URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2016, 15:02

Incompatibilă sau nu? Marcela Prada, prorectorul ales membru în Senatul Universităţii, nu a renunţat la funcţie, dar e dispusă să se suspende

Incompatibilă sau nu? Marcela Prada, prorectorul ales membru în Senatul Universităţii, nu a renunţat la funcţie, dar e dispusă să se suspende PĂRERI OPUSE. Prorector responsabil de managementul resurselor materiale şi patrimoniu, Marcela Prada (foto stânga) a câştigat şi un mandat de senator al Universităţii. În timp ce ea nu se consideră incompatibilă, preşedintele interimar al Senatului, Sorin Curilă (foto dreapta), susţine că trebuie să aleagă dacă rămâne prorector sau senator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia validat, Senatul Universităţii din Oradea întâmpină primele sincope. Marcela Prada, prorectorul care a câştigat un mandat de senator şi a fost identificat de comisia de validare a mandatelor din Senat ca fiind în incompatibilitate, nu a renunţat încă la funcţia de prorector, dar s-a anunţat dispusă să se suspende, dacă forul legislativ îi va cere acest lucru. Potrivit Cartei Universitare, senatorii incompatibili au 15 zile la dispoziţie să aleagă o funcţie, termen care s-a împlinit luni.

"Încă nu am primit nicio înştiinţare oficială prin care să mi se spună că sunt sau nu sunt în incompatibilitate. Eu i-am depus domnului rector o adresă pentru a mă suspenda din funcţia de prorector, până la clarificarea situaţiei, în cazul în care primeşte de la comisia de validare a mandatelor o adresă sau voi fi înştiinţată că sunt în stare de incompatibilitate. Important este ca în Universitate lucrurile să meargă bine", a declarat Prada, marţi, pentru BIHOREANUL.

Între Ordin şi Cartă

Prorectorul spune însă că nici nu se consideră incompatibilă, folosind drept argument Ordinul Ministrului Educaţiei 3.751 din 2015, care arată, la articolul 17, că "persoanele care ocupă una dintre funcţiile de conducere de prorector, decan, prodecan, director de departament pot fi membre în Senatul universităţii, cu condiţia să fie alese în această calitate".

Ulterior apariţiei acestui ordin, Carta Universităţii din Oradea nu a mai fost modificată, aşa că a păstrat incompatibilitatea între senatori şi deţinătorii funcţiilor executive, prevăzută în articolul 68: "Nicio persoană care deţine o funcţie executivă în universitate nu poate face parte din Senatul universitar".

"Carta Universităţii din Oradea nu a fost actualizată, nu este în pas cu legislaţia în vigoare. Am citit cu atenţie Carta, Legea Educaţiei Naţionale şi alte reglementări legale şi nu deduc că aş fi în situaţie de incompatibilitate", a declarat prorectorul.

Totodată, Marcela Prada spune că Senatul Universităţii ar trebui să accepte o diferenţă între funcţiile executive şi cele de conducere. "În accepţiunea mea, este una o funcţie executivă şi alta o funcţie de conducere, iar ordinul ministrului dă voie foarte clar celor care deţin funcţii de conducere să facă parte din Senat dacă sunt aleşi, iar eu am fost aleasă", a precizat Prada.

"Senatul va decide"

De cealaltă parte, preşedintele interimar al Senatului şi totodată preşedintele din mandatul 2012-2016, Sorin Curilă, spune că, în ciuda Ordinului 3.751, prorectorul este incompatibil, în baza Cartei Universităţii.

"Eu am exprimat de nenumărate ori în dezbaterile pe care le-am făcut în Universitate şi în plenul Senatului că acel ordin de ministru nu are o exprimare imperativă şi lasă la latitudinea senatelor, în baza autonomiei universitare, să-şi stabilească formula de funcţionare. Noi, Senatul universitar, am stabilit să avem o formulă autonomă faţă de structurile executive şi în Cartă se precizează expres că deţinerea unei funcţii executive este incompatibilă cu deţinerea funcţiei de membru al Senatului universitar. În consecinţă eu o consider incompatibilă", a declarat Curilă pentru BIHOREANUL. Altfel spus, deşi nu a modificat Carta ulterior apariţiei Ordinului 3.751, această reglementare nici nu impunea modificarea actului care conduce Universitatea.

Totodată, preşedintele interimar al Senatului a precizat că articolul 19 din Carta Universităţii defineşte conducerea executivă a instituţiei ca fiind formată şi din prorectori, ceea ce întăreşte, în opinia sa, incompatibilitatea lui Prada.

Sorin Curilă a mai arătat că alţi trei senatori identificaţi în stare de incompatibilitate au luat, fiecare, o decizie: prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Simona Bodog, a renunţat la această funcţie în favoarea celei de senator, în timp ce prodecanul de la Construcţii şi Arhitectură Dan Gomboş şi directorul Departamentului de Geografie Ioana Josan au ales să îşi dea demisia din Senat.

Curilă a mai spus că decizia finală în cazul prorectorului Marcela Prada o va lua Senatul universitar, care se va reuni pe 21 martie. "Comisia de validare a mandatelor va avea o şedinţă, va înainta un raport Senatului şi acolo se va lua o decizie", a precizat Curilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
incompabilitati
Numai majoritatea decanilor? Daca s-ar face o harta a familiilor din UO s-ar observa enclave nesemnificative din cei 'independenti'. Uitati-va la componenta senatului, a consiliior facultatilor si a departamentelor, serviciul administrativ etc. Macar unul dintre membri familiei este un mic sefulet pe undeva, de cele mai multe ori insa ambii soti sunt deosebit de capabili si se ocupa de viitorul universitatii. Urmariti si lista cu angajarile: numai fii, fiice, sotii, fine si fini. Pe aceleasi lucrari pseudostiintifice promoveaza toti membrii familiei. Care este castigul pentru UO? Evident ca nici Bodog, nici Bungau,nici Curila nu poate raspunde pentru ca si ei sunt cu musca pe caciula. In conditiile astea nu vad ce va casuneaza impotriva Marcelei?!
Postat 09 Martie 2016, 17:59 de radu
Cine sare...?
Dupa parerea mea domnul Bungau este inafara grilei de program a Marcelei. Acum vine scadenta. Marcela se va razbuna pe toti pentru toate mojiciile pe care le-a suferit in patru ani. Se strica compatibilitatea. Curand vine vremea sa inteleaga domnul Rector ce fel de oameni a avut in jurul sau. Din punctul meu de vedere mult prea multi pupincuristi.(putin spus) Nu stiu de cine se teme Curila, dar cu totii ar trebui sa se teama de razbunarea nelegiuirilor pe care le fac daca le fac.
Postat 09 Martie 2016, 10:54 de scarbit
blonda de la universitate
Bravos pentru Elena Udrea a Universitaii de pe Peta. De inca un franar mai avea nevoie universitatea, ca prea statea pe roze. Apropo de culoare, prorectorul responsabil de managementul resurselor materiale si patrimoniu trebuie laudat pentru felul cum arata toate cladirile din universitate, poate le zugraveste in roz, cum a facut cu fatada Facultatii de Mediu dinspre curte, de zici ca e bordelul dintre brazi. Cat rau poate blonda lui Barney sa faca universitatii cu un asemenea tupeu, asemanator cu cel al tizei sale de la Plescoi !!! Nu-i ajunge ancheta DNA pentru cheltuirea frauduloasa a fondurilor trimise de minister, ii mai trebuie alta la ANI sau alta la DNA pentru renuntarea la proiectul de reabilitare a Statiunii Pomicola. De ce sa ia Universitatea din Oradea 1 milion de euro? Mai bine sa-i ia urmatorii clasati, dar bine inteles contra unui castig personal substantial! Ce-i aia incompatibilitate la Universitatea din Oradea, cand majoritatea decanilor au membrii din familie angajati in institutia pe care o conduc? Intrebarea serioasa la Universitatea din Oradea nu e daca Marcela Prada e incompatibila cu functiile pe care le ocupa, ci daca e compatibila cu rectorul Bungau ... ?
Postat 08 Martie 2016, 22:45 de cantaretul
Cur_ila
Curila se teme de concurenta. Lui i-ar conveni sa pastoreasca un senat cu oitele intrate pe lista lui Bodog. In ceea ce-i priveste pe ceilalti incompatibili singura justificata e madam Bodog care spera sa-si poata sustine sotiorul daca ajunge rector. Ceilalti doi, Gombos si Josan, pentru ce au mai intrat in joc daca stiau ca vor sa-si pastreze pozitiile?
Postat 08 Martie 2016, 18:48 de radu
Nu lasati nimic din mana
Ce-i in mana nu-i minciuna. Asa doamna prorector nu demisionati. Bravo da-o incolo de carta, ca nu-i in pas cu legea bine ziceti. Pana la urma o prostie votata de un senat de prosti, niste ciuri buri, chiar nespalati ar zice prietena dumneavoastra Simona B. Va doresc sa fiti si Rector(da-l incolo de Bungau) si unic prorector (cu venitul cumulat la toti cei cinci de acum) si presedinte de senat si decan si director de departament si director general administrativ, si director economic si director de proiecte UE si receptioner de lucrari si proiectant de lucrari si executant daca se poate, impreuna cu sora dumneavoastra, ca tare mult bine faceti Universitatii.(doar cateva exemple care se vad parcarea noua de la hala T, terenul de sport asa zis sintetic (apropo nu l-ati inchiriat) s-au aleea asa zisa a Rectorului tot la hala T si bine inteles deciziile grozave din CA toate pentru studenti si buna lor pregatire)La salarizarea conducerii sa va ganditi, sa mai ridicati putin salariile (de la decani in sus)sa poata lucra linistiti saracii si continuati cu promovarile incepute fie ele si in afara cartei si a realitatilor economice, doar sa fie in pas cu legea sa fim si noi o universitate de top la ceva. Dumnezeu sa va tina ca si Universitatea are nevoie de o doamna puternica precum doamna Udrea.Timpul le va rezolva pe toate. Nu va lasati tineti-o tot asa. Protectia mediului va sustine si va voteaza. Da-le incolo de barfe si de invidiosi, si regulamentele lor tampite care nu sunt in pas cu nimic. Ce autonomie universitara? Au nevoie niste prosti de autonomie? Pe care nu stiu sa o foloseasca nu? De studenti nici nu mai incape vorba. Ce studenti? Care studenti cei de la constructii? Putem si fara ei nu? La sediu Delavrancea faceti birouri de proiecte, restaurante, magazine de materiale de constructii, scule chiar, piese fie si auto sau poate in viitor chiar hotel - bordel sa fim in pas cu legile ce vin. Merge si de un spital. Cu Krausz Sef Serviciu Tehnic nimic nu este imposibil legat de cladiri-spatii in Oradea. Poate ceva in stil agentia CFR Oradea. PS Nu uitati de Statiunea Pomicola si terenurile ei. Scuze daca am jignit pe cineva este din cauza chefului de ziua femeii. La multi ani femei adevarate.
Postat 08 Martie 2016, 17:09 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON