Instituţiile şi unităţile de alimentaţie publică ar putea fi obligate să ofere, la cerere, gratuit apă potabilă de la robinet.
Beţi apă de la robinet!
Parlamentarii USR, senatorul Allen Coliban şi deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu, au iniţiat un proiect de lege pentru completarea Legii 458 din 2002 privind calitatea apei potabile.
Potrivit acestuia, cetăţenii vor putea beneficia la cerere de apă cu titlu gratuit de apă potabilă de la robinet din partea instituţiilor şi unităţilor de alimentaţie publică, verificarea calităţii apei potabile din propria locuinţă o dată pe an, iar în cazul în care aceasta nu corespunde, de un filtru de apă al cărui cost să fie decontat de primăria din localitate.
Senatorul Allen Coliban a declarat pentru libertatea.ro că măsura este menită să garanteze furnizarea de apă potabilă de la robinet tuturor românilor.
"Statul este responsabil să ofere cetăţenilor acces la apă potabilă de calitate. Pachetul nostru de propuneri vine să elimine suspiciunile şi să identifice în mod clar eventualele probleme, oferind un screening anual gratuit, dar şi să încurajeze consumul de apă de la robinet inclusiv în zona alimentaţiei publice", a declarat parlamentarul.
Poluare cu pet-uri
În paralel, măsura vizează descurajarea consumului de apă îmbuteliată din comerţ ambalată la PET. Fenomenul, în creştere, contribuie la creşterea poluării cu mase plastice.
Potrivit statisticilor Eurostat, dacă în anul 2012 consumul de apă îmbuteliată a fost de 69 litri pe cap de locuitor, în anul 2015 acesta a urcat la 72 litri, pentru ca în anul 2017 consumul de apă îmbuteliată să ajungă la 90 de litri pe cap de locuitor.
În paralel, în ciuda investiţiilor europene masive în reţelele de apă potabilă, România se află pe ultimele locuri în Europa din punct de vedere al consumului apei de la robinet.
Creşterea consumului apei îmbuteliate contribuie la creşterea cantităţii de deşeuri din plastic a căror reciclare este problematică.
Din totalul de 6 milioane de tone de deşeuri produse, România reciclează doar 780.000 tone, ceea ce reprezintă doar 13%. Din totalul deşeurilor reciclate, doar 70.200 de tone, reprezentând doar 9%, sunt mase plastice.
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al reciclării şi riscă să nu îşi atingă ţintele de reciclare pentru anul 2020.
Propunerile parlamentarilor USR ar putea intra în dezbatere parlamentară în prima sesiune din anul 2019.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.