URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Martie 2023, 18:00

„Îngerul” lui Mircea Roman, unul dintre cei mai buni sculptori români, expus la Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai apreciați sculptori români contemporani, Mircea Roman, și-a expus la Oradea două lucrări, realizate din metal, Îngerul și Premiantul. Sculpturile de mari dimensiuni sunt așezate în Piața Unirii, lângă Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae, extinzând astfel ideea de sacru al lăcașului de cult.

La vernisajul de miercuri, alături de artistul sculptor, a fost prezent și Preasfințitul Virgil Bercea, precum și criticul de artă Ramona Novicov, viceprimărița Antonia Nica, dar și mai mulți curioși.

Originar din Maramureș, Mircea Roman a urmat studiile Școlii de Arte din Baia Mare, apoi ale Institutului de Artă „Ion Andreescu” din Cluj, a lucrat la machetele pentru Casa Poporului și la Întreprinderea „Marmura” din București. S-a stabilit apoi la Londra timp de 14 ani, iar din 2007 și-a mutat atelierul la București.

Este singurul sculptor român care a câștigat în 1992 Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume. A participat la tabere de sculptură, are la activ zeci de expoziții personale sau de grup și este laureatul mai multor premii și burse, cum ar fi: Premiul Atelier 35 București, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru tineret, Marele Premiu al Trienalei de Artă la Osaka, Bursa Delphine Studio, Londra, Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Sculptură, Premiul pentru Arte Plastice „Constantin Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion, România.

Lucrările sale de mari dimensiuni care se pot vedea de către public sunt Cupa lui Ovidiu, din Constanța, Memorial Sag, România, și Omul-Barcă (foto: www.mircearoman.com), din Londra.

Această din urmă creație este o sculptură monumentală realizată în anul 2000 și fixată pe un ponton pe Tamisa, astfel încât se scufundă și revine la suprafață în fiecare zi, odată cu fluxul și refluxul.

„Retorica sculpturii lui Mircea Roman reformează efectul patetic, translatându-l din zona psihologică în cea pur plastică. Forma și conținutul (golul interior) devin expresia dramaticei disocieri a trupului de suflet, a părții de întreg, a vieții de rost”, a spus istoricul de artă Doina Emilia Mândru despre artist.

Iar John McEwen, critic de artă la Spectator și Sunday Telegraph, a notat despre sculptor: „Simplitatea, demnitatea și un sentiment al atemporalității rămân semnele distinctive ale artei sale, asociate cu o conștientizare modernă, armonizată psihologic, a comediei și tragediei condiției umane”.

Lucrările sculptorului Mircea Roman așteaptă să fie descoperite de vizitatori, în curtea Catedralei Sf. Nicolae, în spațiul deja consacrat ca fiind expozițional. Vor rămâne acolo aproximativ 6 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON