URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2016, 10:29

Înalta Curte a decis: Avocatul Horia Chivari a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat, vineri, în dosarul avocatului orădean Horia Chivari, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, pentru că ar fi cerut şi primit bani în numele unor judecători de la Curtea de Apel Oradea, de la concubina unui interlop sătmărean, Dorel Tukacs, care îi era client.

Prin hotărârea pronunţată, judecătorii au decis să menţină soluţia dată în dosar de Curtea de Apel Cluj în decembrie anul trecut, prin care avocatul orădean a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Şi, cum Chivari mai fusese condamnat în februarie 2014 la 1 an de închisoare cu suspendare pentru o fapte similară, instanţa a dispus anularea suspendării executării şi contopirea ei cu noua pedeapsă.

Verdictul dat de magistraţii Înaltei Curţi este unul definitiv, iar vineri seară Chivari a şi fost ridicat de poliţişti pentru a fi încarcerat. "Mandatul de executare a fost pus în aplicare de poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale. Persoana condamnată a fost condusă la Penitenciarul Oradea pentru executarea pedepsei", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.

Dosarul avocatului orădean a fost trimis în faţa instanţei în 2014. Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie - august 2011, acesta ar fi cerut de la concubina lui Tukacs 20.000 euro şi ar fi primit 24.000 euro, susţinând că banii vor fi remişi judecătorilor implicaţi în soluţionarea dosarului în care interlopul era arestat şi condamnat deja în primă instanţă de Judecătoria Satu Mare la 7 ani de închisoare cu executare pentru şantaj (trei fapte) şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În schimbul sumei, Chivari ar fi promis că-i va convinge pe judecători să-l pună în libertate pe Tukacs. După ce avocatul a primit banii, judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au achitat pe Tukacs şi i-au dictat o simplă amendă administrativă.

Horia Chivari a mai fost trimis în judecată în primăvara lui 2013, tot pentru trafic de influenţă, pentru că, în iulie 2011, ar fi pretins şi primit 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora.

Iniţial, fiul denunţătorilor a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă. În respectiva cauză, avocatul a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani.

În ambele cazuri, procurorii au făcut cercetări dar nu au reuşit să probeze implicarea judecătorilor care au dat sentinţe blânde în afacerea de corupţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON