Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai ar putea să revină la viaţă dacă, timp de 5 luni, în zona celor două staţiuni vecine Oradiei s-ar consuma mai puţină apă geotermală. Aceasta este concluzia specialiştilor Asociaţiei Hidrogeologilor din România şi ai Facultăţii de Geologie şi Geofizică Bucureşti, angajaţi de Agenţia Naţională de Resurse Minerale pentru a face un studiu asupra resurselor sistemului geotermal Oradea – Băile Felix – 1 Mai şi a posibilităţilor de protejare a sitului comunitar Lacul Peţa.
"Pentru refacerea habitatului natural din Rezervaţia ROSCI 0098 Lacul Peţa este necesar ca nivelul apei din lac sa ajungă şi să se menţină la cota de 156 m. Cota de 156 m ar putea fi atinsă după circa 5 luni de menţinere a unui debit mediu total de exploatare de maxim 95 l/s", se arată într-un comunicat al Prefecturii Bihor, transmis luni.
Drept urmare, ANRM a redus cu 30% debitele tuturor forajelor deţinute legal de agenţii economici în zona Băile Felix – 1 Mai. Asta înseamnă că, în perioad mai-august inclusiv, de la 137 litri/secundă, cât foloseau în aceeaşi perioadă a anului trecut, proprietarii forajelor de apă geotermală vor mai putea folosi, cumulat, maxim 95 l/s.
"Distribuţia coerentă a debitelor de exploatare-limită va fi realizată de către ANRM împreună cu titularii licenţelor respective", se mai arată în comunicatul Prefecturii. Măsura reducerii debitelor este aplicată în premieră din 1989 încoace, însă în anii comunişti ea a mai fost aplicată, după ce s-a constatat scăderea nivelului apei în Lacul Ochiul Mare.
Totodată, ANRM va monitoriza toate forajele, pentru a se asigura că debitele restricţionate sunt respectate. În plus, ANRM şi Prefectura vor continua să caute forajele neautorizate, pentru a le închide, în timp ce specialiştii hidrogeologi vor monitoriza evoluţia acvifeului geotermal inclusiv printr-un foraj nou realizat, chiar lângă lacul cu nuferi.
"Prin aceste măsuri luate de ANRM se încearcă atingerea scopului principal, acela de a asigura o dezvoltare durabilă în zonă prin menţinerea în viaţă a rezervaţiei şi continuarea activităţilor economice în staţiunea Băile Felix şi 1 Mai", mai arată comunicatul Prefecturii.
Citeşte pe această temă şi articolele:
Crimă cu premeditare: Un specialist avertizează că Băile Felix vor rămâne curând fără apă termală!
De ruşinea Europei: Rezervaţia cu nuferi de la Băile 1 Mai s-a stins de tot
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.