URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
31 Ianuarie 2016, 13:55

Decizii ale Curţii Constituţionale: Încă două lovituri la temelia Codului de procedură penală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şedinţa din 20.01.2016, Curtea Constituţională a admis două excepţii de neconstituţionalitate cu privire la două texte foarte importante ale Codului de procedură penală.

Astfel printr-o primă decizie a fost declarat neconstituţional în întregime art. 318 din Noul Cod de procedură penală care prevedea că, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.

Mai concret, conform acestui text de lege, procurorul are o libertate deplină să absolve de răspundere penală orice persoană care a săvârşit o infracţiune care este pedepsită cu o pedeapsă până la 7 ani, respectiv în cazul majorităţii infracţiunilor prevăzute în Codul penal. Curtea Constituţională a reţinut că acest text este neconstituţional deoarece, potrivit Constituţiei României, actul de justiţie se realizează întotdeauna numai prin instanţa judecătorească. Mai concret, Curtea Constituţională a apreciat că este neconstituţional ca procurorul să aibă mai multe puteri decât judecătorul în România.

Decizia foarte corectă a Curţii Constituţionale poate ridica în schimb probleme practice deoarece, în lipsa unei intervenţii rapide a legiuitorului, această posibilitate de a se renunţa la urmărirea penală nu va putea fi dispusă nici de procuror, nici de judecător, fapt care poate conduce la supraîncărcarea instanţelor penale cu cauze minore şi la celebrele condamnări "3 ani pentru o găină".

Prin a doua decizie, Curtea Constituţională a apreciat că posibilitatea de a contesta un sechestru doar în trei zile de la luarea acestei măsuri este neconstituţională deoarece încalcă dreptul la proprietate privată şi liberul acces la justiţie a persoanei faţă de care se dispune o astfel de măsură.

În acest context, în lipsa unei intervenţii a legiuitorului, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, persoana al cărei bun a fost sechestrat va putea contesta oricând măsura dispusă în cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PUNCTUL PE...U
Intreb pur si simplu ! Eu unul am trait experiente " inedite " in Instantele bihorene , de aceea sunt intereat ! Ce fel de experiente ? Pai spre exemplu C . M. si I.D.T. au lasat impresia ca nu stapanesc notiunea de DOL ! Avocata ( sotie de fost Presedinte tribunal ) si-a tras spuza pe turta ei la greu ( multe , exagerat de multe procese de mare impact ! ). De-asta intreb ca in rest si DNA Serviciul Teritorial Oradea a fost tot de...impact ! ).
Postat 31 Ianuarie 2016, 14:16 de TDS
?
De ce sunt lovituri , d-le avocat ?
Postat 31 Ianuarie 2016, 14:09 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON