URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2011, 10:25

Inginerii "noştri", inginerii "lor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul cu Teatrul mi-a prilejuit reflecţii legate în aceeaşi măsură (doar aparent paradoxal) de situaţia de la Maternitate. Numitorul comun? Faptul că la ambele instituţii cârma o ţine câte un inginer.

Din 2006, Teatrul e condus de un silvicultor. La Maternitate, de anul trecut avem un mecanic. Primul, Lucian Silaghi, este pedelist, numit graţie alianţei dintre PDL cu UDMR, pe vremea când cele două formaţiuni puteau fi diferenţiate doar prin siluetele liderilor. Al doilea, Gavril Grebenişan, a fost liberal, a dezertat la PDL, a vrut să se întoarcă în PNL, dar n-a mai fost primit. Iar numirea şi-o datorează încrederii primarului Ilie Bolojan, în ciuda UDMR.

Cei doi, aşadar, se aseamănă destul. Şi, totuşi, doar unul e acuzat că ar fi omul nepotrivit la locul nepotrivit! În timp ce pe Grebenişan PDL-iştii şi "sorboneii" îl atacă pentru păcatul de a nu fi ginecolog, tot ei ignoră cu seninătate că Silaghi nu e nici actor, nici regizor. Nici măcar sufleor!

Ce vreau să spun? Că politicienii laşi şi fără argumente, încercând să "termine" oamenii grupării adverse, nu se ruşinează să folosească unităţi de măsură diferite. Numai într-o asemenea logică deformată Grebenişan este prost pentru că-i inginer, iar Silaghi, fiind inginer, e bun. Ipocrită şi ticăloasă abordare!

Cine a citit modestele-mi rânduri de-a lungul anilor ştiu că n-am comis asemenea erori. Când Silaghi era pus la şefia Teatrului, nici prin cap nu mi-a trecut să-i reproşez că este "pădurar". Ba chiar am sperat să conducă mai bine, după ce predecesorul său, actorul Petre Panait, îşi ridicase colegii în cap. Tocmai pentru că nu era artist, putea să nu se "bage" peste actul artistic, ci să-şi vadă de management. La fel cred şi despre Grebenişan: nefiind medic, nu are interesul să favorizeze o secţie sau alta a spitalului, ci să acorde tuturor un tratament egal.

Problema e, deci, alta. Că unii îşi asumă numirile politice, alţii nu. Unii le recunosc, alţii nu. Unii, când se schimbă roata, pleacă din funcţiile în care i-a pus partidul, alţii nu se dau duşi nici cu forţa.

Din acest punct de vedere, Silaghi greşeşte. Mi-e amic, dar o spun cu toată convingerea. Nu va opri el înfiinţarea Teatrului Maghiar, fiindcă asta e o opţiune politică, iar cei care sprijină acest obiectiv tot îl vor impune, mai devreme sau mai târziu. Dacă ne convine sau nu, vom vedea şi vom vota. (Pe de altă parte, doar cei care n-au citit Declaraţia Marii Uniri de la Alba Iulia se mai pot împotrivi unei asemenea instituţii, mai ales în Europa de azi!).

Cum văd eu, Silaghi se agaţă de şefia Teatrului nu din "românism", ci din aceleaşi motive pentru care postul e râvnit de liberalul Daniel Vulcu. Unele strict personale. Şi, pentru că veni vorba, dacă Vulcu se ambiţionează să-şi frângă gâtul (căci nu pariez pe reuşita lui), de ce Silaghi s-ar împotrivi cu pretenţia că o face din patriotism?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Aschia si trunchiul
Nu are nici o legatura persoana lui Vulcu. Silaghi, inginer de felul lui dintr-o familie de oameni respectabili si cu educatie la baza, a fost schimbat cu fosta secretara sefa de la grupul de firme patronat de Sony Kiss, respectiva avind la baya "inalte studii" de dactilografie. Asa ca, A. KRISS, ai dat+o din nou in bara, dovedind ca, nu degeaba, Kiss ti-a angajat nevasta la consilul judetean. Trezeste-te directore Chirila, pina nu iti bagi saptaminalul in stilul falimentar al administratiei judetene.
Postat 10 Aprilie 2011, 14:23 de KrrrrrISS
sa plece
Bine ca am scapat de silaghi labagiu ! Nimeni nu e de neinlocuit!
Postat 09 Aprilie 2011, 22:24 de sebi
Indelunga asteptare.
Cand vom ajunge la perfornanta de a intalni, in toate institutiile, oamenii potriviti la locul potrivit?
Postat 08 Aprilie 2011, 21:05 de safe
inginerul-manager
POATE IL PUNE BOLOJAN MANAGER LA JUDETEAN CU ALALALT MANAJER SA NU SUFERE CA NU AU FUNCTIII
Postat 07 Aprilie 2011, 15:46 de mures
Si Filarmonica
Si Filarmonica are director tot un inginer,inca unul zootehnist....Mama,da' de asta cum ai uitat?
Postat 07 Aprilie 2011, 09:53 de matilda
SUCARITII
Ofticosilor! Faptul ca reactionati in acest fel va da de gol!Cris scrie bine ce scrie! Atata vreme cat supara, inseamna ca are dreptate. Asa ca , toate comentariile voastre rautacioase sunt ZERO
Postat 07 Aprilie 2011, 09:49 de Evrika
lingi bine Cris
ma da bine mai lingi qururile lui Kiss si Tarle si altii ca ei, mai Cris mai ! ai o limba aspra, sa curete tot :)))))) ti-ai luat malaiul de la ei ? bravo, ia vezi, poate-ti dau si un apartament in cartierul luceafarul :)))))))
Postat 07 Aprilie 2011, 08:56 de nea Gogu matriteru
bye
silaghi nu a facut nimic la teatru de cind e director,el este padurar ,trimiteti-l sa fuga dupa veverite prin padure ! ha ha ha ha
Postat 07 Aprilie 2011, 00:23 de sisi
inginerii
De o buna bucata de vreme de cand a inceput circul blasfemierilor in favoarea linsului la autoritati imi pun o intrebare fireasca:CE INALTE STUDII (ADEVARATE) IN AFARA DE LINGAU ARE A.CRIS.? ASTEPT SA SI LE FACA PUBLICE IN BIHOREANUL, OFICIOSUL CARE PUNE LA ZID PE TOATA LUMEA.
Postat 06 Aprilie 2011, 22:20 de om de bun simt
maistru emerit politic
Asta cu inginerii nici nu e o problema, deoarece amandoi au dat admitere pe "vremea aialalta" cand concurenta era de 3-5 pe un loc! In aceeasi perioada cand cei doi ingineri erau admisi la facultate, altii se chinuiau sa termine scoala profesionala, scoala de maistri sau cel mult liceul! Ce au ajuns azi fostii corijenti ai scolii profesionale? Au ajuns prefect, presedinte al consiliului judetean, vicepresedinti, etc.Bineinteles ca acuma nu mai este o problema sa ai si diploma potrivita. Trebuie doar sa o comanzi! Iar fostii analfabeti stiu cel mai bine sa faca asta: sa comande!
Postat 06 Aprilie 2011, 13:10 de Acad dr Tirle Kiss
caoma18@yahoo.com
super abordare...
Postat 06 Aprilie 2011, 10:54 de caoma
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON