URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2018, 11:41

Început de stagiune a Trupei „Iosif Vulcan” la sala Arcadia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Domnişoara Iulia"

Premiera "Domnişoara Iulia" de Strindberg a marcat începutul stagiunii 2018-2019 a Teatrului "Regina Maria". Producţia Trupei "Iosif Vulcan", găzduită la sala Arcadia, este şi debutul profesionist în România al tânărului regizor orădean Alexandru Weinberger-Bara.

"Domnişoara Iulia" este unul din cele mai faimoase texte de teatru ale lumii. Are în prim-plan un joc erotic plin de senzualitate şi pasiune, între doi tineri de condiţii sociale complet opuse. Iulia este fiică de conte, Jean e valetul tatălui ei. Amândoi sunt traumatizaţi de umbra tiranică a acestui stăpân nevăzut. În noapte de Sânziene, sub cerul verii, Iulia şi Jean încearcă să-şi câştige, prin iubire, libertatea. Dar hamurile îi ţin prea legaţi de locul în care se află...

Piesa lui Strindberg nu e doar o aventură erotică, ci şi o radiografie a transformărilor sociale. O ţesătură din "petice de suflet", cum scrie autorul. Iulia e privită niţel misogin, Jean e prezentat ca un macho fără scrupule – asta ne duce cu gândul la biografia ciudată a lui Strindberg. Dramaturgul a avut trei neveste, a fost mereu dezamăgit în dragoste, a fost pasionat de alchimie, fotografie şi pictură. Sigur, ceva din viaţa lui a intrat şi în povestea de aici.

Alexandru Weinberger-Bara a conturat prin actorii Anda Tămăşanu, Sorin Ionescu şi Lucia Rogoz un trio de caractere puternice, răzvrătite, jucăuşe, dând intrigii mai multe sensuri, dincolo de cel prim, profund erotic.

Următorul spectacol "Domnişoara Iulia" se joacă la sala Arcadia joi, 18 octombrie, de la ora 19.     

"O poveste foarte simplă"

Tot la sala Arcadia se reiau reprezentaţiile piesei "O poveste foarte simplă" de Maria Lado, în regia Elvirei Rîmbu, un spectacol adresat şi copiilor, dar şi adulţilor.

Alegoria fermecătoare şi emoţionantă a Mariei Lado vorbeşte despre iubire şi onestitate, prietenie şi bucuria de a trăi. În distribuţie s-au făcut recent două înlocuiri: Anda Tămăşanu joacă rolul Daşei, iar Gabriela Codrea pe cel al Stăpânei.

"O poveste foarte simplă" se va juca la sala Arcadia miercuri, 17 octombrie, de la ora 19.

***

Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului de marţi până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, în weekend între orele 10:00-13:00, dar şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON