URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2016, 15:22

Început de an cu ghinion: 11 misiuni în trei zile pentru pompierii bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primele trei zile ale anului 2016 au fost agitate pentru pompierii militari bihoreni, care au intervenit la opt incendii, două misiuni de salvare de animale şi una pentru îndepărtarea unor ţurţuri de gheaţă.

Pompierii trag şi un semnal de alarmă: şapte din cele opt incendii au fost cauzate de coşuri de fum necurăţate de funingine, deteriorate sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile.

Primul incendiu a fost anunţat în prima zi a anului 2016, la ora 10.12, la Padiş, unde a luat foc o construcţie de lemn. Focul a pronit de la un coş de fum deteriorat şi a mistuit cinci metri pătraţi de perete de grindă de lemn.

Două ore mai târziu, în aceeaşi zi, pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea au localizat şi lichidat un incendiu izucnit la o gospodărie situată pe strada Graurilor din municipiu. „Ca urmare a producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o depozitarea cenuşii şi a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, au ars un tomberon şi aproximativ trei metri pătraţi perete din placaj OSB din structura unei construcţii din cadrul gospodăriei învecinate”, a precizat căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

În seara de 1 ianuarie, la ora 20.20, un incendiu similar a izbucnit la o casă din Beiuş, dar pompierii au reuşit să-l stingă înainte să producă pagube semnificative.

Sâmbătă şi duminică, pompierii bihoreni au mai stins incendii provocate de coşurile de fum în Calea Mare (comuna Lăzăreni), Gepiu, Aleşd, Oradea şi Săcueni.  

Pe lângă aceste misiuni, pompierii au mai intervenit duminică în Păuşa, unde au salvat un câine căzut într-o fântână adâncă de 25 metri, iar în noaptea de duminică spre luni în Lugaşu de Jos, unde un alt câine a căzut într-o fântână adâncă de cinci metri.

De asemenea, în 1 ianuarie, echipajele Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au intervenit pe strada Louis Pasteur, unde au acţionat cu scara culisabilă şi accesoriile din dotare pentru îndepărtarea unor ţurţuri de pe un pod rutier, care periclitau siguranţa trecătorilor. În acelaşi interval 1-4 ianuarie, echipajele SMURD Bihor au avut 57 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă.

Sfaturi pentru siguranţă

Dat fiind numărul mare de incendii produse de coşurile de fum, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că necurăţarea funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii reprezintă un pericol.

Astfel, pompierii le transmit bihorenilor să respecte următoarele recomandări:

coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;

coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperisului, planşeului etc.;

în podul clădilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile de prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lânga pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON