URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2011, 08:35

Interlopul psihopat la volan

Interlopul psihopat la volan PATA PE POLIŢIŞTI. De câte ori a fost prins de poliţişti, Călin Balint (foto) a devenit violent şi i-a atacat. Ultima oară, pe 9 martie, a sărit chiar la un mascat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna trecută, Călin Balint, un cunoscut personaj al lumii interlope orădene, era prins la volan cu o alcoolemie de 1,85 gr/l alcool pur în sânge şi cu permisul suspendat. Însă nu aşa, cu una-cu două. Bărbatul de 39 ani nu s-a lăsat uşor înduplecat să oprească, obligându-i pe poliţişti să-l urmărească cu peste 100 km/oră prin oraş, pentru ca apoi să se baricadeze în maşină, iar în final să se ia la bătaie cu un mascat care încerca să-l "extragă" de la volan.

Povestea putea să rămână doar în atenţia procurorilor, cărora omul le e client vechi, pentru că a strâns o salbă de dosare pentru şmenuri, ultraj asupra poliţiştilor şi nenumărate încălcări ale Codului Rutier.

BIHOREANUL a descoperit, însă, că Balint şi-a obţinut permisul prin fals. În urma unei expertize psihiatrice efectuate în 1995, fusese declarat "cu discernământ alterat", iar permisul i-a fost anulat. Zece ani mai târziu l-a obţinut din nou, mulţumită unor acte în care declara pe cuvânt de onoare că nu suferă de boli psihice şi nici n-a suferit vreodată. După care şi-a reluat aventurile pe şosele...

Fast and furious

Încidentul din zorii zilei de 9 martie a început pe DN 1, în Oşorhei, unde rutieriştii au făcut semn să oprească unui şofer aflat la volanul unui Audi, pentru un control de rutină. În loc să tragă pe dreapta, bărbatul a pornit însă în trombă spre Oradea, încercând să scape. A avut ghinion. Din cauza vitezei, roţile i-au explodat după ce s-a lovit de bordurile din Piaţa Independenţei, iar pe strada Crinului, în spatele Oradea Plaza, a fost blocat de poliţişti. Chiar şi atunci, nici gând să cedeze. S-a baricadat în maşină, iar după venirea mascaţilor a deblocat portiera şi s-a luat la bătaie cu cel care încerca să-l legitimeze şi să-l tragă de la volan.

Într-un târziu, când turbulentul a obosit să mai dea din mâini şi picioare, oamenii legii au reuşit să-l încătuşeze şi să-i scoată documentele. Aşa au aflat că şoferul e un client mai vechi de-al lor, care avea permisul suspendat de doi ani, tot pentru aventuri de acest gen. Motiv pentru care, după etilotestare, care a arătat o alcoolemie de 1,85 gr/l alcool pur în sânge, au dispus reţinerea lui pentru 24 de ore, pentru conducere în stare de ebrietate şi cu permisul suspendat. Între timp, însă, Călin Balint s-a cerut subit în spital şi a rămas internat...

Bolnav de supărare

Boala interlopului a fost declanşată, după cum a aflat BIHOREANUL, de o beţie cruntă. Înainte de incidentul din Oşorhei, Balint chefuise toată noaptea de supărare, într-un restaurant, căci aflase de sentinţa dată cu o zi mai devreme de Curtea de Apel Oradea într-un mai vechi dosar al său: fusese condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare, pentru - cum altfel? - infracţiuni rutiere.

Faptele datau din 2008, când ghinionul a făcut să se întâlnească de mai multe ori cu poliţiştii în trafic. În iunie fusese prins la volanul unei maşini cu numere false şi a scăpat cu o amendă administrativă. După cinci luni, s-a urcat băut la volanul unei maşini neînmatriculate, iar o lună mai târziu, când avea permisul suspendat, împieliţatul i-a scos în cale agenţii rutieri taman când se afla din nou la volan.

Poate că ar fi scăpat şi atunci cu o amendă, dar judecătorii au fost deranjaţi de impertinenţa de care Balint dăduse dovadă în faţa poliţiştilor, atitudine care, în opinia magistraţilor, "exclude aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ". "Când a fost oprit în trafic în noaptea de 20/21 noiembrie a încercat să fugă, însă a fost oprit 100 metri mai departe, iar după ce a fost testat cu alcooltestul şi-a justificat alcoolemia prin faptul că a mâncat 100 ciocolate cu rom şi 50 croasante cu şampanie", se arată în sentinţa Curţii.

Nebunie de moment

Mai grav este că, după cum a descoperit BIHOREANUL, Balint nici nu avea ce căuta la volan căci, potrivit unor acte medicale, are probleme psihice, iar comisia care l-a examinat a cerut obligarea lui la tratament de specialitate. Actul a fost emis în vara anului 1995. Interlopul era anchetat atunci sub acuza de a fi părăsit locul faptei după ce ieşise cu amicii la o băută şi la un mic şmen într-o benzinărie din Şoseaua Borşului. Victimă le-a fost un clujean pe care l-au "făcut" de 200 de mărci, dar care a avut norocul să găsească un echipaj de Poliţie înainte ca Balint şi gaşca să dispară. Supărat că a fost prins, Balint, beat criţă, i-a scuipat pe agenţi, i-a înjurat şi chiar a sărit la bătaie când au încercat să-l reţină.

Arestat pentru ultraj pe 16 iunie, Balint a fost dus la expertiză psihiatrică, iar medicii au apreciat că era mai bine să-l ţină o vreme în spital. Acolo a şi rămas o săptămână, după care, pe 8 iulie, a fost consultat de o comisie care a dat verdictul: pacientul nu era în toate minţile când i-a atacat pe poliţişti, motiv pentru care nu putea fi tras la răspundere.

Se dădea câine lup

Potrivit actului medico-legal întocmit pe 8 iulie 1995, Balint avea un comportament bizar: "Se identifică total cu un câine lup care este el însuşi, câine care are vârsta lui şi cu care vorbeşte chiar la distanţă". Insistând pe această temă, medicii au primit un răspuns scurt: "nu vă spun!".

Psihiatrii mai arătau că Balint are "o personalitate dizarmonică sub raport comportamental, cu tendinţe impulsiv-agresive semnificativ crescute, tendinţă la rău, acumulare de afecte, ură, furie, răzbunare şi intoleranţă", punându-i diagnosticul "sindrom borderline de tip schizofreniform", afecţiune gravă care în momentele de criză îl face pe pacient să-şi piardă discernământul şi să se comporte agresiv. "Faţă de diagnosticul stabilit, apreciem că discernământul subiectului, în momentul comiterii faptei, a fost alterat", se specifica în raportul de expertiză, comisia propunând obligarea lui Balint la tratament până la însănătoşire.

Au ţinut sau nu cont procurorii de propunere, nu e clar, căci din actele rămase peste timp reiese doar faptul că interlopul a fost scos de sub urmărire penală pentru ultrajul comis. Pe de altă parte, însă, dosarul în care Balint era anchetat pentru părăsirea locului unui accident rutier şi-a urmat cursul firesc, deşi avocaţii lui au încercat să uzeze şi în acest caz de diagnosticul psihiatrilor. Procurorul i-a refuzat, iar interlopul a fost trimis în judecată şi condamnat în 2002, când permisul i-a fost anulat.

Apt să conducă, dar cu permisul anulat

05 Dorin Sava.jpgTrei ani mai târziu, Balint s-a înscris din nou la şcoala de şoferi şi a trecut cu brio examenul medical, după ce a declarat în scris că e sănătos şi nu a suferit de nicio boală psihică. Cum a reuşit, poliţiştii nu-şi explică. La fel cum nu poate spune nimeni, acum, cine a fost mai nebun: medicii care i-au luat în serios scena cu "câinele lup" şi l-au scăpat astfel de arest şi de dosarul penal, sau cei care i-au dat din nou permisul de conducere. "Examinările medicale s-au făcut într-un dispensar acreditat, a trebuit să-i eliberăm permis", spune şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dorin Sava (foto).

05 Gavril Cornutiu.jpgLa rându-i, psihiatrul Gavril Cornuţiu (foto), unul din semnatarii expertizei, susţine că aceasta a fost întocmită pe constatări reale, dar şi că Balint ar trebui tras la răspundere pentru declaraţiile mincinoase date în faţa comisiei medicale care îl declarase apt să conducă. "A minţit, a comis un fals. Până şi faptele pe care le-a comis acum confirmă diagnosticul dat de noi. Acest om e bolnav, are o tulburare de personalitate de tip borderline, nu are rezistenţă la frustrări, iar orice constrângere îl duce la explozie. Nimeni nu trebuie să fie expus la violenţele lui. Pentru faptele penale săvârşite ar fi trebuit să fie obligat la tratament medical, aşa cum a propus comisia. Atunci, probabil, nu s-ar fi ajuns la situaţia de acum", susţine Cornuţiu.

Atâta doar că, din 2005 şi până acum, pentru falsul în declaraţii a intervenit prescripţia răspunderii şi, ca atare, Balint a scăpat. Permisul i-a fost însă anulat, din nou, pentru condamnarea cu suspendare încasată în urma "aventurilor" din 2008 şi, pentru că a comis-o din nou, cu siguranţă nu-l va recăpăta prea curând. La nebunia lui, poate nici nu are importanţă. Se poate urca la volan şi fără permis. Doar a mai făcut-o...


CAZIER
"Păcătos" cu vechime

Deşi a fost cercetat în numeroase dosare pentru înşelăciuni, infracţiuni rutiere şi complicitate la furturi de maşini, Călin Balint a beneficiat de-a lungul anilor de clemenţa magistraţilor, fiind încarcerat o singură dată, în 2002, pentru că a părăsit locul unui accident rutier, moment în care i-a fost anulat prima oară permisul.

Potrivit evidenţelor instanţelor bihorene, interlopul a suferit cinci condamnări definitive. În 1991, a primit 10 luni de închisoare pentru conducerea unui autovehicul fără permis, pedeapsă pe care a executat-o, însă, prin muncă în folosul comunităţii. În 1999, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la  6 luni cu suspendare pentru înşelăciune, iar un an mai târziu a primit o amendă penală de 200.000 lei pentru acelaşi gen de delict.

Pe 7 februarie 2002, Balint a fost încarcerat după condamnarea la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru părăsirea locului unui accident. A stat 9 luni după gratii, fiind eliberat pe 25 septembrie 2002 cu un rest de pedeapsă de 232 zile. Pe 8 martie 2011 a fost din nou condamnat, la 1 an şi 2 luni cu suspendarea condiţionată, pentru conducere sub influenţa alcoolului, conducerea unei  maşini neînmatriculate şi conducere cu permisul suspendat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
inca odata
draga calin conducerea scoalei ajutatoare si a spitalului 6 iti ureaza sarbatori fericite si te asteptam sa revii cat mai curand printre noi
Postat 09 Aprilie 2011, 14:06 de bogdan
@anton
care parte din ceea ce am scris te face sa crezi asta? sau sariti la beregata ca v-o chemat partidu... lasati-l pe liderul vostru suprem ca poate sa se apere singur. si fa un amar de bine si informeazate (macar asa de ochii lumii) atunci cand incerci sa scrii cuvinte pe care nu le poti intelege datorita faptului ca te afli la limita inferioara a dezvoltarii intelectuale.
Postat 08 Aprilie 2011, 21:14 de me2
bai Anca maiii fetitz'o
de ce ii iei apararea la balint pt ca freca la tine??defapt cine nu freca la tine...tie cine ti'a dat permisu cat ai supt pt el???te plangeai prin baruri ca nu potzi scapa de gunoiu ala si acuma ii iei apararea???
Postat 08 Aprilie 2011, 17:42 de unu care stie..
@me2
du-te tu la scoala sa te alfabetizezi! si dup-aia, cu nebunu la o raita pe centura!
Postat 08 Aprilie 2011, 15:09 de mircea
ce ma distrati voi chiar credeti tot ce cititi:)
lumea e asa de rea si se foloseste d orice ca sa atace un OM pariu ca pe balint il doare in COT :)) si pe mine cand imi va veni randul, ha, ha, ha, ha totul e COMERCIAL, putem sa i criticam cum vrem ca imaginea depinde de caracterul nostru nu de ce scriu altii:))
Postat 08 Aprilie 2011, 15:03 de anca
@me2
Minunatule , in mod sigur, dupa cum te exprimi faci parte dintre cei lobotomizati! Pacat de tine!
Postat 08 Aprilie 2011, 14:30 de anton
@mircea
bou esti tu ca n-ai inteles aluzia. mai dute putin la scoala sa inveti sa citesti lingau de pnl ce esti.
Postat 08 Aprilie 2011, 13:22 de me2
Cap de *
Ce cap de cur are homosexualu asta....Daca ma uit bina ,chiar seamana cu un caine,sau cel putin cu un r a h a t de caine.. La parnaie cu el,sa-i mai largeasca tiganii de acolo rozeta !!
Postat 08 Aprilie 2011, 12:03 de dajor
rariti-va, nebunilor!
mare bou poti fi, bai me2! ai merita sa incapi pe mainile nebunului asta. sau si mai bine sub rotile lui!
Postat 08 Aprilie 2011, 09:40 de mircea
care-i baiu?
nu-ntzeleg mai ce-aveti cu omu.... el se conformeaza modei. daca un bolnav psihic poate conduce un oras, el nu ar putea conduce o masina?
Postat 08 Aprilie 2011, 09:14 de me2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON