URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
23 Septembrie 2022, 14:30

Interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus de incendiu, va fi reabilitat printr-o investiţie de 38,9 milioane lei a Ministerului Dezvoltării (FOTO / VIDEO)

Interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus de incendiul din 2018, va fi reabilitat printr-o investiţie de 38,9 milioane lei a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

"Am semnat ordinul de ministru"

Anunțul a fost făcut vineri, la Oradea, de ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, cu ocazia unei vizite făcute în sălile palatului, alături de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. Deocamdată, palatul a fost reabilitat doar la exterior, iar reamenajarea interioară a imobilului se va face pe fonduri de la bugetul central.

"Ieri am semnat ordinul de ministru pentru aprobarea finanţării pentru restaurarea şi reabilitarea completă a interiorului Palatului Greco-Catolic. Este o finanţare de 38,9 milioane lei din bugetul Ministerului Dezvoltării, care va asigura practic ca această rană care a rămas în palat - pentru că faţada s-a refăcut, dar inima şi sufletul interior al clădirii au rămas în continuare cu o rană profundă - să putem să o rezolvăm", a declarat Cseke.

Potrivit ministrului, suma alocată va acoperi toate lucrările necesare, cu excepţia achiziţiei de mobilier.

Lucrările urmează să fie scoase la licitaţie în perioada următoare, cu un termen de execuţie de 24 de luni, la care se adaugă încă patru luni pentru proiectare.

"Dacă procedurile de achiziţie publică se desfăşoară în condiţii bune şi vom avea un antreprenor câştigător cu care să putem încheia contractul de execuţie, putem preconiza ca în anul 2025 palatul să îşi poată recăpăta adevărata faţă nu doar din exterior, ci şi din interior", a spus Cseke.

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, i-a mulţumit ministrului Cseke pentru sprijinul acordat şi a arătat că "această construcţie, acest palat episcopal, este al greco-catolicilor şi este al orădenilor, al Oradiei".

Preasfinţia Sa şi-a exprimat speranţa că prin eforturile conjugate ale comunităţii greco-catolice, municipalităţii orădene şi Ministerului Dezvoltării, Palatul va fi reabilitat şi redat Oradiei. "Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Maica Sfântă", a spus Bercea.

Cu ajutorul municipalității și al bugetului central

După cum BIHOREANUL a mai scris, Palatul Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din 25 august 2018, a fost preluat în administrare, pentru 20 de ani, de municipalitatea orădeană în baza unui contract de parteneriat încheiat o lună mai târziu.

Primăria a iniţiat lucrări de punere în siguranţă, iar apoi de restaurare exterioară a clădirii, aceasta urmând să fie pusă ulterior la dispoziţia orădenilor.

Până acum din bugetul local s-au investit 7,9 milioane lei în refacerea acoperișului și 1,7 milioane lei în reabilitarea faţadelor.

Dat fiind faptul că reabilitarea interioarelor a fost estimată în primăvară, înaintea exploziei preţurilor la materiale, la circa 26 milioane lei plus TVA, cu mult peste posibilităţile orașului, municipalitatea nu și-a putut asuma finanţarea lucrărilor.

Având în vedere contextul, conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a cerut sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei condus de bihoreanul Cseke Attila.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@excalibur Te învârți ca mâța după coadă!
Zi-i direct: sa plateasca cine a provocat incendiul! Cu totii stim cine-i vinovatul, numai melițistii si parchetarii se fac ca habar n-au!
Postat 24 Septembrie 2022, 14:04 de pinonel
Erezie
38,9 milioane lei. Atit. Calculata la virgula. Un apartament cu 2 camere e 50.000€. 250.000lei. 38mil:250.000=152 . 152 de familii de saraci privati de un camin. Putem imagina si alte calcule,similare. Avem in schimb arta si fudulie. Conform Bibliei: Matei 19:23-24 NTR Isus le‑a zis ucenicilor Săi: – Adevărat vă spun, cu greu va intra cel bogat în Împărăția Cerurilor! Din nou vă spun, este mai ușor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre cel bogat în Împărăția lui Dumnezeu!
Postat 23 Septembrie 2022, 14:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON