URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2014, 16:01

Instituţii publice sancţionate pentru că nu au "interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual" şi site-uri adaptate "persoanelor cu handicap mintal"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unor verificări începute în luna februarie şi care vor continua până în luna octombrie a acestui an, AJPS Bihor a sancţionat, deocamdată cu avertismente, instituţii precum Primăria municipiului Oradea, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Tribunalul Bihor, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Universitatea din Oradea, Primăria municipiului Salonta şi Serviciile Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din municipiile Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita.

"Am urmărit respectarea prevederilor Legii nr. 448/2006 privind accesul persoanei cu handicap la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice în principal din municipii, în baza unei tematici care ne-a fost stabilită de la Bucureşti, dar şi a două plângeri care ne-au fost făcute cu privire la modul în care persoanele cu handicap pot intra la Tribunalul Bihor şi la Spitalul Municipal din Oradea", a declarat luni pentru BIHOREANUL şeful AJPS Bihor, Felix Cozma (foto).

Astfel, inspectorii au controlat existenţa rampelor de acces, grupurilor sanitare, ascensoarelor adaptate, locurilor de parcare marcate pentru persoane cu handicap, existenţa unor pictograme şi a interpreţilor autorizaţi pentru limbajul mimico-gestual şi al limbajului specific persoanelor cu surdo-cecitate, a panourilor de informare în limbaj Braiile, dar şi "a paginilor de internet care pot fi accesate de persoane cu handicap vizual şi mintal, precum şi a fondului de carte în format accesibil de către persoanele cu dizabilităţi, în sistem Braille şi audio-book-uri".

În urma controlului, inspectorii AJPS Bihor au sancţionat cu avertisment Primăria, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi Universitatea din Oradea pentru lipsa rampelor de acces ori neadaptarea uşilor de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, Primăria Salonta şi Serviciile Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor din Oradea, Beiuş, Salonta şi Marghita pentru neadaptarea grupurilor sanitare la nevoile acestei categorii de persoane.

"La Primăria Oradea, Serviciul Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor şi Spitalul Municipal din Oradea, la DGASPC şi la Administraţia Finanţelor Publice Bihor s-a constatat că nu există interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, motiv pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de tip avertisment şi s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate", a mai declarat pentru MEDIAFAX şeful AJPS Bihor. "Legea prevede că instituţiile trebuie să aibă fie un angajat, fie un contract de colaborare cu persoane calificate ca interpreţi ai limbajului mimico-gestual. De exemplu, Prefectura Bihor are un asemenea contract de colaborare", a mai spus Felix Cozma.

Potrivit acestuia, a mai fost sancţionate cu avertisment şi s-a dispus "remedierea deficienţelor" şi pentru "inexistenţa unor pagini de internet proprii pentru persoanele cu handicap vizual şi mintal" în cazul Administraţiei Finanţelor Publice şi DGASPC Bihor, dar şi a Spitalului Municipal din Oradea. "Cele mai mari probleme sunt cu aceste site-uri, pentru că legea prevede că ele trebuie să fie uşor accesibile şi pentru persoanele cu handicap vizual, şi pentru cele cu handicap mintal, să aibă pagini uşor de accesat, cu fonturi mari, cu luminozitate bună şi cu legături uşor de făcut de pe homepage spre diferite secţiuni", a explicat şeful AJPS Bihor.

Acesta a specificat că toate instituţiile controlate au primit dispoziţie să se încadreze în prevederile legale până în luna octombrie, în caz contrar urmând să fie sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bravo
Foarte bine ca se mai fac si controale, ca sunt sanctionate cu avertisment institutiile dar ce folos. Pe noi ne intereseaza ce sanctiuni se dau ci cum se rezolva problema, cei care nu au rampe si usi corespunzatoare vor face de acum? Sau la anul iar primesc avertisment, floare la ureche. Facem ceva sa nu zica lumea ca se sta la stat.
Postat 08 Iulie 2014, 22:46 de Dani
Verificari de dragul verificarilor
Interesant de vazut site-ul acestei institutii care pretinde de la altii sa respecte legea. Evident ca site-ul lor este atat de adaptat pentru cei cu nevoi speciale incat nici nu se vede, deloc! Felicitari!
Postat 08 Iulie 2014, 08:47 de Colonel
De exemplu, Prefectura Bihor are un asemenea contract de colaborare..." !?!
Bănuieşte toată lumea cum de are Prefectura !?! De nevoie fireşte ... !?!
Postat 07 Iulie 2014, 19:27 de Car®p III
sex in centru
SA VERIFICE CUM SA FACUT SEX INTRE COPII INSTITUTIONALIZATI SI AU NASCUT MINORE LA CP 2 IAR SAMUEL MITRA ASCUNDE TOTUL
Postat 07 Iulie 2014, 17:19 de RUBI
Mare noroc avem cu voi fetelor
Ce noroc ca Universitatea prin natura conducerii sale (doua prorectorite de succes) poate colabora foarte bine cu persoanele cu dizabilitati mintale inclusiv cu oligofrenii si cu bolnavii psihici din cadrul institutiei si din exterior.
Postat 07 Iulie 2014, 16:50 de Bungau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON