URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Iscălim să fie bine? Organizaţiile patronale vor ca decidenţii locali să semneze un „Memorandum pentru Bihor”

Iscălim să fie bine? Organizaţiile patronale vor ca decidenţii locali să semneze un „Memorandum pentru Bihor” DORINŢĂ VEŞNICĂ. Între priorităţile indicate de iniţiatorii Memorandumului se numără la loc de frunte reabilitarea DN 76, nefinalizată la mai bine de 10 ani după începerea lucrărilor. O vor ajuta câteva semnături?...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu-i aşa că toţi vrem să fie bine? Acesta ar putea fi moto-ul primei iniţiative a noului For al Organizaţiilor Patronale Bihor, care reprezintă mediul de afaceri şi asociaţii profesionale locale.

În premieră, politicienii, autorităţile, instituţiile culturale, cele de învăţământ, precum şi organizaţiile civice sunt chemate să adere la un "tratat" care, cred iniţiatorii, va înlătura orgoliile şi interesele politice de dragul dezvoltării judeţului. "Bihorul este unul dintre cele mai dăruite judeţe de Dumnezeu", arată ei, duios...

Pornit de patroni

În premieră naţională, în luna ianuarie a fost creat Forul Organizaţiilor Patronale (FOP) Bihor, care cuprinde 95% din organizaţiile patronale şi asociaţiile profesionale din judeţ, de la Federaţia Patronilor, Camera de Comerţ, Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii până la Asociaţia Cluster Zepher, Colegiul Farmaciştilor, Biroul Regional al Casei de Comerţ a Ungariei, Asociaţia Medicilor Stomatologi, Colegiul Medicilor sau Asociaţia Crescătorilor şi Lucrătorilor în Reproducţia Animalelor.

Primul demers al FOP a fost iniţierea unui aşa-numit "Memorandum pentru Bihor", un document care să ajute la "dezvoltarea judeţului într-un mod stabil, predictibil şi inteligent", în condiţiile în care "forţele politice, academice, patronale, culturale, religioase şi civice" ar ajunge la un consens privind priorităţile judeţului şi ar semna pentru asta.

Rămaşi în urmă…

Ce le mână? "După 1989 s-a dovedit că lipsa de colaborare, orgoliile nejustificate, dezinteresul pe care le-au manifestat cei care au răspuns de destinele judeţului au făcut ca în multe domenii să se piardă proiecte importante, să nu se realizeze dezvoltarea armonioasă a Bihorului", motivează FOP în invitaţiile trimise posibililor semnatari.

Ioan Lucian, președinte Federația Patronilor Bihor"Bihorul a pierdut un tempo în dezvoltarea sa pentru că au existat orgolii, o lipsă de comunicare, dar şi de voinţă. Câteva exemple ar fi Aeroportul şi infrastructura rutieră din judeţ", explică unul dintre şefii FOP, Ioan Lucian (foto), preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor.

În consecinţă, reprezentanţii organizaţiilor patronale şi profesionale vor să-i facă pe decidenţi să-şi asume, în scris, că schimbă placa, fie că e vorba despre parlamentari şi autorităţi locale, fie de universităţi, instituţii de cultură, mass-media şi ONG-uri.

Priorităţi cu ghiotura

Membrii FOP propun o listă de priorităţi care ar urma să fie completată şi de alţi semnatari. "Am făcut o sinteză a celor mai promise lucruri din toate campaniile", zice Dorel Puchianu, secretar general. Între ele, unele au fost însă puse deja pe roate, precum proiectul sălii polivalente, pentru care licitaţia a şi fost lansată, dar iniţiatorii cred că menţionarea sa în Memorandum ar fi o garanţie că nu se va "împotmoli".

Lista priorităţilor începe cu obiectivele de infrastructură, FOP cerând realizarea Drumului Apusenilor, Autostrăzii Borş-Suplac, centurilor Beiuş, Ştei, Aleşd şi a legăturii cu autostrada, precum şi finalizarea DN76. Cum angajatorii găsesc greu personal calificat, FOP vrea implementarea învăţământului dual şi realizarea parcurilor industriale anunţate la Tileagd, Beiuş şi Săcueni. De asemenea, ei vor, generic, "valorificarea potenţialului turistic montan şi balnear al judeţului".

Patronii au adăugat şi idei noi, unele fanteziste, cerând, de pildă, ca Oradea să devină Centru Internaţional de... Nataţie şi Agrement. Pe listă mai figurează şi alte obiective greu de realizat: Bihorul să devină judeţul cu cea mai mare mobilitate electrică, cu cea mai mare producţie de energie verde, cu toate drumurile asfaltate şi toate localităţile racordate la apă, canalizare şi internet, plus - "un vis frumos" - judeţul "cu cei mai puţini fumători"...

Treceţi la semnat!

Liderii FOB ştiu că dezideratele enunţate nu sunt realizabile pe termen scurt, dar zic că scopul este de a responsabiliza decidenţii să "tragă" pentru ele şi să-i poată ruşina în caz contrar. "Ştim că este un scenariu frumos şi optimist, dar dacă toată lumea s-ar zbate pentru câteva priorităţi, şansele de reuşită ar fi mult mai mari", susţine Lucian.

Iniţiatorii au transmis lista posibililor semnatari, cerând ca aceştia să răspundă până pe 28 aprilie dacă se alătură demersului şi dacă au alte propuneri. În prealabil, liderii FOB Bihor s-au întâlnit cu preşedintele CJ, Pasztor Sandor, care le-a spus că ar avea noi idei de adăugat, şi cu primarul Ilie Bolojan, care nu le-a promis nimic concret.

Rămâne de văzut cine va semna, în final, Memorandumul. La modul realist, oricum, e greu de crezut că o bucată de hârtie îi va împăca miraculos pe şefii din politică şi din administraţie, făcându-i să renunţe la interesele de partid ori personale, spre binele comunităţii. Ba chiar să-şi convingă şefii de la "centru" să aloce bani pentru ca în Bihor să curgă lapte şi miere...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
In plus, daca se poaete, sa fim judetul ...
..cu cei mai putini oamnei lacomi din Ro. Caci asa cum fumatul este un mare pacat inainte de toate, cam asa-i si lacomia ,din cate am priceput eu. Dumnezeu sa va rasplateasca dupa mare mila SA ptr. acest emotiant demers.Amin.
Postat 04 Mai 2017, 21:42 de SM
Bureli luconiste !
Asta tot face la federatii si asociatii de unde cred ca isi trage "energie" dar tot falimentaar e ca si LUCON-ul !!! Nimic + nimic = minus !
Postat 04 Mai 2017, 14:42 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON