URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Noiembrie 2018, 14:37

Infecţiile urinare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Infecţiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecţii bacteriene, fiind determinate de prezenţa şi multiplicarea unor germeni patogeni în orice loc al tractului urinar, de la rinichi, uretere şi vezică urinară, la uretră. Aceştia depăşesc numărul de 100.000 pe un mililitru de urină.

Germenii implicaţi sunt colibacilii, bacilul Proteus, paracoli, piocianic şi, mai rar, stafilococul, enterococul, sau streptococul, putând exista şi asocieri de germeni. Ca factori favorizanţi sunt menţionaţi sexul, vârsta, tratamente prealabile cu antibiotice cu spectru larg, existenţa unor focare de infecţie intestinale, bilio-pancreatice, amigdaliene, precum şi unele explorări instrumentale la nivelul căilor urinare.

Manifestările clinice sunt febra, frisonul, jena la nivelul regiunii lombare, urinări dese şi greutate în urinare, uneori urini tulburi sau chiar cu sânge, dar uneori evoluţia poate fi asimptomatică. Datele de laborator sunt foarte utile, precizând agentul patogen şi interesarea renală. Orice tulburare urinară sau modificare a aspectului urinei, asociate sau nu cu dureri lombare şi febră impune prezentarea la medic.

ATENŢIE!

Unele forme de infecţie urinară se pot remite spontan, fără tratament, dar poate exista posibilitatea complicării. Tratamentul este individualizat după felul germenilor, sensibilitatea lor la antibiotice, localizarea infecţiei şi activitatea procesului infecţios. Tratamentul antimicrobian se face cu antibiotice şi chimioterapice, numai la recomandarea medicului şi după examinările de laborator. Se acceptă ca prima infecţie urinară să fie tratată şi fără testarea sensibilităţii microbiene, rezistenţa la antibiotice fiind rară în această situaţie. Tratamentul trebuie să fie energic şi consecvent pentru a se elimina focarul infecţios şi a se preveni posibila cronicizare, care determină numeroase suferinţe.

REŢINEŢI!

Consumul sporit de lichide este indicat, fiind contraindicate băuturile alcoolice şi gazoase. Alimentele vor conţine o cantitate normală de sare (5-6 g pe zi), evitându-se făinoasele în exces, sosurile, laptele proaspăt şi cartofii în exces. Curele balneoclimatice de la Govora sau Călimăneşti sunt indicate în formele recidivante. Profilaxia infecţiilor urinare se face prin evitarea expunerii la frig şi umiditate, igienă genitală corectă, tratarea constipaţiei cronice şi aportul suficient de lichide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON