URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2015, 17:16

Întâlnire în vama Artand. Peste 100 de biciclişti din România şi Ungaria au inaugurat pista de biciclete Oradea – Berettyoujfalu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte ani de lucrări, şase localităţi partenere, 46,7 kilometri de pistă transfrontalieră pentru biciclete, 6,2 milioane euro. Pista pentru biciclete Oradea - Berettyoujfalu, construită din fonduri europene, a fost inagurată miercuri de peste 100 de biciclişti din România şi Ungaria.

Grupul bicicliştilor orădeni a pornit la ora 11, de lângă fostul Centru de Calcul de pe malul Crişului Repede, avându-l în frunte pe viceprimarul Mircea Mălan. Echipat cu vestă reflectorizantă, edilul şi-a păstrat locul în fruntea coloanei până la frontieră.

Uşor de pedalat

"Drumul e foarte uşor şi plăcut de făcut. De altfel s-a şi văzut: din coloană au făcut parte de la orădeni de 2 ani, aduşi de părinţi în scăunelul de pe bicicletă, până la biciclişti de circa 70 de ani. Le mulţumesc tuturor celor care au participat la eveniment", a declarat viceprimarul la sosirea în vama Artand, în jurul orei 12.

Cu ocazia tăierii panglicii inagurale, edilul a vorbit despre importanţa acestui drum transfrontalier pentru dezvoltarea relaţiilor dintre comunităţile situate de-a lungul lui.

"Între Oradea şi Berettyoujfalu este o distanţă de aproximativ 35 de kilometri, iar ca urmare a implementării acestui proiect, dar şi a economiilor realizate, avem în total 46,7 kilometri de pistă de biciclete care leagă cele două oraşe. Aceşti 46,7 kilometri de pistă nu reprezintă doar un drum de piatră şi asfalt, ci şi o posibilitate de consolidare a relaţiilor dintre comunităţile noastre şi un exemplu reuşit de colaborare transfrontalieră", a spus Mălan.

Un proiect cât serialul Dallas

La rândul său, primarul de Berettyoujfalu, Murakozi Istvan, a spus că toate eforturile depuse pentru implementarea acestui proiect au fost răsplătite de darea în funcţiune a pistei transfrontaliere.

"Acest proiect a început în urmă cu 7 ani, când primarii celor două oraşe au decis să facă o legătură între Berettyoujfalu şi Oradea. Nimeni nu ar fi crezut atunci că lucrările vor fi mai lungi decât serialul Dallas dar cred că oamenii sunt foarte mulţumiţi de ceea ce am realizat", a spus Murakozi.

Începute în 2013

Lucrările la pista pentru biciclete Oradea - Berettyoujfalu au început în anul 2013. Tronsoanele II şi III ale pistei de biciclete de pe raza municipiului Oradea, care fac legătura cu pista de biciclete din comuna Borş, reprezintă prelungiri ale pistei iniţiale, acestea fiind amenajate din diferenţa de bani dintre valoarea estimată şi valoarea contractată a lucrărilor, dar şi din economiile făcute pe parcursul acestora.

Valoarea totală a proiectului "Construirea unei piste de biciclete între Oradea şi Berettyoujfalu" este de 6,2 milioane euro. Liderul de proiect, oraşul Berettyoujfalu, a avut ca partener municipalitatea Oradea, dar şi localităţile Mezopeterd, Biharkeresztes, Artand şi Borş. Pentru acest proiect Oradea a atras din fonduri transfrontaliere 1,2 milioane euro, contribuţia proprie fiind de circa 26.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@marcell
Vama maghiara se numeste Artand, cum cea de la noi se numeste Bors. Primul sat e Biharkeresztes. Da si tu un search pe Google.
Postat 29 Octombrie 2015, 14:20 de trotineta
Vama Artand????
Serios acuma, Dan Simai, "Vama Artand"???? Decat sa scrii o tampenie mai bine da un search pe Google
Postat 29 Octombrie 2015, 02:39 de marcell
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON