URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Decembrie 2018, 21:42

Instituţiile şi restaurantele ar putea fi obligate să ofere gratuit apă de la robinet!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţiile şi unităţile de alimentaţie publică ar putea fi obligate să ofere, la cerere, gratuit apă potabilă de la robinet.

Beţi apă de la robinet!

Parlamentarii USR, senatorul Allen Coliban şi deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu, au iniţiat un proiect de lege pentru completarea Legii 458 din 2002 privind calitatea apei potabile.

Potrivit acestuia, cetăţenii vor putea beneficia la cerere de apă cu titlu gratuit de apă potabilă de la robinet din partea instituţiilor şi unităţilor de alimentaţie publică, verificarea calităţii apei potabile din propria locuinţă o dată pe an, iar în cazul în care aceasta nu corespunde, de un filtru de apă al cărui cost să fie decontat de primăria din localitate.

Senatorul Allen Coliban a declarat pentru libertatea.ro că măsura este menită să garanteze furnizarea de apă potabilă de la robinet tuturor românilor.

"Statul este responsabil să ofere cetăţenilor acces la apă potabilă de calitate. Pachetul nostru de propuneri vine să elimine suspiciunile şi să identifice în mod clar eventualele probleme, oferind un screening anual gratuit, dar şi să încurajeze consumul de apă de la robinet inclusiv în zona alimentaţiei publice", a declarat parlamentarul.

Poluare cu pet-uri

În paralel, măsura vizează descurajarea consumului de apă îmbuteliată din comerţ ambalată la PET. Fenomenul, în creştere, contribuie la creşterea poluării cu mase plastice.

Potrivit statisticilor Eurostat, dacă în anul 2012 consumul de apă îmbuteliată a fost de 69 litri pe cap de locuitor, în anul 2015 acesta a urcat la 72 litri, pentru ca în anul 2017 consumul de apă îmbuteliată să ajungă la 90 de litri pe cap de locuitor.

În paralel, în ciuda investiţiilor europene masive în reţelele de apă potabilă, România se află pe ultimele locuri în Europa din punct de vedere al consumului apei de la robinet.

Creşterea consumului apei îmbuteliate contribuie la creşterea cantităţii de deşeuri din plastic a căror reciclare este problematică.

Din totalul de 6 milioane de tone de deşeuri produse, România reciclează doar 780.000 tone, ceea ce reprezintă doar 13%. Din totalul deşeurilor reciclate, doar 70.200 de tone, reprezentând doar 9%, sunt mase plastice.

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al reciclării şi riscă să nu îşi atingă ţintele de reciclare pentru anul 2020.

Propunerile parlamentarilor USR ar putea intra în dezbatere parlamentară în prima sesiune din anul 2019.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON