URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Octombrie 2018, 18:50

"Întâlniri etnice şi familiale". O carte despre Iosif Vulcan şi Irinyi János, lansată la Leta Mare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi autori români şi unul maghiar au lansat, la finalul săptămânii trecute, la Létavértes (Leta Mare) din Ungaria un volum despre Iosif Vulcan (1841-1907), editorul şi proprietarul primei serii a revistei de cultură "Familia" şi unchiul acestuia, Irinyi János (1817-1895), inventatorul chibritului cu fosfor.

Cartea intitulată "Întâlniri etnice şi familiale. Viaţa şi lucrările lui Irinyi János şi Iosif Vulcan" a apărut sub egida Ministerului Resurselor Umane din ţara vecină.

Partea din volum dedicată lui Iosif Vulcan a fost elaborată de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, şi scriitorul Florin Ardelean, iar textul omului de ştiinţă maghiar aparţine lui Szálkai Tamás. Editorul cărţii este Erdei Gábor, profesor la Universitatea din Debreţin.

Volumul este bilingv, traducătorii textelor din română în maghiară şi invers fiind Mayer Elga şi Vigh Zsombor.

În ceea ce priveşte secţiunea despre Iosif Vulcan, autorii au punctat momentele importante din biografia acestuia, personalitatea lui remarcabilă, strategia de tip pragmatic şi iluminist prin care şi-a servit neamul, cel românesc, împrejurările în care revista "Familia" a apărut timp de 42 de ani, între 1865-1880, la Budapesta, iar apoi, până în decembrie 1906, la Oradea-Mare.

Sunt înfăţişate ipostazele de scriitor (poet, romancier, traducător, dramaturg, publicist), de conducător de publicaţie culturală, de militant şi, poate cel mai important lucru, de constructor al conştiinţei naţionale româneşti, într-o regiune a Imperiului Austro-Ungar în care fiinţa noastră etnică era ameninţată (1867-1918) printr-o amplă campanie de deznaţionalizare.

Din acest punct de vedere, se poate spune că Iosif Vulcan a fost un precursor al Marii Uniri. Capitolul dedicat naşului literar al lui Mihai Eminescu are titlul "Iosif Vulcan – o viaţă exemplară, un destin împlinit".

Lansarea cărţii a avut loc în cadrul unei manifestări culturale aflată la cea de-a 24-a ediţie, prilej de întâlnire între românii din Létavértes şi reprezentanţi ai Muzeului Ţării Crişurilor şi ai Universităţii din Oradea.

La biserica greco-catolică, ctitorită de preotul Nicolae Vulcan (tatăl lui I. Vulcan), s-a oficiat o scurtă liturghie, apoi au fost depuse jerbe şi coroane de flori la mormintele unor înaintaşi iluştri – Iustin Popfiu, Victoria Iriny Vulcan (mama lui I. Vulcan) şi Iriny János. La întâlnirea de peste un an, va fi lansat un volum, aşteptat deja cu mare interes, privind istoria românilor din Leta Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON