URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2020, 14:29

În slujba adevărului: BIHOREANUL a primit premiul pentru presă locală, la Gala Superscrieri (VIDEO)

În slujba adevărului: BIHOREANUL a primit premiul pentru presă locală, la Gala Superscrieri (VIDEO) O parte din echipa BIHOREANUL, în vremea în care distanţarea socială nu exista...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Calitatea articolelor publicate de BIHOREANUL este confirmată la nivel naţional. Redacţia a primit premiul onorific pentru presă locală, la gala SuperScrieri din acest an, organizată la finalul lunii martie de Fundaţia Friends for Friends (FFFF).

Potrivit organizatorilor, la categoria „Presă locală” s-au căutat publicaţii, redacţii sau jurnalişti independenţi de pe tot teritoriul României, „care au avut un impact puternic sau duc o muncă susţinută de a scoate la lumină şi aceste subiecte din teritoriu”.

„BIHOREANUL a rămas pe poziţii”

Amfitrionul galei SuperScrieri, jurnalistul Tudor Muşat (Europa FM), a explicat de ce BIHOREANUL a câştigat acest premiu. „BIHOREANUL împlineşte 20 de ani, a apărut ca parte a reţelei de săptămânale MediaPro într-o epocă în care presa tipărită era în floare. Numai că a lovit criza financiară şi reţeaua de ziare s-a scufundat, dar echipa BIHOREANUL a rămas pe poziţii. A preluat titlul, s-a adaptat, a continuat să informeze comunitatea, să publice reportaje, să facă anchete. Zilele acesta, jurnaliştii de la BIHOREANUL scriu despre ce înseamnă să fii judeţ de frontieră în criza aceasta legată de coronavirus, de sănătatea publică, şi se pregătesc să aniverseze ediţia cu numărul 1.000. Le mulţumim pentru efort, pentru încredere, felicitări şi lor”, a spus Tudor Muşat, în timpul galei care, din pricina pandemiei de Covid-19, s-a desfăşurat online.

Preşedinta juriului SuperScrieri, cunoscuta jurnalistă care înspăimântă plagiatorii din toată ţara, Emilia Şercan, a confirmat că lista publicaţiilor şi ziariştilor din presă locală a fost lungă, dar BIHOREANUL a meritat acest premiu.

Gala SuperScrieri

„Pentru sănătatea societăţii civile”

FFFF a oferit şapte premii onorifice, „pentru jurnalişti, redacţii, iniţiative sau activişti care au muncit neobosit în 2019 pentru sănătatea societăţii civile”.

Au mai obţinut astfel de distincţii Ioana Epure, de la PressOne, pentru Podcastul anului, Cristian Lupşa (Decât o Revistă) pentru Editorul anului, Libertatea pentru Redacţia anului, antropologul Vintilă Mihăilescu pentru Carte de non-ficţiune (premiu acordat post-mortem), Sebastian Zachmann (Adevărul) pentru Premieră în presa cotidiană, respectiv Diana Oncioiu (Dela0 /  Să fie lumină) pentru Watchdog – câinele de pază al democraţiei.

Cei mai buni

Marile premii ale SuperScrieri au ajuns la jurnalişti notorii din România. Lista completă a premianţilor şi materialele câştigătoare pot fi citite aici.

SuperScrierea Anului a revenit pentru al doilea an consecutiv unei investigaţii despre sistemul medical, şi anume seriei „Medici falşi”, documentată de jurnaliștii Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Mirela Neag și Cătălin Tolontan şi publicată în Libertatea.

Aceeași serie a câștigat și premiul I la categoria Investigație, alături de serialul „Secretele chiliilor”, „Năravurile chiliilor”, „Victimele chiliilor”, al proiectului colectiv „Să fie lumină”, realizat de Diana Oncioiu, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, cu contribuțiile lui Andrei Crăciun și Octavian Coman. 

Premiul I la categoria Portret a mers către jurnalista Diana Meseşan, de la Scena9, pentru articolul „Grădinarul udă toate florile, chiar și pe cele ce nu înfloresc”, cu fotografii de Andrei Becheru.

La categoria Reportaj, premiul I l-au câştigat două materiale: Liliana Botnariuc, „Prăbușire” – Oameni și Kilometri și Diana Oncioiu, „O rotiță în angrenajul dictaturii: cazul procurorului Augustin Lazăr” – Dela0, fotografii de Ovidiu Micsik/Inquam Photo.

Premiul cel mare la categoria Opinie a fost câştigat de Andreea Giuclea, „Goluri mai multe, glezne mai fine” – Decât o Revistă, cu ilustrații de Irina Perju, iar la categoria TV&Video-Jurnalism au fost două materiale premiate: Romana Puiuleț, „Secrete de ciment” – RISE Project și Cristian Delcea, Mihai Voinea, „30 de ani de democrație” – Recorder.

La categoria Fotojurnalism au câştigat premiile I Adrian Câtu, „Din inimă…” – Decât o Revistă şi  Andrei Pungovschi, „Casa Pinocchio” – Agence France-Presse.

Juriul a fost format din Emilia Șercan – președinte, Cătălin Tolontan, Dan Duca, Florin Negruțiu, Georgiana Ilie, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Irina Păcurariu, Marius Comper, Marko Risović, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz și Vlad Stoicescu.

BIHOREANUL le mulţumeşte tuturor cititorilor, colaboratorilor şi partenerilor care i-au stat alături, fără a căror implicare şi sprijin munca redacţiei ar fi zadarnică sau chiar imposibilă.

Vezi aici gala SuperScrieri 2020:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari intregii echipe Bihoreanul! sa ne vedem cu bine la Festivalul Albinelor :)
Felicitari intregii echipe Bihoreanul pentru reusita! sunteti profesionisti, oameni de valoare si de incredere. suntem alaturi de voi, ne bucuram pentru voi si va incurajam sa continuati sa scrieti cu aceeasi pasiune. nu tin minte nici o informatie pe care a fost nevoie sa o retrageti, apreciez calitatea articolelor voastre bine documentate fie ca e vorba de pagini de istorie a orasului, de justitie, de evenimente culturale si educationale, noutati in dezvoltarea orasului/judetului, sfaturi medicale, chiar si monitorizarea mesajelor/comentariilor primite de la cititori.. As vrea sa va fac o recomandare pe viitor, daca imi permiteti - ar fi util de stiut in fiecare comuna din judet ce activitate specifica (agricultura, turism, servicii) ar putea fi promovata pt o revigorare generala: mici producatori de artizanat/articole din piele, sucuri naturale, miere de albine, prosoape si paturi (cuverturi) din bumbac/lana daca se mai fac undeva, etc. Reiau ideea ca ar fi grozav sa avem in Oradea un festival al albinelor, unde sa promovam produse apicole extraordinare, decoratiuni cu aceasta tema... cred ca ar fi o noutate pe plan european :) iar acest eveniment ar putea aduce impreuna copii si bunici, parinti si profesori, tarani si oraseni, spectacole pentru toate varstele, etc.
Postat 14 Aprilie 2020, 15:32 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON