URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2019, 10:15

Încă o dată: Ministerul Educaţiei a respins a doua oară Carta Universităţii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul Universităţii din Oradea este obligat să reia procedura de modificare a Cartei instituţiei.

Ministerul Educaţiei a respins pentru a doua oară Carta propusă, considerând că mai multe articole din cuprinsul documentului nu sunt conforme cu legislaţia în vigoare.

Potrivit adresei pe care Ministerul a transmis-o Universităţii la începutul lunii august, trebuie modificat articolul care prevede limitarea la maximum două a mandatelor preşedintelui Senatului, cel care stabileşte că o persoană cu funcţii de conducere nu poate fi simultan şi membru al Senatului, şi cel care prevede că rectorul poate fi demis de Senat, dacă Universitatea are rezultate financiare precare.

În concluzie, arată juriştii Ministerului, Carta Universităţii poate fi avizată doar după ce se fac modificările necesare astfel încât să corespundă prevederilor legale în vigoare. De pildă, un ordin al ministrului Educaţiei din 2015 prevede explicit că persoanele cu funcţii executive pot face parte din Senat dacă sunt alese de colegi. Cât despre demiterea rectorului, Legea Educaţiei stabileşte condiţiile în care poate fi demis, iar cel cuprins în Carta orădeană nu se regăseşte printre acestea.

Interesant este că Ministerul Educaţiei respinge pentru a doua oară Carta orădeană, însă la primul refuz a invocat alte articole nelegale. Acelea au fost modificate de Senatul Universităţii, Carta a fost retrimisă pentru avizare, iar acum juriştii au identificat alte prevederi care trebuie modificate.

Dezbatere în Universitate

Pe lângă articolele considerate neconforme legii, în adresa Ministerului Educaţiei se arată că Universitatea n-a dovedit nici că a supus dezbaterii academice modificările din Cartă.

Drept urmare, preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a decis să organizeze două dezbateri pentru Cartă. Prima este programată pe 4 septembrie, de la ora 12, în Aula Magna, iar a doua pe 6 septembrie, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi încăpere. "Vom dezbate în primul rând articolele indicate în adresa Ministerului Educaţiei, dar şi altele dacă se va cere acest lucru", a declarat Căuş, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Zilele au fost anume alese, pentru că atunci era programată deja o dezbatere publică, în care universitarii să decidă cum vor să-şi aleagă viitorul rector, prin concurs sau prin vot secret. În primăvara anului 2020, la Universitatea din Oradea vor avea loc alegeri atât la rectorat, cât şi la Senat.

Proiectul lui Curilă

Modificarea Cartei Universităţii a fost coordonată de fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, care între timp a demisionat de la conducerea acestui for.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, în forma votată de Senat, Carta a avut mai multe prevederi reformatoare. De pildă, documentul a prevăzut ca toate mandatele şefilor Universităţii (rector, preşedinte de senat, prorectori, decani, directori de departamente) să fie limitate la maximum 8 ani, "indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora", că rectorul Universităţii poate fi demis "în situaţia în care rata execuţiei bugetare înregistrează valori negative doi ani consecutivi, rezervele financiare sunt în descreştere, indicatorii lichidităţii şi ai solvabilităţii patrimoniale precum şi echilibrul financiar relevă o situaţie financiară precară şi o structură de finanţare instabilă", dar şi că decanii urmau să fie aleşi de o comisie de concurs formată din senatori şi reprezentanţi ai rectorului deopotrivă.

În luna iunie, însă, Ministerul Educaţiei a respins Carta Universităţii, cerând modificarea a şase articole, inclusiv a celui care stabilea organizarea concursului pentru decani şi a celui care limita numărul mandatelor de rector la două. Toate acestea au fost modificate, dar acum, după cum se vede, Ministerul Educaţiei pretinde alte schimbări. Aşadar, nu este exclus ca, în final, Carta Universităţii să nu mai semene cu varianta votată în Senat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON