URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Noiembrie 2022, 11:32

Inteligență artificială: De ce nu poate Primăria Oradea să-și angajeze IT-iști

Inteligență artificială: De ce nu poate Primăria Oradea să-și angajeze IT-iști Ilustrație generică (pexels.com / Kevin Ku)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană se confruntă cu o criză de specialiști în calculatoare și rețelistică. Dacă în 2008, când monitorul de pe un birou arăta cine este șeful din încăpere, municipalitatea avea 26 de IT-iști, astăzi, când doar portarii și femeile de serviciu din Primărie nu au laptop, abia dacă mai are 6 astfel de meseriași.

Valul de disponibilizări din epoca Bolojan a fost urmat în mandatul primarului Florin Birta de unul de plecări voluntare din partea IT-iștilor care, tot mai puțini și aglomerați, și-au găsit joburi mai puțin solicitante, pe salarii mai mari, în alte instituții.

Pentru a-și acoperi „gaura” de personal, Primăria a organizat anul trecut trei concursuri pentru „calculatoriști” cu experiență. Toate au fost anulate din lipsă de candidați, căci municipalitatea oferea un salariu de doar 4.000 lei pentru un IT-ist cu minimum 7 ani de vechime în domeniu, care poate câștiga mult mai mult în privat.

Obligată să mai renunțe la pretenții, Primăria a organizat apoi concursuri pentru angajarea de funcționari debutanți, fără experiență, dar dispuși să învețe. Tot fără efect. De data asta nu din lipsă de candidați, ci de competență: candidații înscriși la cele trei concursuri abia dacă au luat nota 3.

Cum ulterior toate angajările au fost blocate, șansele ca Primăria Oradea să își găsească IT-iști sunt minime. Nu e nimeni nebun să se mute de la un salariu mai mare și muncă mai puțină doar pentru palmares...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Mintea boului de pe urma
Trebuie sa fii foarte destept si sa faci naveta din sinmartin ca sa-ti treaca prin cap ca poti rezolva problema daca bati palma cu guru IT de romania, Sebastian. Ghita Sebastian. Pe care l-ati dat la export si acuma faceti L.A.B.A.
Postat 24 Noiembrie 2022, 20:09 de excalibur
gaz de esapament
ca in orice im uioslavia e pe parandarat si ''eficientizare" prin externalizare , 3 in 1 sau alte rumunisme , mai de kk la unii ca la altii in perioada de recesiune sau altfel, poti sa vrei tu sa muncesti daca nu vrea berbecul fef sa faa..sper sa ramana in tara asta numai ei pana nor mai ave cu cin da branca, vorba unuia.
Postat 24 Noiembrie 2022, 19:05 de sodelica
Primaria vrea numai prosti
PMO vrea numai slugi si prostalai sa execute orbeste ce le cere Bolo. Nu trebuie IT-isti, trebuie cu 8 clase ca sa fie in tot cu ce se vrea in economia orasului, numai salarii minime si muncitori la banda
Postat 24 Noiembrie 2022, 15:57 de adi13
Simplu: LICITATIE
Sa faca licitatie si veti vedea cum se inghesuie firmele sa contracteze! Asa a facut si la Cartierul Tineretului: a dat gratis, nu a vrut nimeni. A facut licitatie si vand pe bani, e bataie !
Postat 24 Noiembrie 2022, 13:11 de BlackDot
vrajeala
nici macar nu te-au programat la interviu, trimis CV.......si nici pana in ziua de azi nu au sunat pentru o programare la interviu sau ceva!
Postat 24 Noiembrie 2022, 12:42 de CFlorin
Roata trebuie copiata pentru ca a fost inventata de mult!
Serviciul trebuie subcontractat. Primaria lucreaza pana la 15:30. De la 15:30 pana la ora 18 ITistul isi poate rotunji frumos veniturile la 7-8000 / luna la alti clienti. Dar asta daca lucreaza pe SRL, nu pe carte de munca funcționar public.
Postat 24 Noiembrie 2022, 11:48 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON