URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bine i-a făcut Armata lui Bolojan că l-a sabotat cu ocazia dezvelirii statuii Regelui Ferdinand Întregitorul! Pentru că la ora asta Armata nu este a ţării, a poporului, ci a infractorilor care conduc România, a generalilor ceaușiști care furau din rația soldatului și care au dat ordin să se tragă în populație la Revoluție.
Zic şi eu
Adrian Cris
Deja de mult timp Partidul ne toarnă în cap minciuna că toţi politicienii sunt "aceeaşi mizerie", deşi nu toţi fac totul ţăndări ca în ultimii doi ani. Sper, totuşi, să ieşim din capcana asta pe 26 mai, fiindcă totdeauna putem alege din ceea ce avem. La urma urmei, nici în viaţa unui om nu-şi găseşte nimeni jumătatea cea mai inteligentă, sexy, fermecătoare şi harnică, dar de alegere fug doar mizantropii, cei care vor să moară singuri.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă credem că schimbarea va veni odată cu tinerii, poate ar trebui să ne mai gândim. Am cunoscut mulți tineri politicieni, membri prin organizațiile de tineret ale diverselor partide, și am constatat cu amărăciune că nu sunt cu nimic mai deosebiți decât cei mari, la statutul cărora aspiră. Vorbesc la fel, gândesc la fel, unii chiar se îmbracă la fel cu șefii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine intenţionaţi să votaţi duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
17 Februarie 2015, 16:34

De ruşinea Europei: Rezervaţia cu nuferi de la Băile 1 Mai s-a stins de tot

De ruşinea Europei: Rezervaţia cu nuferi de la Băile 1 Mai s-a stins de tot AGONIE LUNGĂ. Prohodul Rezervaţiei Peţea se cântă din 2011, de când custodele Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat prima oară că apa în Lacul Ochiul Mare a scăzut alarmant. Din lacul cu nuferi a rămas acum o baltă ca după o ploaie oarecare (foto: Radu Huza)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toate lucrările ştiinţifice şi poveştile despre Rezervaţia Peţea, "casa" celebrului nufăr termal, a roşioarei lui Racoviţă şi a melcului termal, ar putea începe de-acum cu "a fost odată...". Numeroasele semnale de alarmă trase în ultimii trei ani de specialişti s-au dovedit inutile, rezervaţia dispărând chiar sub ochii celor care ar fi trebuit s-o salveze.

În lacul Ochiul Mare, inima rezervaţiei, nu mai există nicio urmă de viaţă. Nufărul a dispărut pur şi simplu, iar ultimele exemplare de melci şi roşioare au fost mutate în acvarii. Un dezastru, în lipsa unei minuni, ireversibil, a cărui cauză a fost căutată, recent, chiar şi cu un... elicopter special al Ministerului Afacerilor Interne.

Unicat ignorat

Supravieţuitoare a ultimei glaciaţiuni, rezervaţia naturală Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, care cuprinde şi lacul Ochiul Mare, cunoscut popular sub denumirea "Lacul cu nuferi", este protejată de lege din 1932. Cu un an înainte, nufărul termal (denumit ştiinţific Nymphaea lotus var. Thermalis) fusese declarat monument al naturii, graţie unicităţii sale în Europa. Ulterior, caracterul unic al rezervaţiei a fost întărit şi datorită altor două specii: melcul termal (Melanopsis parreyssi) şi roşioara lui Racoviţă (Scardinius erythrophtalmus Racovitzai), o varietate de peşte botezat după descoperitorul său, biologul Emil Racoviţă. Toate cele trei specii s-au dezvoltat mulţumită apei geotermale care, de milenii, urca în lac dntr-un izvor sublacustru.

De câţiva ani, însă, acesta a început să sece. Scăderea nivelului apei a fost remarcată în decembrie 2011, când specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor (MŢC), custodele rezervaţiei, au constatat, de asemenea, că şi temperatura apei scăzuse, de la 30 la doar 10 grade. Biologii au trecut lacul pe "aparate", ca pe un pacient bolnav, alimentându-l cu apă termală dintr-un foraj exploatat de SC Turism Felix. Tot atunci, MŢC a informat Ministerul Mediului, cu care încheiase convenţia de custodie, că dispariţia apei în lac îi depăşeşte competenţele, zăcământul termal fiind în răspunderea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

O băltuţă

05-radu-huza_bihoreanul.jpgDe atunci şi până acum, apa a continuat să dispară. "În prezent, lacul are sub 2% din suprafaţa iniţială şi 3% din volumul obişnuit", spune Radu Huza (foto), geolog la MŢC. În absenţa apei, e lesne de înţeles că şi speciile care trăiau aici sunt sortite pieirii. Prima dovadă a venit anul trecut, când pe luciul lacului n-a mai înflorit nicio floare de lotus. Pe atunci, în lac încă mai trăiau melci şi roşioare. În urmă cu două săptămâni, însă, MŢC a făcut un adevărat anunţ mortuar: în lac n-a mai rămas niciun exemplar din aceste specii.

Singurul lucru care mai spală ceva din ruşinea distrugerii unei rezervaţii milenare este că, datorită unei finanţări acordate de un şeic din Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed, sute de exemplare de roşioară şi melc termal trăiesc acum în acvarii ale specialiştilor din Oradea, Galaţi şi Gödöllő (Ungaria). Un mediu artificial, nefiresc, dar care măcar le permite supravieţuirea.

Nufărul termal a fost salvat şi el, mulţumită unui cercetător al Universităţii orădene, Cristian Blidar, care a reuşit, pe cont propriu, cultivarea lui in vitro, procedeu nemaiutilizat până acum.

Consum iraţional

Întrebarea se impune de la sine: cine este vinovat pentru uriaşul dezastru? De la bun început, muzeografii orădeni i-au învinuit pe proprietarii de vile şi pensiuni din cele două staţiuni, care ar exploata apă termală prin foraje ilegale.

În vara anului 2012, în urma controalelor dispuse de prefectul Claudiu Pop pe această temă, din 161 de foraje verificate doar 6 s-au dovedit pe lângă lege şi au fost închise. Apa din lac a continuat însă să scadă.

În februarie 2013, după ce lacul termal a îngheţat, Ministerul Mediului a format o comisie de specialişti care a dat un verdict mai plauzibil: nivelul de exploatare a apei termale e mai alert decât ritmul de refacere al resurselor. Altfel spus, se consumă prea multă apă în comparaţie cu capacitatea de regenerare a zăcământului. Concluzie previzibilă în condiţiile în care după 1989 nimeni nu a ţinut cont de acest detaliu.

Nu pot fi opriţi

Singurul studiu pe această temă arăta în anii 70 că un consum maxim admis era de 210 litri/secundă cumulat în cele două staţiuni, respectiv 90 l/s în Oradea. Or, în august 2014, în Băi existau 13 foraje, din care 8 exploatau 300 l/s, iar alte 12 foraje funcţionau în oraş, debitul acestora nefiind făcut public.

În toamna lui 2014, prefectul Claudiu Pop a cerut ANRM limitarea exploatărilor, dar juriştii Agenţiei s-au opus. Motivul? Licenţele acordate proprietarilor forajelor nu permiteau limitarea debitelor.

Resuscitare fără finanţare

În timp ce rezervaţia agoniza, MŢC şi ANRM nu au reuşit să colaboreze, ba chiar au acţionat fără a se coordona între ele. Muzeografii au dat impresia că dau bir cu fugiţii, cerând rezilierea custodiei, pe motiv că, odată rămasă rezervaţia fără apa termală, au rămas şi ei fără obiectul muncii. Ministerul Mediului încă nu a răspuns cererii, iar muzeografii spun că de fapt nu fug de răspundere, ci doar încearcă astfel să forţeze ANRM să ia decizii.

De cealaltă parte, ANRM a început abia astă-toamnă un studiu serios asupra zăcământului termal. Geologi ai Universităţii Bucureşti au montat în toate forajele licenţiate din Băile 1 Mai şi Felix, pe cheltuiala proprietarilor, senzori care transmit în timp real date privind nivelul, temperatura şi conductivitatea electrică a apei, scopul fiind acela de a stabili mărimea şi capacitatea de regenerare a zăcământului. Numai că, pentru ca datele obţinute să fie folositoare, specialiştii spun că au nevoie şi de un foraj nou, de monitorizare, la limita rezervaţiei. Cum ANRM n-a alocat fondurile necesare, studiul a fost suspendat...

Întâlnire de taină

Practic, din Oradea până la Bucureşti, specialiştii şi oficialii din administraţie şi-au dovedit neputinţa. Şi, deşi toţi se feresc să admită că rezervaţia a murit, adevărul e că pagubele sunt ireversibile şi că, de fapt, rezervaţia mai există doar în acte.

Constatarea oficială a dezastrului nu ar fi doar ruşinoasă, ci şi extrem de costisitoare, deoarece în această situaţie Uniunea Europeană ar putea declanşa procedura de infrigement asupra României, stabilind sancţiuni uriaşe pentru încălcarea obligaţiilor de a proteja o arie naturală unică de interes european.

Responsabilii susţin că fac tot posibilul pentru readucerea la viaţă a lacului cu nuferi. "Facem tot ce depinde de noi. Sperăm ca rezervaţia să poată fi salvată", spune prefectul Claudiu Pop după ce, săptămâna trecută, instituţia pe care o conduce a găzduit o şedinţă la care au participat un secretar de stat din Ministerul Mediului, Anne Rose Marie Jugănaru, şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Toma Florin Petcu, reprezentanţi ai ANRM şi muzeografi orădeni.

Aceştia au stabilit un nou set de măsuri, deocamdată secrete, menite să salveze rezervaţia. Cel mai important este, însă, ca acestea să fie ferme. Căci dacă resuscitarea e doar mimată, lângă patul unui muribund se mai poate cel mult aprinde o lumânare...


DIN AER
Infractorii, căutaţi cu elicopterul

Conştient de pericolul dispariţiei rezervaţiei din Băile 1 Mai, prefectul Claudiu Pop a cerut chiar şi ajutorul Ministerului Afacerilor Interne pentru a depista cauza problemelor.

Săptămâna trecută, un elicopter al MAI dotat cu o cameră cu termoviziune a survolat Băile Felix şi 1 Mai, o dată pe timp de zi şi o dată pe timp de noapte, cu scopul de a depista puţurile ilegale cu apă geotermală. Rezultatele nu au fost însă cele scontate, forajele neputând fi detectate de echipamentele cu termoviziune dacă sunt acoperite cu plăci de beton.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Pasztor ur, ce ati facut pentru noi, pentru nuferii de la Baile 1 Mai.
"Săptămâna trecută, un elicopter al MAI dotat cu o cameră cu termoviziune a survolat Băile Felix şi 1 Mai, o dată pe timp de zi şi o dată pe timp de noapte, cu scopul de a depista puţurile ilegale cu apă geotermală"..Pai cum sa fie descoperite daca aceste puturi apartin unor persoane din SISTEM ?...politisti,procurori,consilieri locali , magistrati ....Dar Pasztor baci,secretar al Mediului,fiu al Orazii-Mari ce a pazit ? Se tot lauda cu banii rezolvati de dansul pentru bihoreni(sau pentru prietenul de la PRIMARIA ORADEA),bani pentru pseudo-inundatii ale unui paraias zis Paris/Pasteur (verifica DNA , Curtea de Conturi Europeana Luxembourg,OLAF,..)dar rezervatia Baile 1 Mai moare.NE mandrim cu Dvs. Sa vina turistii chemati de primarul Bolojan si Eduard Florea sa vada Baile Felix dar si lacul cu ... fosti nuferi RUSINEEEEEE !!!!!@ Valhalla-Asgard- te exprimi gramatical ca un iredentist ungur revizionist.Te rog sa fii mai autohton,DAC eventual, nu razboinic scandinav de aiurea.
Postat 18 Februarie 2015, 00:29 de platona
Epoca post decembrista...
Motto-ul aceste "epoci a distrugerii" : "Dupa noi potopul".
Postat 17 Februarie 2015, 23:44 de Valhalla-Asgard
o rusine pentru consiliul judetean si nu numai
aceasta stire este o tragedie judeteana, nationala si internationala. sa iasa la rampa cornel popa si kiss, sa spuna ce actiuni au intreprins ei doi concret pentru a salva acest lac termal, avand in vederea ca stau cu bucile pe scaunele judetului de ani de zile. primarul de la 1 mai din ce partid face parte? bolojan avea o sursa de venit din turism pe care a risipit-o...sau poate e doar superficial risipita, pt ca intre timp turistii care vin la bai se mai si spala, deci consuma si platesc serviciile. mare rusine incepand cu primarul localitatii pana la varfurile judetului si cei de la ministerul mediului!
Postat 17 Februarie 2015, 22:00 de roger
Salvare pe interese
Bine ca salvam FC Bihoru'! Nuferi la ce's buni?nu scoti bani dupa ei,nu?
Postat 17 Februarie 2015, 21:00 de Reka
Ia turismul, neamule!
O fi citit articolul si brunetelul ala, Mihai Jurca care cica promoveaza turismul? Ca in articolasul ala scris de el, "Poftiti pe la noi"(sau asa ceva)spunea exact pe dos decat e in realitate! PS Punctuatia(sau mai degraba lipsa ei)din comentariu ESTE VOITA!
Postat 17 Februarie 2015, 19:29 de TDS
RECOMPENSA
Daca s-ar oferi o recompensa 5000 lei cred ca ar mai gasi cateva foraje , ar fi mai eficient si ieftin . Ce ziceti ?
Postat 17 Februarie 2015, 19:12 de EmzePerix
autorizatiile de forare si hotelurile din zona
marea problema in 1 Mai e cea a acordarii autorizatiilor de forare, care au depasit demult debitul permis in zona si care sunt aproape direct proportionl crescatoare cu hotelurile noi construite in statiune, pt ca au nevoie de apa gratis la piscina, caci mai sunt si ceva particulari sapatori dupa apa gratis pe acolo. oricum in 1 Mai s-au dat autorizatii de constructii la greu, fara nicio o interdictie estetitica, iar acum toata statiunea e decimata de o arhitectura cocolar-pestrita.
Postat 17 Februarie 2015, 17:40 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2755 RON
  • 1 EUR = 4.7601 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON