URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
24 Iunie 2020, 08:03

Vină fără vinovaţi: Procurorii au clasat, în taină, dosarul incendiului care a mistuit Palatul episcopal din Oradea

Vină fără vinovaţi: Procurorii au clasat, în taină, dosarul incendiului care a mistuit Palatul episcopal din Oradea ÎN ŞANTIER. Vara aceasta, până pe 25 august, toate lucrările exterioare la Palatul Episcopal Greco Catolic, mistuit în incendiul din 25 august 2018, inclusiv iluminatul arhitectural, vor fi terminate. În interior refacerea va începe în 2021, după care Episcopia Greco-Catolică va păstra o treime din clădire ca sediu al Curiei eparhiale, iar restul clădirii va fi la dispoziţia orădenilor, cu destinaţia de centru cultural
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din centrul Oradiei, cuprins de un incendiu devastator în urmă cu doi ani, este în plină reabilitare, constructorii finalizând până acum acoperişul şi, în mare parte, exteriorul clădirii. Costurile sunt imense. Doar pentru acoperiş Primăria a plătit 7,9 milioane lei, iar faţada a costat 1,7 milioane lei, în timp ce pentru restaurarea migăloasă a interiorului arhitecţii apreciază că vor fi necesari peste 14 milioane lei.

Cine poartă vina dezastrului de acum doi ani? Concluziile expertizelor dispuse în timpul anchetei penale arată că focul a fost generat de mai multe încălcări ale normelor de prevenire şi apărare împotriva incendiilor, pentru care, însă, procurorii n-au mai căutat vinovaţii, clasând în taină cazul, în februarie, pe motiv că faptele sunt prescrise.

Incendiu în anchetă

Cercetările privind incendiul care a mistuit acoperişul palatului şi o parte din etajul 1 au fost începute pe 26 august 2018, la câteva ore după intervenţia celor peste 100 de pompieri care l-au stins. Încă de atunci indiciile conturau ipoteza că sinistrul fusese generat de un scurtcircuit la instalaţia electrică.

Cu o oră înainte de izbucnirea flăcărilor, un turist postase un filmuleţ cu "un joc de lumini" pe faţada dinspre Piaţa Unirii, iar un localnic filmase scântei spre strada Episcop Mihai Pavel, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea susţinea că imobilul nu avea curent şi luminile ambientale nu funcţionau.

În prima fază, procurorii Parchetului Oradea au deschis o anchetă pentru fapte de distrugere, după care, în iulie 2019, încadrarea juridică a fost schimbată în distrugere din culpă, faptă la care pe 30 august s-a adăugat încă una, de executare a unor lucrări neautorizate.

"Acarii" Păun

La solicitările repetate ale BIHOREANULUI, procurorii au comunicat informaţii doar cu privire la cercetările ce vizau infracţiunea de distrugere din culpă, unde aveau doi suspecţi, angajaţi ai societăţii Electrica. Ambii au fost membri ai echipei de intervenţie care în seara de 25 august, cu puţin timp înainte de incendiu, fusese chemată de un orădean pe strada Episcop Mihai Pavel ca să repare un corp de iluminat public din dreptul Palatului, fiindcă scotea scântei şi flame.

Care a fost greşeala lor? "Înnădirea a doi conductori electrici şi inversarea polilor curentului electric, activităţi care au condus la înlăturarea nulului de protecţie pe instalaţia de iluminat public stradal de la locul de înnădire până la instalaţia electrică a Palatului Episcopal Greco-Catolic şi la declanşarea incendiului care a distrus parţial imobilul", au transmis anchetatorii în decembrie anul trecut.

Informaţiile apar acum şi în ordonanţa de clasare a dosarului, dar cu menţiunea că cei doi electricieni au comis dandanaua fără să ştie. Asta pentru că, zic anchetatorii, nici ei şi nici şefii lor nu fuseseră informaţi că la respectivul corp de iluminat era racordată şi instalaţia pentru iluminatul arhitectural al palatului. "Suspecţii nu au putut să prevadă urmările faptelor lor, respectiv că prin activităţile de intervenţie şi reparaţie se va declanşa un incendiu", se arată în ordonanţă.

Iluminat neautorizat

În opinia anchetatorilor, incendiul a fost provocat de instalaţia de iluminat arhitectural, care s-a realizat pe lângă lege şi a fost racordată la reţeaua de iluminat stradal fără avizul Electrica, informaţie ascunsă pe tot parcursul anchetei şi care explică, acum, pentru prima oară, motivul pentru care anul trecut procurorii au extins cercetările pentru fapta de executare fără autorizaţie a unor lucrări de construcţie.

În ordonanţa de clasare, Parchetul citează concluziile unei expertize tehnice realizate pe 18 decembrie 2018 conform căreia lucrarea s-a făcut prin "încălcări ale unor norme tehnice stabilite prin acte imperative în materie de protecţie împotriva incendiilor". Potrivit expertului, "nu s-a executat proiect pentru iluminatul elementelor de arhitectură de exterior, partea de instalaţii electrice executându-se de persoane fără calificare", "nu s-a întocmit proiect pentru traseul cablurilor electrice", care au fost poziţionate greşit "peste cablurile existente, intersectându-se între ele (...), creându-se condiţii de scurt-circutit, după cum s-a şi produs", iar "protecţia acestor cabluri nu s-a asigurat în tuburi de protecţie metalice, ştiindu-se că se vor intersecta cu elemente combustibile şi inflamabile ale podului clădirii".

Branşat ilegal

Autorizarea instalaţiei de iluminat arhitectural presupunea informarea şi solicitarea avizului Electrica, care nu există. "Această instalaţie nu ne aparţine, nu ştim când şi cum a fost realizată şi racordată, de către cine, nu a fost solicitat şi nici emis vreun aviz tehnic de racordare de către societatea noastră", se arată într-o adresă transmisă de Electrica şi citată în ordonanţă.

Executantul lucrase în subantrepriză, iar la terminarea lucrării a predat instalaţia unei comisii de recepţie. "Comisia de recepţie a verificat modul de execuţie, calitatea montajului, funcţionalitatea instalaţiei, procedând la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor", scrie în ordonanţă, fără să se menţioneze numele ori funcţiile acestora.

Documentul arată că procurorii nu s-au mai deranjat să stabilească nici persoanele care au făcut racordul, fără ştirea Electrica, acestea fiind descrise drept "persoane necunoscute", care au lucrat "fără a deţine o autorizaţie de construcţie emisă de Primăria Oradea".

Prescris

În opinia anchetatorilor, acest detaliu nu avea importanţă din moment ce, oricum, respectivele persoane nu mai puteau fi trase la răspundere. Motivul? De la data săvârşirii faptei, adică 10 decembrie 2007 şi până la 25 august 2018, când în urma incendiului s-a descoperit branşamentul ilegal, termenul de prescriere a răspunderii penale, de 3 ani, era demult depăşit.

Ordonanţa de clasare, datând din 25 februarie 2020, putea fi atacată în termen de 20 de zile de la comunicare de către Episcopie, proprietara Palatului, deci parte vătămată, precum şi de cei doi electricieni cercetaţi, dar, potrivit unor surse din anchetă, n-a făcut-o nimeni, căci nimeni nu a avut interes să o facă.

Prin urmare, sinistrul care a avariat o clădire emblematică a oraşului a rămas un banal accident cu autor necunoscut, pentru a cărui refacere nota de plată, usturătoare, o achită toţi orădenii.


EXTRAS CU SECRETE
De pe vremea administraţiei Filip

Din extrasul ordonanţei de clasare transmis BIHOREANULUI au fost şterse nu doar numele celor doi electricieni suspectaţi pentru distrugere din culpă, ci şi ale firmelor care au executat lucrările neautorizate şi neconforme. Totuşi, ziarul a dezvăluit identitatea firmelor încă din noiembrie 2018, când a verificat teoriile lansate pe internet cu ţintă spre administraţia Bolojan, şi anume că odată cu reabilitarea Pieţei Unirii Primăria ar fi obligat Episcopia să ilumineze Palatul, cu preţul unor lucrări improvizate.

În realitate, instalaţia a fost montată încă din 2007, pe vremea primarului Petru Filip, în cadrul lucrărilor de reabilitare realizate de firma Cseh Beton, de către un subantreprenor al acesteia, Crito Prod din Oradea, profilată pe construcţii civile, proiectare şi execuţie instalaţii electrice, sistemul de iluminat fiind furnizat de o altă societate, Atas Light.

Contactat atunci de reporter, patronul Crito Prod, Alexandru Criste, a pretins că lucrările la Palat au fost executate în baza unui proiect aprobat legal. "Este o răutate să afirmi că incendiul a fost provocat de o instalaţie predată în urmă cu 11 ani", spunea atunci Criste. Chiar dacă procurorii au dovedit că adevărul e altul, pentru că faptele le sunt prescrise, nici patronul Cseh Beton, Antonino Papalia, şi nici Criste nu mai pot fi traşi la răspundere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur
Ști o asigurare avantajoasă la clădire de +100 ani? Mă îndoiesc! Legat de ISU, că nimeni nu a investigat intervenția pompierilor îi de râsu-plânsu, au așteptat 10-15 minute ordinul de intervenție, au rămas după 10-15 minute fără apă, cred că au avut presiune vreo 10-15 minute din întreaga intervenție. Dacă aș fi conspirativ aș zice că l-au lăsat să ardă să-l poată prelua primăria. Să vezi ce termopane vor trage ăștia acum!
Postat 25 Iunie 2020, 09:08 de oradeaveche
O poveste frumoasa
De acord ca au scapat cei doi electricieni,cu sefii lor ierarhici pina la directorul electrica.La fel de scuzabili fosti antreprenori care au mesterit prin biblioteca judeteana,saraca.Nu mi se par nevinovati proprietarii, fara asigurare la ditamai palatul, in care s-au bagat sute mii de euro,pe baza de smerenie si iubirea apropelui,fara audituri la instalatii electrice,detectare incendiu,alarmare,supraveghere video,paza.Culmea nevinovatiei o reprezinta ISU oradea,astia care nu dau avizul parcarii subterane, care vor dosare cu mii de pagini pe linie psi,facute tot de ei si rudele lor,exclusiv,pe mii de euroi.ISU e institutia perfecta a natiei,imbracati frumos in haine negre,cu scoli inalte,grade de maiori si colonei,scriitori de PV,purtatori de cuvint,chiar si de sex feminin,in slujba patriei.
Postat 24 Iunie 2020, 19:19 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0922 RON
  • 1 EUR = 4.8738 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON