URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2018, 10:05

Începe ecologizarea terenurilor poluate de fosta fabrică Chimprod, în Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au primit rezultatele analizelor prelevate de pe şantierul complexului rezidenţial Ioşia, acolo unde, în luna septembrie, utilajele care excavau au scos la iveală o poluare istorică, cu substanţe urât mirositoare. Aşa cum BIHOREANUL a scris atunci, zona de case a cartierului Ioşia a fost învăluită de un miros înţepător, similar celui emanat de gazele naturale.

Potrivit comisarului şef, Mihai Togor, rezultatele analizelor au fost comunicate Gărzii vineri după-amiază, arătând că locul a fost poluat cu o substanţă organo-fosforică, fără a fi identificată care anume. "Nici nu are relevanţă, important este că agentul detectat este hidrogen sulfurat, care trebuie ecologizat", a declarat Togor, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Substanţa organo-fosforică a ajuns în sol pe vremea în care pe amplasamentul respectiv funcţiona societatea Chimprod. Cert este că hidrogenul sulfurat a fost vinovat pentru mirosul neplăcut emanat în aer.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor a precizat că analizele au scos la iveală că, în aer, a existat o depăşire a concentraţiei de hidrogen sulfurat peste limita maximă admisă. "A fost puţin peste limita maximă admisă, dar nu a reprezentat un pericol pentru populaţie", a precizat Togor.

Comisarii de mediu au stabilit şi procedura de ecologizare, care prevede exacavarea solului infestat şi transportarea lui la o staţie de bioremediere, pentru a fi propriu-zis "curăţat". Investitorul, proprietar al terenului cu pricina, va plăti costurile operaţiunii.

Transportul solului nu poate fi făcut decât cu respectarea normelor în vigoare privind transporturile periculoase. "În Bihor, există o singură firmă autorizată pentru astfel de lucrări. De asemenea, suntem un judeţ norocos, pentru că avem o staţie de bioremediere", a precizat comisarul şef. Astfel, costurile şi durata operaţiunilor vor fi mai reduse decât, de pildă, într-un judeţ unde astfel de facilităţi nu există.

Odată ce va îndepărta solul infestat, investitorul trebuie să anunţe Garda de Mediu. Comisarii vor merge într-un nou control, iar dacă vor constata că ecologizarea s-a făcut aşa cum trebuie, vor permite reluarea lucrărilor. Până atunci, activitatea pe şantier rămâne sistată.

Togor a precizat că dezvoltatorul imobiliar nu va fi amendat pentru poluarea cu pricina, deoarece nu este vinovat. "A fost, de fapt, ghinionistul", a spus şeful Gărzii de Mediu Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON