URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2009, 10:39

ITM contra PNL

ITM contra PNL TRANSPARENŢĂ CU PORŢIA. Directoarea adjunctă a ITM, cea prinsă de curând de BIHOREANUL în conflict de interese, cu soţul proprietar de firmă de consultanţă în relaţii de muncă, Simona Iancu (foto), zice că nu poate spune de ce inspectorii săi amendează doar primari liberali, în vreme ce pe colegii de partid ai şefei îi menajează. "Secret de serviciu", a spus directoarea
ITM contra PNL CUNUNAT CU AMENDA. Primarul liberal din Boianu Mare, Sorin Groza (foto), are toate motivele să reflecteze înainte de a mai cununa localnicii sâmbăta. Dacă n-o face, încalcă datina şi îşi ridică în cap consătenii. Dacă o face, trebuie să-i plătească dublu pe funcţionari fiindcă aşa spune ITM-ul, contrar lozincilor premierului Boc care pune la colţ bugetarii pentru că iau salarii şi sporuri "nesimţite"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numai cine nu munceşte nu greşeşte, spune proverbul. Conducerea ITM Bihor e mai radicală: cine munceşte, e clar că greşeşte. Iar dacă greşeşte, musai să plătească, şi nu oricum, ci cu vârf şi îndesat!


BIHOREANUL a descoperit că inspectorii de muncă au fost transformaţi în instrumente prin care conducerea instituţiei s-a pus pe dat amenzi usturătoare împotriva primăriilor conduse de edili liberali. Chiar dacă sunt ridicole, pretexte se găsesc cu duiumul. Nici nu mai contează că neregulile imputate pot fi găsite în mai toate comunele ori că ele sunt strict formale şi nu au produs, în mod concret, niciun fel de efecte negative.

La comandă

Din 14 primării bihorene amendate de ITM în acest an, 13 sunt conduse de primari liberali. Inspectorii de muncă s-au năpustit asupra acestora, împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii grupaţi în aşa-numitele "brigăzi mixte de îndrumare şi control". Şi, pentru că la ţară neregulile sunt mai uşor şi de făcut, dar şi de găsit, edilii au fost amendaţi exemplar în doi timpi şi trei mişcări.

Deşi însăşi denumirea "brigăzilor" arată că inspectorii aflaţi în control au atribuţii şi de "îndrumare", adică înainte de a decide sancţiuni pot să ceară pe loc îndreptarea greşelilor sau să fixeze un termen pentru remedierea deficienţelor, funcţionarii teleghidaţi politic s-au grăbit să dea amenzile fără a mai zăbovi asupra motivelor care le-au determinat. Şi, mai ales, fără să le pese că primarii nu au vătămat nici interesele vreunei instituţii, şi nici ale angajaţilor pe care ITM afirmă că-i protejează de abuzurile angajatorilor.

Venit, văzut, amendat

Cel mai edificator exemplu este cazul petrecut la Primăria Boianu Mare, sancţionată pentru motive care vorbesc de la sine despre reaua-credinţă a celor care au decis amenda. "Pe 3 septembrie, m-am trezit cu reprezentanţi ai Prefecturii şi ai Inspectoratului de Muncă care mi-au cerut diferite acte ale angajaţilor. Le-am dat, le-au verificat, iar seara, fără să mă întrebe nimic, mi-au încheiat un proces-verbal de contravenţie de 10 milioane de lei vechi. A doua zi, au venit iar şi mi-au făcut încă unul, de 15 milioane", povesteşte primarul Sorin Groza. Tot fără să fie întrebat înainte de a fi pus să semneze de luare la cunoştinţă.

Prima încălcare a legii imputată e că Primăria are paznic de noapte şi nu a informat ITM că acesta munceşte noaptea! Al doilea pretext a fost şi mai penibil. "M-au întrebat dacă lucrăm sâmbăta ori duminica. Am zis că sâmbăta mai oficiem cununii civile. M-au întrebat dacă plătim sporul de ore suplimentare pentru asta şi am răspuns că nu. Pe de o parte, fiindcă Primăria nu are fonduri şi chiar domnul prim-ministru Boc ne cere să facem economii. Pe de altă parte, fiindcă dăm zile libere în compensarea orelor suplimentare, aşa cum Codul Muncii permite", spune primarul. Inspectorii n-au ţinut seama însă de explicaţii şi i-au trântit amenda, revoltându-l pe edil: "I-am şi întrebat de la obraz: "Dumneavoastră aveţi copii? V-ar plăcea să nu fie cununaţi sâmbăta, ci într-o zi lucrătoare, când Primăria are program normal de lucru?"".

Amendă-record

Lipsa de discernământ a inspectorilor ITM şi excesul de zel în pedepsirea primarilor liberali reiese şi din cea mai mare amendă aplicată vreodată unei primării bihorene pentru chestiuni legate de relaţiile de muncă: Primăria Şuncuiuş, condusă de PNL-istul Doru Gabor, a fost "încălţată" cu nu mai puţin de 840 milioane de lei vechi, pentru nereguli care pot fi găsite în orice primărie comunală şi nu numai.

Controlul a avut loc în 30 aprilie, când cinci inspectori ITM însoţiţi de funcţionari din Prefectură au găsit trei încălcări ale legii. Prima: Primăria nu a înfiinţat aşa-numitul registru de evidenţă a salariaţilor în formă electronică, ci doar pe hârtie. A doua: nu a informat ITM că doi muncitori de la Staţia de pompare şi epurare a apei lucrează şi în tură de noapte. A treia: nu a încheiat complet contracte de muncă pentru un număr de 54 de persoane.

Nod în papură

08 Gabor.jpgAmenda suprinde în primul rând prin cuantum. "Suma de 840 de milioane reprezintă peste 15% din bugetul nostru pe un an. Asta înseamnă că din 12 luni, timp de o lună suntem paralizaţi la toate lucrările de investiţii ori reparaţii", spune primarul Doru Gabor (foto).

Pe lângă asprimea sancţiunii, mai sunt şi alte motive pentru a concluziona că ITM a întrecut orice măsură. "Mai mult de jumătate din primăriile comunale nu au registru electronic de evidenţă a salariaţilor, dar asta nu înseamnă că nu se ţine evidenţa lor, căci ea există în formă scrisă pe hârtie", explică edilul.

Dacă treaba cu munca de noapte deja a devenit un refren clasic, în ce priveşte cele 54 de contractele de muncă găsite în neregulă chestiunea e şi mai hilară. "A nu se crede că Primăria Şuncuiuş are atâţia funcţionari. Este vorba de romi angajaţi pe perioade determinate ca asistenţi pentru persoanele cu handicap sau ca muncitori la serviciul gospodăresc. Toţi 54 au fost angajaţi printr-o instituţie a statului, AJOFM, tuturor li s-au făcut cărţi de muncă şi pentru toţi am dovedit că am plătit nu numai salariile, ci şi contribuţiile la fondurile de pensie, de şomaj şi de sănătate. Deci, niciunul nu a fost prejudiciat". Culmea e, adaugă primarul, că mai mult de jumătate din cei 54 au fost angajaţi în 2006 şi 2007, pe perioadă determinată, iar atunci nu el conducea Primăria, fiind ales abia în 2008.

Servim patria!

BIHOREANUL a încercat să afle cum explică aceste aberaţii conducerea ITM, girată de PDL Bihor. Directorul coordonator Mircea Matei a refuzat însă orice comentariu, motivând că a fost revocat temporar, până la evaluarea managerială prin care va fi confirmat în funcţie, atribuţiile sale fiind preluate de adjuncta Simona Iancu. Cifrele furnizate de aceasta dovedesc totuşi de la sine înverşunarea împotriva primarilor: dacă anul trecut totalul sancţiunilor aplicate primăriilor era de 25.500 lei, anul acesta suma este, până acum, de 100.000 de lei. De patru ori mai mare!

În ce priveşte faptul că numai primarii liberali sunt luaţi în colimator, şefa ITM afirmă că nu poate comenta acest lucru şi nici nu poate "divulga" numele celor amendaţi, pentru că acest lucru ar fi secret de serviciu. Chiar şi aşa, însă, tot s-a scăpat. Când BIHOREANUL a întrebat-o de ce controalele se fac exclusiv la primarii PNL, Iancu a răspuns senin: "Anul încă nu s-a încheiat. De unde ştiţi că nu-i vom controla şi pe ceilalţi?". Păi, simplu: dacă n-au făcut-o până acum, e greu de crezut că şefii ITM se vor apuca să-şi amendeze colegii de partid taman în plină campanie electorală. Sau, mai ştii, aceştia vor fi doar controlaţi, nu şi amendaţi, pe motiv că, nu-i aşa, "ai noştri" sunt fără de prihană…





FURTUL CĂCIULII
Risipă pe banul public

Aparent, s-ar spune că inspectorii de muncă şi-au făcut doar datoria, aplicând legea în litera ei, chiar dacă - ce întâmplare! - victimele sunt numai dintre opozanţii partidului care conduce ITM. Însă normele de aplicare a sancţiunilor denotă reaua-credinţă a celor care comandă şi a celor care execută controalele fără discernământ. Potrivit acestor norme, "sancţiunile trebuie să fie proporţionale cu gradul de pericol social al faptelor săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care acestea au fost săvârşite, de modul şi mijloacele de săvârşire, de scopul urmărit şi de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenienţilor". Pentru că amenzile au fost la nivelul maxim, deşi neregulile nu au fost comise premeditat şi nici nu au prejudiciat angajaţii, primarii le contestă în instanţă. "Dar şi pentru asta trebuie să cheltuim alţi bani, ca să angajăm avocat", spune primarul din Şuncuiuş, Doru Gabor.

Banii sunt risipiţi şi în cazul în care primarii nu contestă procesul-verbal de amendă. Primarul din Boianu Mare explică: "Am plătit amenda, dată pe Primărie, nu pe numele primarului, dar anul viitor Curtea de Conturi va constata că plata a fost ilegală, fiindcă nu e voie să achiţi amenzi de la buget. Atunci suma îmi va imputată, iar eu voi fi nevoit să dau în judecată Primăria, ca să recuperez banii".

O a treia probă a risipei este că tot din banul public sunt plătite diurnele şi deplasările inspectorilor ITM, ca şi reprezentarea juridică a instituţiei în instanţe. Totul în condiţiile în care "marile nereguli" se puteau remedia şi fără amenzi…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON