URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Martie 2023, 17:10

Inima din inima orașului: Orădenii pot trimite capace la reciclare, în scop caritabil (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia Zilei Globale a Reciclării, sărbătorită anual pe 18 martie, elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu le arată orădenilor că reciclarea deșeurilor din plastic merită efortul lor.

În Parcul 1 Decembrie, a fost amplasat un recipient în formă de inimă, unde elevii au pus capace de PET-uri și îi invită și pe oamenii mari din oraș să facă la fel. Profitul obținut din reciclare va fi folosit pentru ajutorarea unor copii bolnavi.

„De doi ani, școala noastră este parte din comunitatea „Capace cu suflet”, care reciclează capace și sumele astfel obținute le donează unor copii bolnavi, care au nevoie de tratamente și intervenții medicale costisitoare. Totodată, vrem să atragem atenția asupra nevoii de reciclare”, a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL profesoara Patricia Capriș.

Ideea colectării capacelor a avut-o un ONG din Cluj-Napoca, care a constatat că raportul volum-greutate este bun, capacele pot fi stocate și transportate mai ușor decât alte deșeuri reciclabile, iar prețul pe care reciclatorii îl plătesc pentru ele le face să fie profitabile.

Liceul orădean a predat deja peste 200 de kilograme de dopuri de plastic asociației „Capace cu suflet”. „Toți elevii școlii noastre strâng capace în această inimă pe care acum am amplasat-o în centrul orașului și care va rămâne în parc până duminică inclusiv”, a mai spus Capriș.

Astfel, orădenii pot lăsa aici dopurile PET-urilor, iar profesorii le vor preda asociației din Cluj-Napoca.

Ulterior, recipientul în formă de inimă va fi dus înapoi în interiorul Liceului Greco-Catolic, iar orădenii dornici să sprijine proiectul vor putea duce capacele la unitatea de învățământ.

Vineri, primii care au pus capace în „inimă” au fost chiar elevii Liceului Greco-Catolic, aplaudați pentru gestul lor de viceprimarul Antonia Nica și de episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da , în Ungaria se preiau de o companie...
Se primesc niște vouchere, dacă nu mă înșel pentru cumpărături sau diferite excursii, asta pentru neștiutori, am dat și eu o groază și am luat produse la schimb, dar asta a fost acum aproximativ un an, nu știu acum ce se oferă la schimb. Din surse maghiare din Debrecen am aflat că dintr-un capac se reconfecționează un pet, deoarece gramajul e mai mare decât al unei sticle de litru tip pet. Sigur nu se colectează flacoanele că sunt mari și voluminoase, niște capace au volum mai mic iar la cantitate sigur peturile depășesc o masă destul de mare iar niște capace de aceeași greutate sunt băgați în câțiva saci iar volumul dispare dar greutatea nu... Avizul amatorilor.
Postat 23 Martie 2023, 19:49 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON