URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
31 Ianuarie 2023, 21:30

Inițiativa unui senator de Bihor: Asigurare de sănătate pentru studenții români din străinătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi senatori liberali, Nicoleta Pauliuc și Adrian Hatos, cel din urmă reprezentând bihorenii, au inițiat un proiect de lege menit să repare o problemă reclamată de ani de zile: lipsa asigurărilor de sănătate pentru studenții români din străinătate. În prezent, doar studenții români care învață în țară beneficiază de gratuitate la îngrijiri medicale.

Dacă proiectul va deveni lege, studenții și doctoranzii înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor beneficia, acasă, de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Unii studenți români care învață în străinătate au dat statul în judecată și toți au câștigat până acum procesele.

„Constituţia României, la articolul 16, spune foarte clar că toţi cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Legea pe care am iniţiat-o vine să elimine o astfel de discriminare şi să creeze un cadru coerent în care studenţii români – indiferent că învaţă în România sau oriunde în Europa – să beneficieze de drepturile lor legale fără să mai fie nevoiţi să-şi caute dreptatea prin instanţe. Bugetul Asigurărilor Sociale nu este grevat semnificativ de această măsură, dar reuşim să mai eliminăm de pe rolul instanţelor nişte dosare care n-ar fi trebuit să ajungă acolo în primă instanţă, dacă textul legal era coroborat cu Legea Fundamentală şi se înţelegea foarte clar că Legiuitorul a vrut să acorde această asigurare medicală tuturor studenţilor şi doctoranzilor”, a transmis senatorul Adrian Hatos, printr-un comunicat de presă.

Senatoarea Pauliuc susține la rândul ei că studenții români au aceleași drepturi, indiferent unde învață.

„Este evident necinstit faţă de nişte tineri bine pregătiţi pe care ni-i dorim să se întoarcă acasă şi să contribuie aici la dezvoltarea României. Şi cum să facă asta câtă vreme semnele pe care le transmite statul român, prin CNAS, sunt tocmai în ideea că nu sunt bineveniţi? Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate. Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani, la o medie europeană care depăşeşte 30%”, a declarat Pauliuc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hopa
S-au trezit unii parlamentari ca odraslele trimise sau care urmeaza sa fie trimise, in strainatate nu sunt asigurate si din micul lor venit parlamentarii trebuie sa le plateasca o asigurare ...
Postat 01 Februarie 2023, 16:26 de oradea_mea_si_a_ta
Inițiatorul este idiot ...
... pentru că doar cuantumul contribuției aferente unui venit minim poate fi legal. Diferența pentru plata la locul studiilor depășește acest cuantum și îl privește, în orice legislație europeană, doar pe acel student. Iată încă un prostalău de parlamentar, care nu are absolut nicio contribuție ca ales de 3 ani încoace ... și care vrea să se bage în seamă ca să mai fie odată pe lista PNL din 2024. Trimiteți tipul acesta de parlamentari fix unde merită ... la "pubela" liberală din care au ieșit.
Postat 01 Februarie 2023, 13:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON