URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2015, 07:42

Crimă cu premeditare: Un specialist avertizează că Băile Felix vor rămâne curând fără apă termală!

Crimă cu premeditare: Un specialist avertizează că Băile Felix vor rămâne curând fără apă termală! ÎNCEPUTUL SFÂRŞITULUI. Băltoaca rămasă în locul lacului Ochiul Mare (foto) dovedeşte că zăcământul termal de sub Băile Felix şi 1 Mai este aproape epuizat. "Am ajuns aici pentru că ţara asta nu e condusă de oameni, ci de contabili interesaţi doar de câţi bani le ies", acuză biochimistul Ludovic Gilău (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Staţiunile balneoclimaterice Băile Felix şi Băile 1 Mai au fost decenii întregi perlele Bihorului. Apele calde, unice în Europa, vindecă reumatismul şi multe alte afecţiuni, făcând ca staţiunile să fie mai cunoscute pe continent chiar decât Oradea.

De câţiva ani, însă, Băile sunt pe moarte. O spune unul dintre primii specialişti care au studiat zăcământul de apă geotermală, biochimistul Ludovic Gilău, acum pensionar. Încă din anii ’70, profesorul şi colegii săi au dovedit că orice creştere a consumului va deregla zăcământul, dar după căderea comunismului nimeni n-a mai ţinut cont de părerea specialiştilor. BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, cum au dovedit cercetătorii, în urmă cu cinci decenii, că apa geotermală trebuie exploatată cu măsură.

Secret de stat

În 1974, secretarul general al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceauşescu, cel care conducea de fapt întreaga ţară, a cerut ca oamenii de ştiinţă să cerceteze zăcămintele naturale de pe tot teritoriul României. Trebuiau să lucreze însă în secret, ca nu cumva duşmanii din exterior să afle ce bogăţii aveam. "Pe atunci predam la Institutul Pedagogic din Oradea, unde rector era Ioan Alexandru Crişan. Acesta mi-a propus să formez un grup care să facă studii geotermale", povesteşte BIHOREANULUI profesorul universitar Ludovic Gilău, acum retras la pensie.

Aşa s-a format o echipă de geologi, chimişti şi biologi, cu misiunea să cerceteze zăcămintele termale din întreaga Câmpie de Vest. Toţi au semnat contracte de cercetare cu Ministerul Minelor, Petrolului şi al Geologiei, desfăşurate prin Întreprinderea de Foraj şi Lucrări Geologice Speciale Oradea. "Toate rezultatele cercetării le-am predat acestor beneficiari", spune Gilău. Li s-a interzis explicit să comunice şi altora informaţiile pe care le obţineau, considerate secrete de serviciu.

Lac secat

Când echipa orădeană şi-a început munca se ştiau foarte puţine despre apele termale din nord-vestul ţării. "Am avut doar nişte informaţii din anii interbelici, când s-au mai făcut nişte studii biologice şi chimice", explică Gilău. Profesorul a studiat chimismul apelor geotermale, dar era la curent şi cu rezultatele obţinute de colegi, fiind numit coordonator al cercetărilor.

Cercetările i-au confirmat că apele sunt vindecătoare, graţie combinaţiei între substanţele minerale pe care le conţin şi temperaturilor lor ridicate. A dovedit, însă, şi aspecte inedite. "Am stabilit că apa termală de sub Oradea are 1 gram pe litru mineralizaţie, iar cea din Felix 0,5", spune profesorul. Asta i-a confirmat teoria că cele două zăcăminte comunică între ele, apa din Băi fiind de fapt apă "orădeană" urcată într-un strat superior şi amestecată cu apă freatică. Totodată, chimistul a cercetat vârsta apei din staţiuni, stabilindu-i o vechime de minim 35.000 de ani.

Studiul echipei orădene a presupus şi realizarea unui foraj în spatele gării din Rontău, la nici 2 kilometri de Lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai, unde creşteau cele trei specii unicat în Europa - nufărul termal, melcul termal şi peştele Roşioara lui Racoviţă. "După ce am făcut forajul am avut o surpriză extrem de plăcută, constatând că apa debita, în curgere liberă, 120 litri pe secundă. Câteva zile mai târziu a venit şi surpriza neplăcută: nu mai debita Ochiul Mare", spune Gilău. Explicaţia? Noul foraj, cel artificial, provocase secarea completă a izvorului lacului.

Echilibrul salvator

Echipa lui Gilău a constatat imediat dispariţia apei termale şi din celelalte foraje, inclusiv în cel mai vechi din Băile Felix, denumit Balint, despre care nu se ştia să mai fi secat vreodată. "A fost o panică totală, au venit în teren şi factorii de răspundere politici, oficiali de la Minister...", îşi aminteşte profesorul.

Ca să repare dezastrul, specialiştii au redus debitul tuturor forajelor până când au găsit echilibrul, adică nivelul de consum la care în celelalte foraje reîncepea să curgă apă. "Am constatat că la o exploatare de 30 litri pe secundă se stabileşte un echilibru natural. Şi-au revenit şi izvorul Ochiul Mare, şi Balint. În concluzie, se puteau exploata raţional doar 30 l/s", arată Gilău. Specialiştii au mai tras o concluzie importantă: lacul Ochiul Mare reprezintă un punct de referinţă pentru zăcământul de apă termală de sub staţiuni, orice scădere a debitului semnalând că întreg rezervorul subteran este afectat.

Ludovic Gilău a coordonat echipa de cercetare până în 1987, când a şi părăsit Institutul Pedagogic. După decembrie 1989, studiul s-a oprit, la fel şi preocuparea pentru apa termală din subteran, orice altă preocupare decât exploatarea ei necontrolată. Efectele? În prezent lacul Ochiul Mare nu mai există, iar rezervaţia naturală Peţea a dispărut aproape complet, în ultimii 4 ani...

De 10 ori mai mult

Cauza acestui dezastru trebuie căutată la începutul anilor 2000, când Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a vândut mai multe licenţe de exploatare a apelor termale în Băile Felix şi 1 Mai. Contractele sunt secrete, deci nu se ştie câtă apă consumă cei care au obţinut licenţe.

Se cunoaşte un singur detaliu, comunicat de reprezentanţii Agenţiei în ultimii 4 ani: că limita maximă de consum ar fi de 300 litri pe secundă pe întreaga zonă Oradea şi Băile Felix-1 Mai. Informaţie ce demonstrează singură iresponsabilitatea autorităţilor. Căci e vorba de un nivel de 10 ori peste limita maximă stabilită de cercetători în anii ’70-’80! Culmea, oficialii ANRM susţin că el ar fi fost stabilit tocmai în baza vechilor studii, singurele făcute până acum.

Anul trecut, la comanda Agenţiei, Asociaţia Hidrogeologilor din România a început un nou studiu asupra zăcământului geotermal, iar primele concluzii prezentate public confirmă ce spune şi Gilău: în cele două staţiuni se consumă mult peste capacitatea naturală de refacere a zăcământului. Specialiştii de azi s-au ferit, însă, cel puţin deocamdată, să dea şi cifrele care descriu dezastrul.

Începutul catastrofei

După cum se ştie, în afara forajelor autorizate, există o întreagă reţea locală de exploatare clandestină a apei termale, aparent imposibil de depistat şi sancţionat. Prin foraje ilegale, resursa naturală e folosită de multe gospodării şi pensiuni ca sursă de alimentare cu apă caldă sau de încălzire, fără ca nimeni să-şi pună măcar problema reinjectării apei utilizate în zăcământ.

Ludovic Gilău este convins că, pe fondul disoluţiei autorităţii statului, de 25 de ani nimeni nu mai ţine cont de nicio limită în exploatarea apei termale. "S-au săpat foraje în prostie, mai mult sau mai puţin legale, care au schimbat echilibrul zăcământului!", acuză profesorul. Ceea ce, spune el, va duce la un adevărat dezastru. "Dispariţia lacului cu nuferi e doar începutul catastrofei. Peste foarte puţină vreme nu va mai fi apă geotermală deloc în Băi, căci consumul a fost mai mare decât capacitatea naturală de refacere a zăcământului".

Viitor sumbru

În opinia profesorului, singura soluţie ar fi sistarea drastică a consumului de apă geotermală şi un studiu aprofundat al zăcământului, pentru a i se determina capacitatea de refacere. Când zăcământul va fi iar plin, autorităţile ar trebui să restabilească un debit maxim, iar apoi să se asigure că este respectat. Altminteri, precum un rezervor complet stors, zăcământul nu va mai avea de unde să alimenteze forajele, iar în acel moment va dispărea însăşi raţiunea de a fi a celor două staţiuni.

Cât timp i-ar lua zăcământului să se refacă, dacă printr-o minune exploatarea iraţională ar înceta, nimeni nu poate spune. Cert e că turiştii au mari şanse ca, nu peste mult, să se bălăcească în Băile Felix sau 1 Mai în apă încălzită. Iar şefii ANRM se vor putea lăuda că au autorizat distrugerea, în doar câţiva ani, a unei creaţii unice, pe care natura a făcut-o în câteva milenii...


VECINI PRECAUŢI
Reinjectarea, literă de lege în Ungaria

România este a treia ţară din Europa cu potenţial geotermal, după Grecia şi Italia, dar vecinii din Ungaria ne întrec, de departe, la exploatarea acestei resurse. Mult mai pricepuţi în combinarea efectelor terapeutice ale apei termale cu cele de agrement, băile termale maghiare au şi obligaţii mult mai stricte. Ministerul Energiei din Ungaria nu permite decât exploatarea sustenabilă a apei geotermale, ceea ce înseamnă că, în mare proporţie, apa folosită este şi reinjectată. Scutiţi sunt, deocamdată, doar fermierii care folosesc apa termală la încălzirea serelor, dar din 30 iunie 2015 şi aceştia vor fi obligaţi să aibă sonde de reinjecţie. Societăţile comerciale care exploatează apa termală în scopuri curative sunt obligate şi să o epureze înainte de a o reinjecta. O altă diferenţă esenţială faţă de România este că oficialii maghiari sunt preocupaţi constant de bogăţia termală, astfel că periodic se realizează studii privind volumul zăcămintelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
DE CE ????
Intrebare : cand s-au inchis robinetele ? Nu s-au inchis inca dupa 3 ani de scandal?? Mai sunteti in functii, pe post ???? De ce ?????
Postat 11 Martie 2015, 11:19 de scortosul
GREATA !
de trei ani strig ca toate zacamintele se exploateaza illegal, fara reinjectare si nimeni nu a facut nimic ! 3 ani !!!! 3 ani decand am spuso eu dar specialistii o stiu de multi ani iar legea este veche !!! Si nimeni nimic , doar comisii, sedinte, intruniri, dezbateri, analize ,... toate de dragul intalnirilor si a meselor de final. Suntem o tara sortita piirii caci toti cei platiti de noi, de comunitate NU FAC NIMIC fara parandalat, fara ciubuc , fara hotie. GREATA peu bugetarii puturosi, nesimtiti, gretosi si toti politrucii care ii coordoneaza !!!
Postat 11 Martie 2015, 11:16 de scortosul
Vad viitorul...
Ochiul Mare va fi pavat cu pietre adusa din meleagurile Birtinene. In mijloc se vor inalta statuia unificatorilor(unu mai mic si unu mai mare)sub conducerea crora sa reusit sa dispara lacul.Mana dreapta a statui cel mare va fi indreptat spre CET II.care va functiona cu gaze de sist extras din apropiere (cartierul Felix).Cea mai mare si moderna centrala de pe balcan va asigura apa calda necesara cartierului Santandrei(Felix-1 Mai),Nufarul, Oncea, parcul Brateanu.Locuitorii zonei o sa vanda apa termala la borcan pentru compresa din foraje proprii . La pensiuni poti alimenta masina cu gaz de sist tot din foraje proprii la jumatate de pret . Ce viitor frumos....
Postat 11 Martie 2015, 11:03 de EmzePerix
Crimă cu premeditare: Un specialist avertizează că Băile Felix vor rămâne curând fără apă termală!
Lasă că ne unim cu Sânmartinu şi vine nea Bolojan şi le taie macaroana ălora cu foraje. După ce termină cu datu în judecată de cei afectaţi de măsurile respective. Da noi, cetăţenii, care nu avem nimic de spus, de ce nu dăm statu ăsta hoţ în judecată ? Că numai el e de vină pentru toate relele, hoţii, corupţie, mită, şpagă, etc. Iar statul nu suntem noi, cei ce contribuim la existenţa sa, ci politicienii care ne conduc şi ne vor binele numai în folosul lor. Mai deşteptaţi-vă fraţilor că dacă se va continua în ritmul ăsta vom da faliment mai ceva precum grecii.
Postat 11 Martie 2015, 10:11 de Eugen-Oradea
adio
Ce rusine!!! Chiar nu e in stare nimeni sa faca altceva in judetul asta decat sa fure? Padis, Stana de Vale, Felix, sos Oradea-Deva....RUINE!!!! Si noi stam sa ne plangem ca miticii si clujul sunt de vina. In schimb ne arde de unit comune cu orase ca nu suntem in stare sa suplimentam altfel veniturile. Rupeti dracu contractele alea indiferent de clauze si costuri. Daca ii dam lu Micula sute de milioane pentru nimic, putem da si pentru o cauza buna. Bine ca retrocedarile catre samsari se pot rezolva repede. Ce pazesc organizatiile patronale si de mediu? Festivitati pe Akecsandri si prostii mondene?
Postat 11 Martie 2015, 09:32 de neajean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON