URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
04 Martie 2016, 17:50

Îngrijorător: Doar 42,5% dintre elevii bihoreni au obţinut note de trecere la simularea Evaluării Naţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, rezultatele simulării Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a opta din judeţ. Datele oferite de acesta sunt cel puţin îngrijorătoare.

În Bihor, doar 42,51% dintre cei 5.485 de elevi de clasa a opta care au susţinut simularea au reuşit să obţină medie de trecere, adică peste 5. Cele mai proaste rezultate s-au înregistrat la examenul de matematică. "Pe discipline, rata de promovabilitate a examenului a fost 56,21% la limba şi literatura română, 28,23% la matematică, respectiv 73,55% la limba maternă", a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

La simulare au fost şi câteva note de 10: nouă la limba română, patru la limba maternă, dar niciuna la matematică.

În schimb, Alin Novac Iuhas se aşteaptă ca procentul să crească destul de mult, în vară, când elevii clasei a opta vor susţine examenul propriu zis. De altfel, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, şeful IŞJ Bihor a spus că, în 2015, procentul de succes la simularea Evaluării Naţionale a fost de 47%, iar la examen acesta a crescut la aproape 80%.

"Bineînţeles, procentul de promovabilitate nu mă mulţumeşte, mi-aş şi dorit să fie unul mai mare, dar este un punct de plecare. În urma acestor rezultate, fiecare şcoală în parte va întocmi un plan de măsuri astfel încât procentul să fie altul la examenul propriu zis", a spus Alin Novac Iuhas.

De altfel, în conferinţa de presă, inspectorul şef le-a şi găsit nişte scuze elevilor care nu au reuşit să treacă de simulare, spunând că probabil aceştia au fost influenţaţi şi de faptul că s-au aflat pentru prima oară în faţa unui astfel de examen, pe care l-au dat în săli dotate cu camere de supraveghere. "Aceste note nu se trec în catalog decât la cererea scrisă a elevilor", a mai precizat Novac Iuhas.

Pe de altă parte, şeful IŞJ Bihor a mai anunţat că, săptămâna viitoare, începând din 7 martie, peste 8.000 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a din Bihor vor participa la simularea examenului de Bacalaureat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Cine-i de vina?
Nu se mai face scoala.Pe parinti ii intereseaza cum sa se stranga bani de 8 martie pentru ,,chiulul profelor,,.Profesorii nu stiu cum sa se termine ora mai repede ca sa-l ia pe ,,idiotul,,din banca in particular pentru 50-60 ron pt 1 ora si jumatate.Chiar nu vede nimeni ca se duce la dracu tot invatamantul.
Postat 07 Martie 2016, 12:53 de adevarat
La şcoală
Se învaţă de toate şi elevii tot proşti rămân.Aceste rezultate prezentate în acest articol vor fi contrazise cu cele ce vor lua elevii la bac peste 4 ani.Să mi explice careva!Vă rog mult!Care i treaba?Subiectele de intrare în liceu sunt mai dificile ca cele de la bac?Sau în liceu elevii,părinţii lor au maaaare grijă să le dea meditaţii ?,după care iau peste 4 ani bacul cu brio!Deci,nu mai înţeleg nimic!Sau nici nu trebuie?Hă hăă!
Postat 06 Martie 2016, 13:02 de crisan
suntem in Grafic!
GRAFICUL UE! POLITICIENII NU AU NICIO VINA! DACA NU AR FI CEI DE ACUM, AR FI ALTII! DACA NU AR FI AUTOHTONI, AR FI CIOLOSISTI!
Postat 06 Martie 2016, 12:11 de ADINA
De ce ar învăţa copiii de astăzi ... ???
De ce ar pierde vremea cu "cartea", când modelele din jur ne arată că se poate reuşii în viaţă şi "fără" ... 80% din clasa politică e semianalfabetă şi lipsită de discernământ, iar restul de 20% mediocră şi oportunistă !!!
Postat 05 Martie 2016, 16:41 de WinDos
bolovan
multumin partidului tara te vrea prost
Postat 05 Martie 2016, 00:25 de pcr
la orele particulare profesorul taie chitanta?
sau totul e la negru???? bani la negru!!!
Postat 04 Martie 2016, 23:18 de ADINA
UITATIVA IN OGRADA ISJ
Vai...ce ingrijorare...da aia de la gojdu ,eminescu cu copii dati la ore cu 60 lei sedinta si aia or fi luat note mici..astea nu le stiti voi controla cei de la inspectorat sau numa ii stiti critica pe colegi vostrii.o adunatura de corupti,tradatori si va sapati unu pe altul in interiorul vostru.vai si amar de invatamantu bihorean!
Postat 04 Martie 2016, 23:11 de invatatorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON