URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2022, 14:30

Interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus de incendiu, va fi reabilitat printr-o investiţie de 38,9 milioane lei a Ministerului Dezvoltării (FOTO / VIDEO)

Interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus de incendiul din 2018, va fi reabilitat printr-o investiţie de 38,9 milioane lei a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

"Am semnat ordinul de ministru"

Anunțul a fost făcut vineri, la Oradea, de ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, cu ocazia unei vizite făcute în sălile palatului, alături de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. Deocamdată, palatul a fost reabilitat doar la exterior, iar reamenajarea interioară a imobilului se va face pe fonduri de la bugetul central.

"Ieri am semnat ordinul de ministru pentru aprobarea finanţării pentru restaurarea şi reabilitarea completă a interiorului Palatului Greco-Catolic. Este o finanţare de 38,9 milioane lei din bugetul Ministerului Dezvoltării, care va asigura practic ca această rană care a rămas în palat - pentru că faţada s-a refăcut, dar inima şi sufletul interior al clădirii au rămas în continuare cu o rană profundă - să putem să o rezolvăm", a declarat Cseke.

Potrivit ministrului, suma alocată va acoperi toate lucrările necesare, cu excepţia achiziţiei de mobilier.

Lucrările urmează să fie scoase la licitaţie în perioada următoare, cu un termen de execuţie de 24 de luni, la care se adaugă încă patru luni pentru proiectare.

"Dacă procedurile de achiziţie publică se desfăşoară în condiţii bune şi vom avea un antreprenor câştigător cu care să putem încheia contractul de execuţie, putem preconiza ca în anul 2025 palatul să îşi poată recăpăta adevărata faţă nu doar din exterior, ci şi din interior", a spus Cseke.

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, i-a mulţumit ministrului Cseke pentru sprijinul acordat şi a arătat că "această construcţie, acest palat episcopal, este al greco-catolicilor şi este al orădenilor, al Oradiei".

Preasfinţia Sa şi-a exprimat speranţa că prin eforturile conjugate ale comunităţii greco-catolice, municipalităţii orădene şi Ministerului Dezvoltării, Palatul va fi reabilitat şi redat Oradiei. "Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Maica Sfântă", a spus Bercea.

Cu ajutorul municipalității și al bugetului central

După cum BIHOREANUL a mai scris, Palatul Episcopal Greco-Catolic, distrus în incendiul din 25 august 2018, a fost preluat în administrare, pentru 20 de ani, de municipalitatea orădeană în baza unui contract de parteneriat încheiat o lună mai târziu.

Primăria a iniţiat lucrări de punere în siguranţă, iar apoi de restaurare exterioară a clădirii, aceasta urmând să fie pusă ulterior la dispoziţia orădenilor.

Până acum din bugetul local s-au investit 7,9 milioane lei în refacerea acoperișului și 1,7 milioane lei în reabilitarea faţadelor.

Dat fiind faptul că reabilitarea interioarelor a fost estimată în primăvară, înaintea exploziei preţurilor la materiale, la circa 26 milioane lei plus TVA, cu mult peste posibilităţile orașului, municipalitatea nu și-a putut asuma finanţarea lucrărilor.

Având în vedere contextul, conducerea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a cerut sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei condus de bihoreanul Cseke Attila.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@excalibur Te învârți ca mâța după coadă!
Zi-i direct: sa plateasca cine a provocat incendiul! Cu totii stim cine-i vinovatul, numai melițistii si parchetarii se fac ca habar n-au!
Postat 24 Septembrie 2022, 14:04 de pinonel
Erezie
38,9 milioane lei. Atit. Calculata la virgula. Un apartament cu 2 camere e 50.000€. 250.000lei. 38mil:250.000=152 . 152 de familii de saraci privati de un camin. Putem imagina si alte calcule,similare. Avem in schimb arta si fudulie. Conform Bibliei: Matei 19:23-24 NTR Isus le‑a zis ucenicilor Săi: – Adevărat vă spun, cu greu va intra cel bogat în Împărăția Cerurilor! Din nou vă spun, este mai ușor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre cel bogat în Împărăția lui Dumnezeu!
Postat 23 Septembrie 2022, 14:54 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON