URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Mai 2015, 15:40

Închideţi robinetele! ANRM a redus cu 30% debitul forajelor din Felix şi 1 Mai

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai ar putea să revină la viaţă dacă, timp de 5 luni, în zona celor două staţiuni vecine Oradiei s-ar consuma mai puţină apă geotermală. Aceasta este concluzia specialiştilor Asociaţiei Hidrogeologilor din România şi ai Facultăţii de Geologie şi Geofizică Bucureşti, angajaţi de Agenţia Naţională de Resurse Minerale pentru a face un studiu asupra resurselor sistemului geotermal Oradea – Băile Felix – 1 Mai şi a posibilităţilor de protejare a sitului comunitar Lacul Peţa.

"Pentru refacerea habitatului natural din Rezervaţia ROSCI 0098 Lacul Peţa este necesar ca nivelul apei din lac sa ajungă şi să se menţină la cota de 156 m. Cota de 156 m ar putea fi atinsă după circa 5 luni de menţinere a unui debit mediu total de exploatare de maxim 95 l/s", se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor, transmis luni.

Drept urmare, ANRM a redus cu 30% debitele tuturor forajelor deţinute legal de agenţii economici în zona Băile Felix – 1 Mai. Asta înseamnă că, în perioad mai-august inclusiv, de la 137 litri/secundă, cât foloseau în aceeaşi perioadă a anului trecut, proprietarii forajelor de apă geotermală vor mai putea folosi, cumulat, maxim 95 l/s.

"Distribuţia coerentă a debitelor de exploatare-limită va fi realizată de către ANRM împreună cu titularii licenţelor respective", se mai arată în comunicatul Prefecturii. Măsura reducerii debitelor este aplicată în premieră din 1989 încoace, însă în anii comunişti ea a mai fost aplicată, după ce s-a constatat scăderea nivelului apei în Lacul Ochiul Mare.

Totodată, ANRM va monitoriza toate forajele, pentru a se asigura că debitele restricţionate sunt respectate. În plus, ANRM şi Prefectura vor continua să caute forajele neautorizate, pentru a le închide, în timp ce specialiştii hidrogeologi vor monitoriza evoluţia acvifeului geotermal inclusiv printr-un foraj nou realizat, chiar lângă lacul cu nuferi.

"Prin aceste măsuri luate de ANRM se încearcă atingerea scopului principal, acela de a asigura o dezvoltare durabilă în zonă prin menţinerea în viaţă a rezervaţiei şi continuarea activităţilor economice în staţiunea Băile Felix şi 1 Mai", mai arată comunicatul Prefecturii.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Vânătoarea de foraje: Reîncep controalele pentru furturile de apă geotermală din Băile Felix şi 1 Mai

Crimă cu premeditare: Un specialist avertizează că Băile Felix vor rămâne curând fără apă termală!

De ruşinea Europei: Rezervaţia cu nuferi de la Băile 1 Mai s-a stins de tot

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
în magazinele chinezeşti
.......................era un frig astă-iarnă......ce face ITM???? DLE ROTAR, NU CRED CA V-AR PLACE SA DÂRDÂIŢI VÂNĂT LA GURĂ LA UN AŞA LOC DE MUNCĂ ŞI SĂ VĂ TRATAŢI CU ANTIBIOTICE TOT LA 2 SĂPTĂMÂNI............FĂRĂ CĂLDURĂ........unde e protecţia muncii şi condiţii minim legale??? RUŞINE!!!!!!!!!!!
Postat 06 Mai 2015, 23:02 de ADINA
urbanisti cu diplome, consultanta zero
de peste 10 ani exista la oradea un departament intreg la universitatecare studiaza URBANISM. va spune ceva? in fiecare primarie ar trebui angajat sau detasat cel putin o persoana care sa aiba studii de specialitate. vreau sa stiu care sunt urbanistii consultati atunci cand se decide dezvoltarea unui oras, a unei comune, a unui cartier. haosul si bazarul domneste peste felix si unele zone din oras. scarba aia de pancova de la gara ramane maiestuoasa in asteptarea unui cutremur. mag crisul este o rusine urbanistica pt oras. magazinele chinezesti sunt o mandrie...pentru interlopii asiatici. orasul se dezvolta roata-n imprejur. cine hotaraste cum si de ce? la ce folosesc urbanistii?
Postat 04 Mai 2015, 23:31 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON