Din această săptămână, orădenii pot vota online proiectele pe care le doresc implementate în oraş, în programul de bugetare participativă. Primăria a pus la bătaie 2 milioane de euro, bani care se vor împărţi pentru 10 proiecte propuse de cetăţeni.
Jumătate din ele vizează spaţiile verzi ale oraşului, amenajarea spaţiilor urbane ori soluţii privind reciclarea deşeurilor. Aşadar, e de aşteptat ca Oradea să fie şi mai eco...
Votaţi!
Vinerea trecută, Primăria a finalizat evaluarea celor 91 de proiecte înscrise de orădeni în cea de-a doua ediţie a programului de bugetare participativă. Regulile acestei forme de finanţare a investiţiilor sunt simple: orădenii propun proiecte de maximum 200.000 euro, Primăria le evaluează, iar cele considerate fezabile, dar care nu se regăsesc deja în planurile municipalităţii, sunt supuse votului.
"Din cele 91 de proiecte au fost validate 54, dar două se dublează. De exemplu, înierbarea liniilor de tramvai. Colegii mei au luat legătura cu iniţiatorii, pentru a le propune să-şi unească propunerile, astfel încât să adune împreună voturile", explică viceprimarul Florin Birta (foto). Cel de-al doilea proiect dublat presupune montarea de toalete ecologice în oraş, cu sisteme de autocurăţare.
Dacă iniţiatorii vor fi de acord, în final vor rămâne valide 52 proiecte care, până pe 20 ianuarie, vor putea fi votate pe site-ul activ.oradea.ro. Apoi, între 21 ianuarie şi 28 februarie vor avea loc întâlniri în cartiere, astfel încât proiectele să fie dezbătute şi votate şi fizic, la urne.
Vrem parcuri!
În această ediţie, şcolile şi spitalele nu au mai putut înscrie proiecte, astfel că propunerile de acum vizează aproape în exclusivitate spaţii exterioare. Jumătate din proiectele validate propun amenajări sau îmbunătăţi ale spaţiilor urbane şi ale zonelor verzi, semn că orădenii sunt preocupaţi de calitatea mediului în care trăiesc.
S-a propus, de pildă, modernizarea Parcului Petofi, amenajarea unui parc sportiv în cartierul Episcopia, dar şi realizarea unui pavilion în Parcul 1 Decembrie. "În prezent, Parcul 1 Decembrie are rol de loisir şi de tranzit. Este lipsit însă de caracterul comunitar, nu are amenajări care să încurajeze relaţiile interumane sau care să ofere diversitate ofertei parcului. Propun construirea unui pavilion care ar aduce un plus de funcţionalitate acestuia", explică iniţiatorul.
Totodată, orădenii cer locuri de joacă pentru copii în zona Salca, pe strada Teiului şi în cartierele Tineretului şi Grigorescu. Un alt iniţiator a propus amenajarea unui parc pentru câini, unde patrupedele şi stăpânii lor să se poată juca în voie.
Eco-soluţii
Valenţe "verzi" accentuate are şi un alt proiect, pentru dotarea claselor din toate şcolile oraşului cu câte trei recipiente pentru colectare selectivă: câte unul pentru deşeurile din plastic, din hârtie şi carton şi respectiv pentru resturile biodegradabile. Astfel, explică iniţiatorul, şcolile ar respecta, în sfârşit, obligaţia de a colecta selectiv, iar elevii ar fi educaţi în spirit ecologist.
Un alt orădean a propus o investiţie simplă: plantarea de copaci pe toate străzile oraşului unde acest lucru e posibil. "Având în vedere creşterea numărului de maşini, este nevoie de cât mai multe măsuri de contracarare a efectelor poluării", argumentează cetăţeanul.
Printre propuneri se mai regăsesc montarea de rastele securizate pentru biciclete în toate cartierele, amenajarea unui skatepark şi montarea de fântâni cu apă potabilă în zonele pietonale.
Selfie cu Oradea
Printre proiectele propuse se află şi unele inedite. De pildă, doi orădeni vor dotarea spaţiilor publice din oraş cu "selfie places", adică cu nişte litere mari, poate chiar cu numele oraşului, lângă care localnicii şi turiştii să se poată poza. "Când o poză făcută cu această atracţie e share-uită pe Facebook, nu mai trebuie să se întrebe omul unde e făcută, caută pe internet şi vine şi el să viziteze oraşul", explică unul dintre iniţiatori.
Un alt proiect vizează achiziţia aparaturii necesare astfel încât pe Palatul Vulturul Negru să fie realizate periodic proiecţii de tip videomapping, aşa cum s-au făcut de Ziua Art Nouveau. Orădeni şi turişti deopotrivă ar participa la aceste spectacole în aer liber, în care protagonist este palatul emblematic al urbei.
Aşadar, idei sunt. Mai rămâne ca orădenii să decidă pe ce să meargă banii lor...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.