URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2018, 10:05

Începe ecologizarea terenurilor poluate de fosta fabrică Chimprod, în Ioşia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au primit rezultatele analizelor prelevate de pe şantierul complexului rezidenţial Ioşia, acolo unde, în luna septembrie, utilajele care excavau au scos la iveală o poluare istorică, cu substanţe urât mirositoare. Aşa cum BIHOREANUL a scris atunci, zona de case a cartierului Ioşia a fost învăluită de un miros înţepător, similar celui emanat de gazele naturale.

Potrivit comisarului şef, Mihai Togor, rezultatele analizelor au fost comunicate Gărzii vineri după-amiază, arătând că locul a fost poluat cu o substanţă organo-fosforică, fără a fi identificată care anume. "Nici nu are relevanţă, important este că agentul detectat este hidrogen sulfurat, care trebuie ecologizat", a declarat Togor, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Substanţa organo-fosforică a ajuns în sol pe vremea în care pe amplasamentul respectiv funcţiona societatea Chimprod. Cert este că hidrogenul sulfurat a fost vinovat pentru mirosul neplăcut emanat în aer.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor a precizat că analizele au scos la iveală că, în aer, a existat o depăşire a concentraţiei de hidrogen sulfurat peste limita maximă admisă. "A fost puţin peste limita maximă admisă, dar nu a reprezentat un pericol pentru populaţie", a precizat Togor.

Comisarii de mediu au stabilit şi procedura de ecologizare, care prevede exacavarea solului infestat şi transportarea lui la o staţie de bioremediere, pentru a fi propriu-zis "curăţat". Investitorul, proprietar al terenului cu pricina, va plăti costurile operaţiunii.

Transportul solului nu poate fi făcut decât cu respectarea normelor în vigoare privind transporturile periculoase. "În Bihor, există o singură firmă autorizată pentru astfel de lucrări. De asemenea, suntem un judeţ norocos, pentru că avem o staţie de bioremediere", a precizat comisarul şef. Astfel, costurile şi durata operaţiunilor vor fi mai reduse decât, de pildă, într-un judeţ unde astfel de facilităţi nu există.

Odată ce va îndepărta solul infestat, investitorul trebuie să anunţe Garda de Mediu. Comisarii vor merge într-un nou control, iar dacă vor constata că ecologizarea s-a făcut aşa cum trebuie, vor permite reluarea lucrărilor. Până atunci, activitatea pe şantier rămâne sistată.

Togor a precizat că dezvoltatorul imobiliar nu va fi amendat pentru poluarea cu pricina, deoarece nu este vinovat. "A fost, de fapt, ghinionistul", a spus şeful Gărzii de Mediu Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON