URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2019, 17:58

La refăcut! Carta Universităţii din Oradea nu a primit avizul Ministerului Educaţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul Universităţii din Oradea trebuie să refacă şase articole din Carta recent votată. Juriştii Ministerului Educaţiei au refuzat să avizeze documentul, arătând că aceste articole nu respectă prevederile legale în vigoare.

"Şmecherie" pentru rector

O adresă transmisă conducerii Universităţii şi publicată joi pe site-ul instituţiei detaliază care sunt modificările propuse de senatori şi neacceptate de Direcţia Juridică din cadrul Ministerului.

Cel dintâi vizează mandatele de rector. Carta votată de senatori prevede că un rector poate avea cel mult două mandate şi poate ocupa această funcţie maxim 8 ani, în timp ce juriştii cer să fie folosită formularea expresă din Legea Educaţiei, care spune, în urma unei modificări făcute în 2014, că "o persoană nu poate ocupa funcţia de rector mai mult de două mandate succesive, complete".

Astfel, un rector care se suspendă din funcţie, de exemplu, ar putea să invoce că nu a avut un mandat complet şi, astfel, să candideze şi pentru a treia oară. Acesta este un scenariu care i s-ar potrivi inclusiv rectorului în funcţie al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, care în primăvara anului viitor va încheia al doilea mandat. Rămâne de văzut dacă va fi sau nu complet...

Decanii, pe mâna rectorului

A doua nemulţumire a juriştilor este legată de articolul care prevede că un universitar nu poate candida pentru o funcţie de conducere, dacă va împlini vârsta de pensionare în timpul mandatului. Legea Educaţiei spune doar că nu pot candida cei care au ajuns la pensie, astfel că juriştii cer ca Universitatea din Oradea să nu fie mai strictă decât legea. De altfel, şi rectorul Bungău a declarat public că nu este de acord cu această regulă.

Direcţia Juridică a respins şi articolul din Cartă care prevedea că vor fi desfiinţate departamentele care au mai puţin de 15 membri titulari, sub pretextul că este treaba rectorului să propună structura şi organizarea Universităţii, dar şi articolul care stabilea că prorectorul responsabil de studenţi va fi selectat după consultarea acestora. Această consultare nu este prevăzută de lege, astfel că Senatul Universităţii nu o poate impune.

De asemenea, juriştii de la Ministerul Educaţiei nu permit ca concursurile pentru viitorii decani să aibă o comisie de selecţie formată şi din senatori, aşa cum propusese forul academic orădean, arătând că astfel senatorii ar intra în conflict de interese, deoarece ulterior tot ei vor aproba rezultatele acestor concursuri.

În fine, ultima modificare cerută Senatului vizează articolul cu atribuţiile acestui for, unde trebuie specificat clar că senatorii aprobă organizarea Universităţii doar la propunerea rectorului.

La dezbătut

Adresa juriştilor mai arată că noua Cartă va fi avizată doar după ce toate aceste observaţii vor fi inserate. Aşadar, senatorii Universităţii nu au de ales decât să modifice aceste articole.

În ciuda acestui lucru, preşedintele Senatului, Sorin Curilă, se declară mulţumit. "Din 81 de articole modificate, mă bucur că doar şase trebuie revizuite", a declarat Curilă, joi, pentru BIHOREANUL.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Carta are şi alte prevederi reformatoare, care acum nu au fost contestate. De pildă, rectorul va putea fi demis dacă instituţia are doi ani la rând deficit financiar, iar toţi univeristarii care au săvârşit acte de corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului îşi vor pierde locul de muncă.

Până miercuri, 26 iunie, Curilă aşteaptă propuneri şi observaţii din partea tuturor universitarilor orădeni, faţă de adresa de la Bucureşti, iar apoi va convoca o şedinţă a Senatului, pentru a stabili forma finală a Cartei. Fireşte, şi această formă va trebui avizată de juriştii Ministerului Educaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON