URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Noiembrie 2018, 14:37

Infecţiile urinare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Infecţiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecţii bacteriene, fiind determinate de prezenţa şi multiplicarea unor germeni patogeni în orice loc al tractului urinar, de la rinichi, uretere şi vezică urinară, la uretră. Aceştia depăşesc numărul de 100.000 pe un mililitru de urină.

Germenii implicaţi sunt colibacilii, bacilul Proteus, paracoli, piocianic şi, mai rar, stafilococul, enterococul, sau streptococul, putând exista şi asocieri de germeni. Ca factori favorizanţi sunt menţionaţi sexul, vârsta, tratamente prealabile cu antibiotice cu spectru larg, existenţa unor focare de infecţie intestinale, bilio-pancreatice, amigdaliene, precum şi unele explorări instrumentale la nivelul căilor urinare.

Manifestările clinice sunt febra, frisonul, jena la nivelul regiunii lombare, urinări dese şi greutate în urinare, uneori urini tulburi sau chiar cu sânge, dar uneori evoluţia poate fi asimptomatică. Datele de laborator sunt foarte utile, precizând agentul patogen şi interesarea renală. Orice tulburare urinară sau modificare a aspectului urinei, asociate sau nu cu dureri lombare şi febră impune prezentarea la medic.

ATENŢIE!

Unele forme de infecţie urinară se pot remite spontan, fără tratament, dar poate exista posibilitatea complicării. Tratamentul este individualizat după felul germenilor, sensibilitatea lor la antibiotice, localizarea infecţiei şi activitatea procesului infecţios. Tratamentul antimicrobian se face cu antibiotice şi chimioterapice, numai la recomandarea medicului şi după examinările de laborator. Se acceptă ca prima infecţie urinară să fie tratată şi fără testarea sensibilităţii microbiene, rezistenţa la antibiotice fiind rară în această situaţie. Tratamentul trebuie să fie energic şi consecvent pentru a se elimina focarul infecţios şi a se preveni posibila cronicizare, care determină numeroase suferinţe.

REŢINEŢI!

Consumul sporit de lichide este indicat, fiind contraindicate băuturile alcoolice şi gazoase. Alimentele vor conţine o cantitate normală de sare (5-6 g pe zi), evitându-se făinoasele în exces, sosurile, laptele proaspăt şi cartofii în exces. Curele balneoclimatice de la Govora sau Călimăneşti sunt indicate în formele recidivante. Profilaxia infecţiilor urinare se face prin evitarea expunerii la frig şi umiditate, igienă genitală corectă, tratarea constipaţiei cronice şi aportul suficient de lichide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON