URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2016, 09:40

Ioneştii contraatacă: Felea este "cel mai penal cadru didactic" al Universităţii din Oradea

La Universitatea din Oradea se poartă războaie scrise. După ce, la sfârşitul lunii ianuarie, în contextul în care Universitatea din Oradea organiza un concurs pentru postul de profesor universitar dedicat fostei decăniţe Daniela Ionescu, condamnată penal în 2003 pentru plagiat, fostul prorector Ioan Felea le-a transmis colegilor din Universitate o scrisoare deschisă prin care cerea să se opună promovării femeii, soţul acesteia, liderul sindical Gheorghe Ionescu, a transmis la rândul său o scrisoare, în semn de răspuns.

Mesajul a fost transmis prin e-mail şi BIHOREANULUI, care a dezvăluit atât mesajul lui Felea, cât şi felul în care s-a derulat concursul pentru promovarea Danielei Ionescu, unde comisia de concurs a fost formată din colegi de sindicat ai soţului candidatei şi un coautor la două cărţi ale acesteia. În final, concursul a fost încheiat fără promovarea fostei decăniţe, deoarece la prelegerea publică programată vinerea trecută nici aceasta, şi nici patru membri ai comisiei, nu s-au prezentat.

"Cel mai penal", "geniu pustiu"

Catalogându-l din capul locului pe fostul prorector Ioan Felea, care i-a fost şi conducător de doctorat, drept "cel mai penal cadru didactic al Universităţii din Oradea", "impostor", un "geniu-pustiu" ori, cu note de ironie, "magnific profesor universitar", Gheorghe Ionescu îi reproşează acestuia că îi poartă pică din 2004, când nu l-a susţinut ca şi candidat la rectoratul Universităţii. "V-am explicat, la acel moment, faptul că din punct de vedere al pregătirii profesionale, sunt un admirator al dumneavoastră, dar din punct de vedere managerial, nu aţi făcut nimic pentru această universitate", transmite Ionescu.

În timp ce fostul prorector a dezvăluit că Ionescu a avut tupeul să republice, sub singura lui semnătură, articole pe care de fapt Felea le-ar fi scris singur, dar a pus şi semnătura fostului său doctorand pentru a-l ajuta, liderul sindical spune exact pe dos: articolele ar fi fost scrise doar de el, care din respect l-a notat autor şi pe conducătorul lui de doctorat.

"Până unde puteţi coborî prin aceste turnătorii mincinoase şi fără niciun temei, în numele "binelui pe care-l doriţi Universităţii din Oradea"? Cred că vă plictisiţi ca pensionar şi vă faceţi de lucru", mai scrie Gheorghe Ionescu, amintind şi că Felea nu a fost păstrat cadru didactic asociat al Universităţii din Oradea, după atingerea vârstei de pensionare, deoarece senatorii instituţiei nu au aprobat această cerere.

În aceeaşi scrisoare, Gheorghe Ionescu face referire şi la acuzele lui Felea vizavi de concursul organizat pentru Daniela Ionescu, spunându-i că "făcătura aceea de proces cu plagiatul s-a prescris din 2006, iar noi suntem, dacă nu aţi ştiut, în anul de graţie 2016".

În final, Ionescu îl acuză pe Felea şi că şi-ar fi declarat un punctaj fals la evaluarea din 2010, ulterior pur şi simplu înlocuind raportul dat cu alte informaţii. "Concluzia: întotdeauna, hoţul strigă hoţii!", acuză Ionescu.

Prejudiciată la imagine

În acelaşi e-mail, fără alte precizări, Gheorghe Ionescu a ataşat şi o scrisoare pe care soţia sa, Daniela Ionescu, a transmis-o rectorului Constantin Bungău pe 25 ianuarie, înainte de concursul pentru promovarea ei. În acest document, fosta decăniţă face precizări despre cele 12 contracte de cercetare de care a fost acuzată, împreună cu soţul ei, că le-ar fi declarat în fals la obţinerea titlului de conferenţiar.

"Realitatea situaţiei celor 12 contracte "false" incriminate este următoarea: Contractele incriminate au fost încheiate legal, prin semnătura ambelor părţi contractante, în cursul anilor 2003-2004, moment la care, în universitate nu exista BPPCDI (Biroul Programe şi Proiecte CDI). Aceste contracte au fost înregistrate la Registratura universităţii, urmându-şi cursul firesc din acea vreme. Nu pot fi eu scoasă vinovată pentru pierderea lor în haosul care domneşte şi azi în toată universitatea", a precizat Daniela Ionescu.

Totodată, conferenţiarul arată că aceste acuze au fost în anchetă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale. Vizavi de acuza de fals în declaraţii, procurorii au stabilit că a intervenit termenul de prescripţie, iar despre suspiciunea de înşelăciune că "simpla neexecutare a unor obligaţii contractuale ori neexecutarea acestora în condiţiile convenite (...) nu conturează săvârşirea infracţiunii de înşelăciune", procurorii arătând că Universitatea ar fi putut să se adreseze judecătorilor.

Daniela Ionescu bagatelizează condamnarea sa penală din 2006, pe care o descrie ca "presupusul plagiat". Fosta decăniţă mai pomeneşte şi de decizia Consiliului Naţional de Etică din 2012, care cerea Ministerului Educaţiei să-i retragă lucrarea plagiată şi titlul de conferenţiar, iar Universităţii din Oradea să-i desfacă contractul de muncă, decizie ce nu a fost pusă în aplicare şi pe care Daniela Ionescu o consideră "lovită de nulitate absolută". Asta pentru că, arată conferenţiarul, pentru fapta din 1998 nu poate fi sancţionată de două ori.

În final, Daniela Ionescu mai face o referire şi la comisia de concurs, arătând că acuzele la adresa acestora sunt de "rea-credinţă" şi denotă "o mentalitate ce nu are nicio legătură cu mediul universitar". De asemenea, fosta decăniţă arată şi că s-a simţit prejudiciată de materialele care au apărut în spaţiul academic vizavi de ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
IMPERIAL
@TITIIONESCU : nu cuantumul amenzii conteaza ! S-a plagiat sau nu ? Daca DA , atunci care este autoritatea cadrului universiar in fata studentului ? Eu nu o prea vad ....Asta este , unii am zis ca da , suntem buni dar nu atat de buni incat sa ajungem doctori / chit ca si de la ICRA s-a putut ajunge la UO pe axa Maghiar - Mut ! / , altii profitand de SECU si plagiind / mai mult sau mai putin / au urcat intr-o Universitate daca nu penibila , macar ciudata ! Din acest motiv am vorbit despre retragere ! Pai mai bine m-as ocupa de un restaurant...imperial !
Postat 17 Februarie 2016, 21:41 de TDS
BA DA
@ADINA : As mai putea veni si cu alte nume dar cei enumerati de mine sunt PREFERATII mei ! Dar hai...Puscas ( nu cred in arhitectura lui ) , Abrudan ( ori termopane , ori Universitate ) , aproape toti de la economie....
Postat 17 Februarie 2016, 21:28 de TDS
imensa greata fata de ionesti
Ionescu si consoarta ar trebui sa mai taca. Sa fie amindoi convocati la Comisia de etica si sa li se ceara sa nu mai arate in spatiul public cit sunt de ridicoli.sa multumeasca lui Dumnezeu ca sunt rabdati de colegi, desi firesc ar fi sa li se arate usa. Unde mai pui ca si-au aranjat si odrasla. O rusine aceasta familie. Un psoriazis pustulos pe fata Universitatii. Imensa greata fata de Ionescu si soata lui.
Postat 17 Februarie 2016, 17:37 de andreimagheru
azi e noua maine-i zece, DNA ce se petrece?
Eram la Prezident la Sauna-masaj cu notarasitza, inveliti intr-un prosop amandoi, cand apare de nicaieri Felea inghetat bocna si verde la fata: "Nea Lazare, a turbat Titi! E mai rau decat Bastus, a muscat mana care l-a hranit si pe deasupra a aratat romanilor(adica la DNA in zilele noastre) "intrarea" in Cetatea Sarmisegetuza-Sindicalia. Romanii (adica DNA la noi) i-au luat capul lui Decebal (adica Hadar in vremurile astea) si joaca "Hotii si vardistii" cu executare si confiscarea averii!" La care Io zic catre Felea: fa bine si ia joarda asta de mesteacan de la mine si curuieste-o pe Notarasitza peste raruntzi, da' bine ca altfel te ia la palme, ca m-am plictisit de ea si maine i-o dau lu' Titi pe post de prospatura! Sa o ia la el la Sindicat ca membra si ca consultant juridic, ca-l vad tare derutat si dornic de forte proaspete si sa ma scape de ea si macar el o sa se bucure inainte de ce mai urmeaza! Io' am pus ochii pe o artista si maine ma bag pe ea la o cafa la Gong, ca-i genu' meu, ceva stil Marylin Monroe inainte de JFK. Da' revenind la oile noastre ma' Nelule, zisei Io' catra Felea, nu ti-am mai spus ca Titi-a-nost-ui pe faras de cand "Don Hadar" o zis catra el atata: "Dizgrazzia-tule" si apoi io fo' facuta semnu' "dis-like" in dreptul gatului! Acuma Titi asteapta Gadele (adica "Calaul", nu pe Mihai-a-nost de la Antena-nu-mai-e-basista) ca pe vremuri Domnitorii Romani care erau vanduti de boieri la Sultanul din Istanbul. Numa' ca Gadele deja e la Oradea Mare si strange latzul din fir de matase, iar Titi mai trebuie sa-l si plateasca pentru prestatie! Acuma Nelule, stai tu aici cu aiasta si fa ce vrei, ca maine o ia Titi de noua si amu' Io' plec ca m-am plictisit si am emisiune la Vocile Bihorului despre problema Sorbonicii. Pa si pu', la revedere, sa-i transmiti draga lu' Titi.
Postat 17 Februarie 2016, 17:26 de pupinjuristu
PUPINCURISTULUI
Mai „Capo de tuti capi” pupinjuristu redactiei, care nu are coloana necesara sa-si decline identitatea, da tare te mai crezi! Amu no, puneti palma-n capul ala sec si dutie mai. Vezi ca tiai lasat branca sub masa. Ocupate tu de notarasitza ta ca de altceva nu esti bun! Cat de jos poate cobori un jurnal publicand asemenea dejectii??? Foarte jos!
Postat 17 Februarie 2016, 12:03 de TITIIONESCU
Who's your Daddy now?
Eram la Select cu o mana pa cafa si cu ceialalta o bulaneam pe Notarasitza pe sub masa, cand apare Felea tot lac de apa: "Nea Lazare, Trogloditu' ala de Titi ne Marleste pe toti. O zis ca ne aranjeaza el, ca ne da pe mana lu' "Don Hadar" si ne ia mau'". Ogoaie-te ma' Ficior, i-am spus scotand mana de sub masa, ca nu asa stau lucrurile! La care el: " Da' cum Maestre?" Omu' mneu de la Bucale' o fo' vazut urmatoarea sceneta: Intra Titi-a-nost la "Don Hadar" in birou si zice: " Nu trage Don Hadar, sunt eu Lascarica (Titi). Am fost adus de DNA. Nu te-am tradat, ti-o Jur!" Apoi Titi ridica ochii umezi catre Don Hadar, care face cu Jejetu aratator semnu' 'cela a lu' Elena Udrea la nas, dar cu varful in nara apoi scoate o bilutza-nazala pe care o admira si dupa contemplare o proiecteaza cu un bobarnac drept intre "coarne" la Titi: Splash! Felea se uita la mine cu ochii ceia-a-lui bulbucati si ma intreaba: "Si, si...?". Si asta inseamna ca zilele Cios-ului aista de Titi pe la Sindicat is numarate, ti-o spui Io care am fost "Capo di tutti capi" si stiu ce inseamna aia cand un "Don" Ii lipeste o biluta-nazala pe fruntea Cios-ului de care vrea sa scape: Titi Ii gata mai rau ca o baterie de Bistrita.Se zice ca o aparut un concurent nou, unu' tinar, care le are cu e-banking si cu off-shore si "Don-ul" il prefera, ca de la valizele lu'Titi te mai alegi si cu un flagrant de care nu scapi sub 5 ani cu tot cu zece carti plagiate scrise la Bulau. Si ultima noutate pe care ti-o spui, este ca Titi-a-mneu o redus de cateva luni bune si cuantumu' cotizatiilor sindicale varsate la Centru' , pe motiv ca are de restituit ceva socoteli mai vechi care o sa vie la scadenta amu-iaca, si la "Don Hadar" nu i-o placut de loc, ca avea deja planificat ceva cu banii ceia!. No' amu du-te si lasa-ma sa ma ocup de doamna Notarasitza, i-am spus lu' Felea si am bagat inapoi branca sub masa!
Postat 17 Februarie 2016, 10:41 de pupinjuristu
MARELE PLAGIAT
Revin putin la desele articole referitoare la cazul Daniela Ionescu. Cine va finanteaza, stimata Redactie? Condamnarea despre care tot bateti apa in piua, a fost in anul 2002 (presupusa fapta in 1998)si nu in 2006 asa cum sustineti. Prin sentinta pe care v-am anexat-o pentru a nu mai bate campii, nu s-a dispus retragerea cartii de pe piata si nici dreptul de a profesa. S-a dispus o penibila amenda penala de 600 ron, ceva mai putin decat daca acrosezi pe cineva pe trecerea de pietoni. Din 2006 fapta s-a prescris si, cu o minima cultura juridica, ar trebui sa intelegeti ca nimeni nu poate fi rejudecat dupa legi ulterioare comiterii unei presupuse fapte. M-ati persiflat cand am afirmat ca a fost o facatura! Da, o facatura murdara. Contestatara a schimbat coperta cartii ei, scotand o noua editie, cu acelasi ISBN - total ilegal - numai pt. a demonstra ca pana si desenul de pe coperta l-a plagiat! Carte ei era format B5 iar a sotiei mele era A5 iar corpul de experti ORDA a specificat in clar in PV de constatare ca nu s-a regasit niciun plagiat, figurile prezente in carte fiind aceleasi in toate cele 4 aparitii pe acea tema din 1965 incoace. Adica si madama de la Iasi a preluat desenele din cartile existente de zeci de ani. Procurorul de caz a fost fiul colegei contestatarei, etc. etc. Asta pentru ca sa nu mai mestecati atata cacaua deoarece e decolorata deja!
Postat 17 Februarie 2016, 08:18 de TITIIONESCU
REPLICA LA PUNCT DE VEDERE
@TDS! Daca nu as fi contestat deloc, ar insemna ca nu reprezint nimic! Abia atunci m-as retrage! Vorba aceea: Numai in pomul care are roade se arunca cu pietre! In alta ordine de idei, nu trebuie sa omiti diferenta intre un fost ofiter de securitate la contrainformatii economice si un turnator de cea mai joasa speta, care-si turna colegii (vezi cazul Georgel - Antal). Domnul Iovan, Dumnezeu sa-l ierte, nu a fost hulit niciodata ca ar fi fost securist, desi era mare sef si la secu si la UO. Domnul Anton, a fost militian si nu s-a legat nimeni de trecutul lui. De ce oare? Va spun eu: Pentru ca a reusit sa aduca Fac. de Textile intr-un singur an, de la +50% la-50%, ceea ce, pentru conducerea universitatii era o adevarata performanta!
Postat 17 Februarie 2016, 08:00 de TITIIONESCU
TDS, doar atatea cadre stii?
Nu exista asa pădure mare cu doar atatea uscaturi! sau exista? mai spune-ne cateva cadre..didactice!
Postat 17 Februarie 2016, 01:20 de ADINA
PUNCT DE VEDERE
@TITIIONESCU : Va cunosc pe amandoi , sunteti inteligenti ! Cu riscul de a-l supara din nou pe rector : 1. U.O. este jos , jos de tot 2. Filip , Bolos , Anca Popescu , , astia sunt cadre universitare ? 3. Niciodata nu ma voi da pe mana unui medic facut de U.O. 4. In general in Romania se plagiaza la greu ! Visul meu e sa-l dovedesc pe parinte...5. Chestiunea cu Securitatea e reala ! Asta e , daca am fost secu in epoca suportam consecintele ! 6. Daca as fi atat de contestat m-as retrage
Postat 16 Februarie 2016, 23:36 de TDS
PRECIZARI
In bunul obicei al distinsei reviste, dreptul meu la replica a fost trunchiat, fiind excluse tocmai elementele cele mai importante. Pentru a lamuri unele situații neclare pentru cineva din afara sistemului universitar, vin cu precizari: In ceea ce priveste componenta comisiei de concurs pe postul de profesor atat de mult mediatizat, trebuie sa stiti ca daca un candidat pe un post de prof.univ. nu este cunoscut de catre mambrii comisiei de concurs, care obligatoriu trebuie sa fie din domeniul postului sau un domeniu foarte apropiat, atunci nu are ce cauta la concurs. Inseamna ca nu a produs nimic pe taramul stiintific al disciplinelor postului. Privitor la prolifica activitate stiintifica a distinsului prof. felea, va precizez faptul ca, pretentia domniei sale din vremea cand facea legea in UO ca „mare” prorector, era ca la fiecare lucrare declarata sa existe link-ul prin care poate fi accesata acea lucrare. In lista proprie de lucrari, aceste link-uri nu exista, iar la cele cateva care exista, nu pot fi accesate. Restul lucrarilor sunt reeditate tot la cate doi ani cu mici modificari de titlu si inversarea ordinii autorilor. La o prima vedere, lista de lucrari pare impresionanta pentru un neavizat dar, la o simpla cercetare a veridicitatii declaratiilor se contureaza clar dovada imposturii si a falsului in declaratii. Exista lucrari transmise la o singura revista dar sunt declarate de doua ori, o data in limba romana si o data in limba engleza etc., etc. Documentele pe care le-am atasat dovedesc fara replica modul in care a profitat de functiile avute pentru a-si insusi sume de bani necuvenite. Aviz conditiilor solicitate de catre revista. Ce cauta comentarii de genul - prezente permanent - PUPINJURISTU??? Sunt o jignire atat pentru revista, cat si pentru cititorii ei!
Postat 16 Februarie 2016, 19:44 de TITIIONESCU
U ORADEA
VA MULTUMIM ca ingropati Universitate Oradea si cu ea TOT ORASUL. Degeaba avem parcuri industriale si POATE o sa avem si un aeroport cu adevarat international, ca fara oameni competenti care sa lucreze acolo - OAMENI PE CARE VOI TREBUIE SA II PREGATITI MACAR LA NIVEL TEORETIC - nu vom evolua niciodata ca si oras, in adevaratul sens al cuvantului. TREZESTE-TE U ORADEA, altfel ne ingropi pe toti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 16 Februarie 2016, 12:02 de OradeaCivitas
se ingroasa nota de plata, sindicatu' se socoata
Vinira amus 'o doua zile la mine la Select cand sorbeam linistit o cafa cu un Coniac de trei stele, fitzingaii istea de Antal si Felea , cu ochii iesiti ca la melc...: "Nea Lazare ajuta-ne ca Jagardeaua asta de Titi ne frige iara pe la spate, ca la Sedinta de Sindicat"! Cand i-am auzitu' mi-am adus aminte cum am vorovitu' Io , parca ieri, cu Unchiu' (Doamne iarta-l) si le-am pus o Pila sa-i angajeze , ca aveau prunci mici de crescut... Si zic cata ei: " Ma' Oameni buni, nu v-am mai spus Io ca "...nu faci din cocos gaina nici din Titi gospodina"? Si nu v-am repetat to' Io ca: "fa-te frate cu Titi, pana treci alegerile, da' apoi vezi ca Aista nu te mai lasa sa traiesti" ca-i mai spurcat ca si o Boanghina din Ferentari care te umple de Latzei si de sculament! Da' voi doi atunci erati in mrejele Sindicale si umblati ca doi orbi tinandu-va de branca in drum spre gura de canal fara capac! Amu' acolo ati ajuns si veniti ta' la mine sa va luminez: ascultati bine ca va spui: Titi nu urla amu' un "Urlet de lupta" al invingatorului ci urla un "Guitzat de disperare" al Gutzanului fara scapare in ziuz de Ignat! Sau cu alte cuvinte: "Gata-i Pita Lor", adica "ionestii 'Is pa Pluta si Pluta-i pa Petza" ca puii cei de Matza fara ochi! Am incheiat ca ma plictiseau "musafirii" mei nepoftiti si tocmai am vazut la masa vecina o Notarasitza Buna pe care am pus ochii saptamana trecuta, asa ca le-am dat celor doi fitzigai nota de plata si m-am mutat langa Bunaciunea mea. Ce tie si cu Sorbonica asta: daca nu as fi Io sa-i descurc aproape in tata saptamana, aistea ar unjeo cu clisa si ar manca-o Cainii (ceia Sindicali!).
Postat 16 Februarie 2016, 11:37 de pupinjuristu
sumbru viitor...
daca pana acuma s-a mai facut cate-o renovare, cate-un proiect finantat UE, un mic pas de reforma, d-aci-ncolo faliment, lacate pe usi si fabrica de diplome si de doctori...
Postat 16 Februarie 2016, 11:15 de unu
vai de ei..si vai de noi
dpdv meu, UOradea e moarta, Bodog e rector, senatul e rosu si PSDul isi poate muta sediul in universitate, de-acu poa-s-o finanteze si guvernul frantei! cu asa oameni, asa viitor.
Postat 16 Februarie 2016, 10:56 de unu
securistii
familia de securisti ionescu este o eczema de care universitatea oradea ar trebui sa se vindece odata si odata.
Postat 16 Februarie 2016, 09:54 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON