URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Noiembrie 2018, 14:15

În straie de sărbătoare: Liceul Emanuel celebrează Centenarul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii Liceului Emanuel au îmbrăcat şcoala în straie de sărbătoare. La 100 de ani de la România Mare, copiii de gimnaziu şi liceu au pregătit un spectacol pe măsură, pentru a marca importanţa evenimentului cum se cuvine, cu cântece şi scenete. Aceştia au purtat costume populare şi au prezentat zece regiuni istorice prin tot atâtea standuri pe care au etalat produse culinare şi au expus obiecte, dar şi tradiţii şi obiceiuri specifice fiecărei zone, prin diferite momente artistice.

Programul - desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri: Pietre de aducere aminte - a început marți cu cântece şi poezii patriotice, expoziţie cu vânzare de produse alimentare şi handmade cu tematica Zilei Naţionale, realizate de elevi.

Miercuri, după intonarea Imnului Naţional, cuvintele de introducere ale directorului Iosif Curta şi ale inspectorului Florin Negruţiu, profesorul Forin Iştoc şi elevul Mircea Negrău au prezentat succint etapele Unirii.

Apoi elevii clasei a X-a A au reiterat momentul istoric prin sceneta „Marea Unire”, coordonată de prof. Mihaela Fildan, cu discursuri ale lui Vasile Goldiş, Ioan I. Papp, Iuliu Maniu sau episcop Iuliu Hossu, care i-au îndemnat pe cei prezenţi, prin vocea copiilor, să fie fericiţi că văd şi aud ce alţii nu au reuşit, adică „buna vestire a unirii noastre pe veci cu Ţara-Mamă, România”, atrăgând şi acum, ca în urmă cu 100 de ani ropote de aplauze.

De asemenea, elevi din clasa a VII-a A, îndrumați de prof. Ramona Istoc, au pus în scenă un joc de rol pornind de la importanţa Declarației de autodeterminare de la Oradea, în procesul Marii Uniri din 1918. Copiii au interpretat rolul personalităţilor emblematice Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regina Maria şi Aurel Lazăr, imaginându-şi un dialog între aceștia legat de trecutul, prezentul și viitorul poporului român.

După un recital de poezii şi cântece patriotice, elevii au făcut prezentarea a zece regiuni istorice ale României Mari prin diverse momente artistice specifice fiecărei zone: Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Moldova, Crişana, Maramureş şi Banat.

Evenimentul s-a încheiat cu un târg de produse tradiţionale româneşti, fondurile strânse fiind direcţionate spre sala de sport a şcolii, aflată în stadiu de construcţie.

Activităţile din cadrul proiectului - coordonate de profesorii Ramona Iştoc, Tabita Faur, Ciprian Fiter, Florin Iştoc, Mihaela Fildan și Diana Blaga, şi în care au fost implicate mai multe cadre didactice şi elevi ai aceluiaşi liceu - au urmărit dezvoltarea interesului copiilor pentru istoria locală şi naţională, promovarea experienţei elevilor în context istoric, muzeografic, religios, dar şi formarea deprinderilor de cercetare individuală şi în echipă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Splendid! Felicitari!
Tot respectul.
Postat 29 Noiembrie 2018, 06:38 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON