URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
17 Martie 2023, 17:10

Inima din inima orașului: Orădenii pot trimite capace la reciclare, în scop caritabil (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu ocazia Zilei Globale a Reciclării, sărbătorită anual pe 18 martie, elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu le arată orădenilor că reciclarea deșeurilor din plastic merită efortul lor.

În Parcul 1 Decembrie, a fost amplasat un recipient în formă de inimă, unde elevii au pus capace de PET-uri și îi invită și pe oamenii mari din oraș să facă la fel. Profitul obținut din reciclare va fi folosit pentru ajutorarea unor copii bolnavi.

„De doi ani, școala noastră este parte din comunitatea „Capace cu suflet”, care reciclează capace și sumele astfel obținute le donează unor copii bolnavi, care au nevoie de tratamente și intervenții medicale costisitoare. Totodată, vrem să atragem atenția asupra nevoii de reciclare”, a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL profesoara Patricia Capriș.

Ideea colectării capacelor a avut-o un ONG din Cluj-Napoca, care a constatat că raportul volum-greutate este bun, capacele pot fi stocate și transportate mai ușor decât alte deșeuri reciclabile, iar prețul pe care reciclatorii îl plătesc pentru ele le face să fie profitabile.

Liceul orădean a predat deja peste 200 de kilograme de dopuri de plastic asociației „Capace cu suflet”. „Toți elevii școlii noastre strâng capace în această inimă pe care acum am amplasat-o în centrul orașului și care va rămâne în parc până duminică inclusiv”, a mai spus Capriș.

Astfel, orădenii pot lăsa aici dopurile PET-urilor, iar profesorii le vor preda asociației din Cluj-Napoca.

Ulterior, recipientul în formă de inimă va fi dus înapoi în interiorul Liceului Greco-Catolic, iar orădenii dornici să sprijine proiectul vor putea duce capacele la unitatea de învățământ.

Vineri, primii care au pus capace în „inimă” au fost chiar elevii Liceului Greco-Catolic, aplaudați pentru gestul lor de viceprimarul Antonia Nica și de episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da , în Ungaria se preiau de o companie...
Se primesc niște vouchere, dacă nu mă înșel pentru cumpărături sau diferite excursii, asta pentru neștiutori, am dat și eu o groază și am luat produse la schimb, dar asta a fost acum aproximativ un an, nu știu acum ce se oferă la schimb. Din surse maghiare din Debrecen am aflat că dintr-un capac se reconfecționează un pet, deoarece gramajul e mai mare decât al unei sticle de litru tip pet. Sigur nu se colectează flacoanele că sunt mari și voluminoase, niște capace au volum mai mic iar la cantitate sigur peturile depășesc o masă destul de mare iar niște capace de aceeași greutate sunt băgați în câțiva saci iar volumul dispare dar greutatea nu... Avizul amatorilor.
Postat 23 Martie 2023, 19:49 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON