complexul din staţiune.

În asociere, Consiliul ar fi avut iniţial un procent semnificativ, de aproape 25%, constând în 11 hectare de teren, dar ulterior magnaţii au făcut aporturi succesive la capitalul firmei, constând în contravaloarea investiţiilor realizate pentru reabilitarea hotelului şi a vilelor din complex. Urmarea? Procentul Consiliului Local, care nu avea bani pentru investiţii, a scăzut drastic. "Acum nu mai avem decât vreo 0,3%", recunoaşte actualul primar Vasile Olea.

Un izvor, două contracte

Ingineriile fraţilor Micula au continuat şi mai şi. În 2005, în urma unui studiu de specialitate care a confirmat existenţa elementelor minerale în apele din Izvorul Cuciului, magnaţii au cerut şi obţinut declararea acestuia drept izvor de apă minerală naturală, dar sub o altă denumire - Izvorul Hera - pe care, de asemenea, s-au înstăpânit cu marcă înregistrată. "Hera e numele vechi al Izvorului Cuciului. Practic, au rebranduit sursa", spune Anca Mihociu, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale Ape Crişuri.

Profitând, însă, de confuzia între cele două denumiri, magnaţii au încheiat două contracte: unul pentru consumul de apă minerală din Izvorul Hera, pe care îl plătesc la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, şi un altul, cu ABA Crişuri, pentru apa provenită din Izvorul Cuciului, folosită în sucuri şi băuturi "ca apă brută, de consum, pentru producţia industrială de băuturi". Explicaţia e simplă: apa brută costă doar 0,05 lei/mc, în vreme ce pentru aceeaşi cantitate de apă minerală se plăteşte 20 lei.

În plus, cantitatea exploatată ca apă potabilă e mult mai mare, din moment ce din sursa respectivă firmele fraţilor Micula produc întreaga cantitate de sucuri, bere, plus restul de băuturi alcoolice pe care le desfac. Potrivit datelor de la ABA Crişuri, doar anul acesta, consumul estimat de apă din Izvorul Cuciului s-a ridicat la peste 4 milioane metri cubi, pentru care s-a plătit puţin peste 210.000 lei. La un calcul simplu, dacă aceeaşi cantitate era plătită la preţ de apă minerală, redevenţa datorată statului se ridica la 80 milioane lei. O diferenţă ca de la cer la pământ!

La suma prejudiciilor se poate adăuga şi faptul că acest consum intensiv, dublat de seceta prelungită, provoacă probleme şi comunei, a cărei reţea de apă potabilă e racordată în aval la acelaşi izvor, rămânând în mai multe rânduri fără apă.

Investim, nu plătim

06 Ioan Micula.jpgInvitat să ofere precizări privind asocierea şi contractul de concesiune încheiat cu Consiliul Local Budureasa prin care Rieni Drinks şi European Drinks au obţinut terenurile şi exclusivitatea exploatării resurselor de apă din zonă în schimbul unei sume cât un ajutor de şomaj, Ioan Micula (foto) a parat spunând că Primăria comunei "poate să se plângă", pentru că şi ei, ca oameni de afaceri, "se plâng de statul român". "Ai încheiat un contract într-un anumit fel, asta e! Şi noi ne plângem. Faci un plan de afaceri, investeşti zeci de milioane de euro într-o zonă defavorizată, aşa cum am făcut noi, iar apoi vine statul şi ne păcăleşte. Noi am investit peste 10 milioane de euro în staţiune şi în aducţiunea de apă. De ce n-a investit comuna, Primăria?", întreabă, cinic, magnatul.

Cât despre apa Hera, pe care o plăteşte ba ca apă minerală, ba ca apă de consum, în funcţie de interese, Micula evită un răspuns direct, pe motiv că "nu eu mă ocup de afacerile cu băuturi". În schimb, alunecă spre veşnica problemă pe care o are cu statul. Şi anume că şi-a băgat banii într-o zonă defavorizată, unde era scutit de impozite şi taxe, după care a fost pus la plată. "Nu-i normal ca statul să schimbe regulile jocului în mers. Când am băgat banii acolo, a fost zonă defavorizată. Când am început să produc, au anulat toate facilităţile. Nu-i normal că la apa aia minerală, după ce ai făcut conducta, ANRM să-i crească preţul de 10 ori. Nu ştiu cine pe cine a păcălit acolo. Pentru că noi mai mult am pierdut decât am câştigat", susţine Ioan Micula, fără însă a intra în cifre. Aşa că, în lipsa altei explicaţii, ori "statul" e prost, ori se lasă prostit...


PEŞTERĂ CONFISCATĂ
Afacerişti de grotă

BIHOREANUL a dezvăluit în urmă cu doi ani că, la fel de discutabil, Ioan şi Viorel Micula au "confiscat" şi Peştera Urşilor, unică în Europa, după ce în 1997 una din firmele lor, Transilvania Tours, a cumpărat clădirea prin care se intră în cavernă, iar apoi au încheiat, printr-un adevărat şantaj, un contract de administrare cu Direcţia Silvică Bihor, ameninţând că în caz contrar vor bloca accesul în peşteră. Şi în acest caz contractul de administrare a fost preferenţial, Transilvania Tours obligându-se să plătească statului doar 1 leu pentru fiecare bilet eliberat turiştilor. Asta în condiţiile în care firma patronată de Miculeşti vinde un bilet cu 10 lei pentru copii şi cu 15 lei pentru adulţi, sume cărora li se mai adaugă alţi 15 lei pentru cei care vor să facă poze ori să filmeze, iar în infrastructura de vizitare nu s-a făcut nicio investiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
un ajutor
MA NUMESC florin, MA GANDESC CA VINE PASTELE IAR NOI NU AVEM NIMIC CE PUNE PE MASA DE PASTE. LUCREAZA DOAR MAMA PE 500 DE LEI PE LUNA, MAI ALES CA ACUM VA VENI PASTELE, MAMA TREBUIE SA PLATEASCA DATORIILE LA MAGAZINE CARE NE MAI DAU DE MANCARE PE DATORIE, SI LA OAMENII CARE NE MAI DAU BANI IMPRUMUT, IAR NOI NUMAI MAI RAMANEM CU NIMIC IN CASA. CEI DE LA APA AU DAT-O IN JUDECATA PE MAMA PENTRU CA NU AM PLATIT APA DE 2 ANI DE ZILE, PENTRU CA NU AM AVUT CU CE, IAR ACUM S-A STRANS O SUMA FOARTE MARE PENTRU NOI CEI CARE NU AVEM. A VENIT EXECUTRUL DE LA APA SA NE IA DIN CASA, DAR NU NE-A LUAT NIMIC, PENTRU CA NU AVEM, SI TREBUIE SA PLATEASCA 200 DE LEI PE LUNA. GANDITI-VA DIN 500 DE LEI, SA PLATESTI SI DATORIILE, SI APA, SI SA MAI RAMANA SI BANI IN CASA PENTRU MANCARE.NU AVEM DE UNDE, NU AVEM DIN CE. CAND VIN DE LA SCOALA DACA E MANCARE MANANC, DACA NU MA DUC SA CAUT FIARE CA SA LE VINDEM SA PUTEM AVEA IN ZIUA ACEEA BANI DE PAINE, UN KILOGRAM DE FIER ESTE 50 DE BANI. GANDITI-VA CATE KILOGRAME TREBUIE SA CAUT EU CA SA AVEM MACAR DE PAINE SI CEVA SA MANCAM. VA TRIMIT ACEST MESAJ DE LA CALCULATORUL UNUI VECIN CARE NE MAI AJUTA SI DANSUL DIN CAND CAND CU CE POATE SI DANSUL.. VIN CU O MARE RUGAMINTE LA DUMNEAVOASTRA, CEI CARE VRETI, SI CARE PUTETI SA NE AJUTATI SI PE NOI CU CE PUTETI DUMNEAVOASTRA CA SA AVEM SI NOI MACAR UN COZONAC SI UN OU ROSU PE MASA DE PASTE SA FIM SI NOI CA TOTI OAMENII CU CATE CEVA PE MASA.VA ROG DIN TOT SUFLETUL, DACA VRETI SI DACA PUTETI SA NE AJUTATI SI PE NOI CU CE PUTETI DUMNEAVOASTRA, EU VA MULTUMESC DIN TOATA INIMA SI DIN TOT SUFLETUL, SI DUMNEZEU SA VA DEA TOT BINELE DIN LUME. DACA VRETI SA NE AJUTATI, VA LAS NUMARUL MEU DE TELEFON 0731806200. VA MULTUMESC DIN TOATA INIMA SI DIN TOT SUFETUL SI DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE. PASTE FERICIT !
Postat 10 Aprilie 2013, 22:57 de florin
Are grijA
ARE GRIJA NEA BARUTA DE LA STEI SA-I RUINEZE ANCET SI SIGUR ASTA SPUNE CA EL E AMPARATU EL LUCREAZA CALCULAT 50% TRANSILVANIA 50% BARUTA.VREI CEVA BARUTA TE REZOLVA DAR BANUL SI CIOCUL MIC CA MICULESTI AUD TOT.BARUTA AMENINTA DIRECTORI TOT CE MISCA PAZNICI IO MITUIT SECURITATEA E ALUI STIE EL FAZA PORUMBU FAZA ALCOOLU FAZA HIPERION FAZA INOXUL FAZA SUDRIGIU ETC.
Postat 17 Noiembrie 2012, 17:03 de ovi
Nu aduce anul ce aduce ceasul
Cand a fost investit Ghilea ca prefect erau pe acolo, ca se baga singuri in seama de obicei, si fratii patati. Din partea guvernului era prezent Ponta, care in 2009 a mai fost ministru pentru relatia cu parlamentul. La un moment dat, unul dintre frati ii spune pe coridor, inainte de sedinta oficiala, ceva de genul ca <e o solutie sau o alegere buna numirea ca prefect a lui Ghilea>. La care Ponta a replicat scurt : DACA DVS. SPUNETI ASTA INSEAMNA CA TREBUIE SA FIM MAI ATENTI. Rasul tuturor celor prezenti la ceea ce a raspuns actualul prim-ministru a fost destul de sec si rau prevestitor , atat pentru prefectul ce trebuia instalat cat mai ales pentru haita Micula.
Postat 15 Noiembrie 2012, 20:51 de Cornel Popa jr.
Bine spus ..
Cu atata sa ramaneti cat a fost al vostru.....
Postat 15 Noiembrie 2012, 16:44 de soso
asa
Niste obrazici umflati, dragutilor praful si pulberea sa se aleaga de voi.....dar vad ca unul dintre urmasii vostri s-a apucat de treaba...tot necazul si supararea pricinuite oamenilor sa vi se-ntoarca triplu....
Postat 15 Noiembrie 2012, 13:55 de xxxx
GGG
IPOCRIT ESTI TU FRAIERE, uita-te in dex ce insemna cuvantul, PROSTULE.
Postat 14 Noiembrie 2012, 20:43 de AJAX
Pt. Hi sictir
Nu vrea nimeni sa-i impuste pe gemeni, dar trebuie sa plateasca pentru ceea ce fac, oricine plateste, iar despre adevaratii mafioti HI sa fim seriosi. Iar despre straini, mai e mult pana acolo, in afara de Cativa care vin pe la STANA, N-AU NICI O LEGATURA. ADEVARATA LEGATURA E CU MEDIUL POLITIC DIN INTERIOR, INTELEGETI ODATA sau nu exista interes?
Postat 14 Noiembrie 2012, 20:37 de Apocalipsus
ipocritilor
daca pe gemeni vreti sa i bagati la puscarie sau sa i impuscati ce faceti cu adevaratii mafioti din politica care au pradat miliarde de euro in favoarea strainilor....
Postat 14 Noiembrie 2012, 19:07 de hai sictir
TEMNITA
SIPI e Serviciu de Informatii de la politie, iar SIPA e de la puscarie, cred.
Postat 14 Noiembrie 2012, 16:10 de Apocalipsus
====
Pt. TEMINITA. Nu o sa faca nimeni nimic e campanie dupa acea poate. SIPI si SIPA ce ce?
Postat 14 Noiembrie 2012, 16:07 de AJAX
TEMNITA
Pe fratii astia nu-i baga nimeni la puscarie? Au datorii la stat de milioane de EURO, se cred imparati in zona. DNA DOARME? Pana si soferii lor sunt niste banditi, aroganti, dar nici o problema, sunt CATIVA baieti la RUTIERA care de-abia ii asteapta. Dar nu asta e problema, instituitiile statului - DNA, SRI, SIPI, SIPA, etc., TREBUIE SA-SI FACA DATORIA. Oamenii astia efectiv fac misto din noi din toti.
Postat 14 Noiembrie 2012, 15:57 de Apocalipsus
Banii indarat taranilor
Din vinzarea de smintina de la mama Saveta de la Cacaceni ati avut voi milioanele de investit, sau sunt banii securitatii lui Ceusescu, ramasi de izbeliste si la indemina unor generali ajunsi fara stapin dupa 1989 ???????
Postat 14 Noiembrie 2012, 12:33 de Ms. Saveta
Capul plecat sabia nu-l taie ! La păgâni a funcţionat, dar la români se dovedeşte contrariul !
Bravo Laura, în sfârşit un articol mai plin de adevăruri. Însă multe dintre dezvăluiri sunt la jumătate din numărul de tâlhării ale acestor "magnaţi". Aceşti ticăloşi care ar trebui împuşcaţi direct, fără judecată, ca la triburile din Afganistan. Nu trebuie nici o milă, pentru că la capitolul plânsul ochilor ei devin specialişti când e vorba de plata celor făcute. Mulţi sunt rămaşi, în urma celor doi tâthari, fără case, terenuri, bani, afaceri, etc, etc. Ucide-i-ar toaca !
Postat 14 Noiembrie 2012, 12:28 de Cornel Popa jr.
aaa
LASAI DRECU ASTIA DE ACUMA, CL BUDUREASA SE VAND LA VANTU...SE PROSTITUEAZA LA MINA....
Postat 14 Noiembrie 2012, 09:21 de Anonimus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON