URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În judo folosești forța adversarului pentru a o canaliza împotriva lui. Cred că același principiu ar trebui să-l aplicăm și asupra vandalilor care sparg toalete, coșuri de gunoi și bănci. De ce să-i băgăm la pușcărie sau să-i amendăm cu sume uriașe? Mai bine să se amplaseze prin parcuri sape, hârlețe și greble. Cei cu exces de energie și surplus de testosteron vor putea să dea o prașilă, să facă straturi pentru flori, să ne scape de buruieni...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
16 Martie 2023, 18:00

„Îngerul” lui Mircea Roman, unul dintre cei mai buni sculptori români, expus la Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai apreciați sculptori români contemporani, Mircea Roman, și-a expus la Oradea două lucrări, realizate din metal, Îngerul și Premiantul. Sculpturile de mari dimensiuni sunt așezate în Piața Unirii, lângă Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae, extinzând astfel ideea de sacru al lăcașului de cult.

La vernisajul de miercuri, alături de artistul sculptor, a fost prezent și Preasfințitul Virgil Bercea, precum și criticul de artă Ramona Novicov, viceprimărița Antonia Nica, dar și mai mulți curioși.

Originar din Maramureș, Mircea Roman a urmat studiile Școlii de Arte din Baia Mare, apoi ale Institutului de Artă „Ion Andreescu” din Cluj, a lucrat la machetele pentru Casa Poporului și la Întreprinderea „Marmura” din București. S-a stabilit apoi la Londra timp de 14 ani, iar din 2007 și-a mutat atelierul la București.

Este singurul sculptor român care a câștigat în 1992 Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai mare premiu de acest fel din lume. A participat la tabere de sculptură, are la activ zeci de expoziții personale sau de grup și este laureatul mai multor premii și burse, cum ar fi: Premiul Atelier 35 București, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru tineret, Marele Premiu al Trienalei de Artă la Osaka, Bursa Delphine Studio, Londra, Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Sculptură, Premiul pentru Arte Plastice „Constantin Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion, România.

Lucrările sale de mari dimensiuni care se pot vedea de către public sunt Cupa lui Ovidiu, din Constanța, Memorial Sag, România, și Omul-Barcă (foto: www.mircearoman.com), din Londra.

Această din urmă creație este o sculptură monumentală realizată în anul 2000 și fixată pe un ponton pe Tamisa, astfel încât se scufundă și revine la suprafață în fiecare zi, odată cu fluxul și refluxul.

„Retorica sculpturii lui Mircea Roman reformează efectul patetic, translatându-l din zona psihologică în cea pur plastică. Forma și conținutul (golul interior) devin expresia dramaticei disocieri a trupului de suflet, a părții de întreg, a vieții de rost”, a spus istoricul de artă Doina Emilia Mândru despre artist.

Iar John McEwen, critic de artă la Spectator și Sunday Telegraph, a notat despre sculptor: „Simplitatea, demnitatea și un sentiment al atemporalității rămân semnele distinctive ale artei sale, asociate cu o conștientizare modernă, armonizată psihologic, a comediei și tragediei condiției umane”.

Lucrările sculptorului Mircea Roman așteaptă să fie descoperite de vizitatori, în curtea Catedralei Sf. Nicolae, în spațiul deja consacrat ca fiind expozițional. Vor rămâne acolo aproximativ 6 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON