URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2018, 11:41

Început de stagiune a Trupei „Iosif Vulcan” la sala Arcadia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Domnişoara Iulia"

Premiera "Domnişoara Iulia" de Strindberg a marcat începutul stagiunii 2018-2019 a Teatrului "Regina Maria". Producţia Trupei "Iosif Vulcan", găzduită la sala Arcadia, este şi debutul profesionist în România al tânărului regizor orădean Alexandru Weinberger-Bara.

"Domnişoara Iulia" este unul din cele mai faimoase texte de teatru ale lumii. Are în prim-plan un joc erotic plin de senzualitate şi pasiune, între doi tineri de condiţii sociale complet opuse. Iulia este fiică de conte, Jean e valetul tatălui ei. Amândoi sunt traumatizaţi de umbra tiranică a acestui stăpân nevăzut. În noapte de Sânziene, sub cerul verii, Iulia şi Jean încearcă să-şi câştige, prin iubire, libertatea. Dar hamurile îi ţin prea legaţi de locul în care se află...

Piesa lui Strindberg nu e doar o aventură erotică, ci şi o radiografie a transformărilor sociale. O ţesătură din "petice de suflet", cum scrie autorul. Iulia e privită niţel misogin, Jean e prezentat ca un macho fără scrupule – asta ne duce cu gândul la biografia ciudată a lui Strindberg. Dramaturgul a avut trei neveste, a fost mereu dezamăgit în dragoste, a fost pasionat de alchimie, fotografie şi pictură. Sigur, ceva din viaţa lui a intrat şi în povestea de aici.

Alexandru Weinberger-Bara a conturat prin actorii Anda Tămăşanu, Sorin Ionescu şi Lucia Rogoz un trio de caractere puternice, răzvrătite, jucăuşe, dând intrigii mai multe sensuri, dincolo de cel prim, profund erotic.

Următorul spectacol "Domnişoara Iulia" se joacă la sala Arcadia joi, 18 octombrie, de la ora 19.     

"O poveste foarte simplă"

Tot la sala Arcadia se reiau reprezentaţiile piesei "O poveste foarte simplă" de Maria Lado, în regia Elvirei Rîmbu, un spectacol adresat şi copiilor, dar şi adulţilor.

Alegoria fermecătoare şi emoţionantă a Mariei Lado vorbeşte despre iubire şi onestitate, prietenie şi bucuria de a trăi. În distribuţie s-au făcut recent două înlocuiri: Anda Tămăşanu joacă rolul Daşei, iar Gabriela Codrea pe cel al Stăpânei.

"O poveste foarte simplă" se va juca la sala Arcadia miercuri, 17 octombrie, de la ora 19.

***

Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului de marţi până vineri în intervalul orar 12:00-18:00, în weekend între orele 10:00-13:00, dar şi cu o oră înainte de spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON