URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Ianuarie 2016, 13:55

Decizii ale Curţii Constituţionale: Încă două lovituri la temelia Codului de procedură penală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şedinţa din 20.01.2016, Curtea Constituţională a admis două excepţii de neconstituţionalitate cu privire la două texte foarte importante ale Codului de procedură penală.

Astfel printr-o primă decizie a fost declarat neconstituţional în întregime art. 318 din Noul Cod de procedură penală care prevedea că, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.

Mai concret, conform acestui text de lege, procurorul are o libertate deplină să absolve de răspundere penală orice persoană care a săvârşit o infracţiune care este pedepsită cu o pedeapsă până la 7 ani, respectiv în cazul majorităţii infracţiunilor prevăzute în Codul penal. Curtea Constituţională a reţinut că acest text este neconstituţional deoarece, potrivit Constituţiei României, actul de justiţie se realizează întotdeauna numai prin instanţa judecătorească. Mai concret, Curtea Constituţională a apreciat că este neconstituţional ca procurorul să aibă mai multe puteri decât judecătorul în România.

Decizia foarte corectă a Curţii Constituţionale poate ridica în schimb probleme practice deoarece, în lipsa unei intervenţii rapide a legiuitorului, această posibilitate de a se renunţa la urmărirea penală nu va putea fi dispusă nici de procuror, nici de judecător, fapt care poate conduce la supraîncărcarea instanţelor penale cu cauze minore şi la celebrele condamnări "3 ani pentru o găină".

Prin a doua decizie, Curtea Constituţională a apreciat că posibilitatea de a contesta un sechestru doar în trei zile de la luarea acestei măsuri este neconstituţională deoarece încalcă dreptul la proprietate privată şi liberul acces la justiţie a persoanei faţă de care se dispune o astfel de măsură.

În acest context, în lipsa unei intervenţii a legiuitorului, de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, persoana al cărei bun a fost sechestrat va putea contesta oricând măsura dispusă în cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PUNCTUL PE...U
Intreb pur si simplu ! Eu unul am trait experiente " inedite " in Instantele bihorene , de aceea sunt intereat ! Ce fel de experiente ? Pai spre exemplu C . M. si I.D.T. au lasat impresia ca nu stapanesc notiunea de DOL ! Avocata ( sotie de fost Presedinte tribunal ) si-a tras spuza pe turta ei la greu ( multe , exagerat de multe procese de mare impact ! ). De-asta intreb ca in rest si DNA Serviciul Teritorial Oradea a fost tot de...impact ! ).
Postat 31 Ianuarie 2016, 14:16 de TDS
?
De ce sunt lovituri , d-le avocat ?
Postat 31 Ianuarie 2016, 14:09 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON