URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Decembrie 2018, 21:42

Instituţiile şi restaurantele ar putea fi obligate să ofere gratuit apă de la robinet!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţiile şi unităţile de alimentaţie publică ar putea fi obligate să ofere, la cerere, gratuit apă potabilă de la robinet.

Beţi apă de la robinet!

Parlamentarii USR, senatorul Allen Coliban şi deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu, au iniţiat un proiect de lege pentru completarea Legii 458 din 2002 privind calitatea apei potabile.

Potrivit acestuia, cetăţenii vor putea beneficia la cerere de apă cu titlu gratuit de apă potabilă de la robinet din partea instituţiilor şi unităţilor de alimentaţie publică, verificarea calităţii apei potabile din propria locuinţă o dată pe an, iar în cazul în care aceasta nu corespunde, de un filtru de apă al cărui cost să fie decontat de primăria din localitate.

Senatorul Allen Coliban a declarat pentru libertatea.ro că măsura este menită să garanteze furnizarea de apă potabilă de la robinet tuturor românilor.

"Statul este responsabil să ofere cetăţenilor acces la apă potabilă de calitate. Pachetul nostru de propuneri vine să elimine suspiciunile şi să identifice în mod clar eventualele probleme, oferind un screening anual gratuit, dar şi să încurajeze consumul de apă de la robinet inclusiv în zona alimentaţiei publice", a declarat parlamentarul.

Poluare cu pet-uri

În paralel, măsura vizează descurajarea consumului de apă îmbuteliată din comerţ ambalată la PET. Fenomenul, în creştere, contribuie la creşterea poluării cu mase plastice.

Potrivit statisticilor Eurostat, dacă în anul 2012 consumul de apă îmbuteliată a fost de 69 litri pe cap de locuitor, în anul 2015 acesta a urcat la 72 litri, pentru ca în anul 2017 consumul de apă îmbuteliată să ajungă la 90 de litri pe cap de locuitor.

În paralel, în ciuda investiţiilor europene masive în reţelele de apă potabilă, România se află pe ultimele locuri în Europa din punct de vedere al consumului apei de la robinet.

Creşterea consumului apei îmbuteliate contribuie la creşterea cantităţii de deşeuri din plastic a căror reciclare este problematică.

Din totalul de 6 milioane de tone de deşeuri produse, România reciclează doar 780.000 tone, ceea ce reprezintă doar 13%. Din totalul deşeurilor reciclate, doar 70.200 de tone, reprezentând doar 9%, sunt mase plastice.

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al reciclării şi riscă să nu îşi atingă ţintele de reciclare pentru anul 2020.

Propunerile parlamentarilor USR ar putea intra în dezbatere parlamentară în prima sesiune din anul 2019.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON