URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2017, 11:31

În numele Patriciei Aktaa: Toţi cei care nu mai vor erori medicale ascunse „sub preş” sunt aşteptaţi, miercuri, la protest

În numele Patriciei Aktaa: Toţi cei care nu mai vor erori medicale ascunse „sub preş” sunt aşteptaţi, miercuri, la protest foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei care au avut de suferit din pricina unor erori sau neglijenţe medicale, dar şi cei care vor să îi susţină sunt aşteptaţi, miercuri, la ora 17, în faţa Palatului de Justiţie din Parcul Traian.

Aici va avea loc protestul iniţiat de Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, fetiţa în vârstă de doar 5 ani, care s-a stins în mai 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella.

Printr-o soluţie a Judecătoriei Oradea din 28 aprilie, în acest an, medicul care s-a ocupat de cazul fetiţei, Georgeta Călinescu, a fost achitat de acuzaţiile de ucidere din culpă, instanţa stabilind că fapta nu există. Soluţia, care nu era definitivă, a fost atacată acum atât de familia copilei, cât şi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, deşi iniţial anchetatorii au respins acuzele, clasând dosarul penal deschis pe marginea cazului. 

Însă, după cum spune mama fetiţei, protestul pe care îl organizează nu este doar despre Patricia.

"Este despre toate cazurie de malpraxis, indiferent dacă acestea s-au soldat cu decesul pacientului sau doar cu vătămarea acestuia", a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, Dela Scorţe.

Protestul de miercuri va fi unul paşnic, iar la el sunt aşteptate peste 200 de persoane, care vor manifesta cu pancarte şi vor aprinde lumânări  în memoria victimelor.

Între cei care şi-au anunţat prezenţa se numără rudele şi apropiaţii victimelor unor erori medicale. Ca de pildă Dorel Gruie, soţul Marcelei, o tânără de doar 28 de ani care, pe 17 noiembrie 2006, a murit în timpul unei operaţii de naştere prin cezariană. Cazul Marcelei a fost primul şi singurul în care instanţele din Bihor au recunoscut, în 2011, existenţa unei erori medicale şi a dispus condamnarea la închisoare cu suspendare a medicilor care au operat-o - ginecologul Radu Scridon (2 ani de închisoare) şi anestezistul Vladimir Topală (3 ani de închisoare) -  obligând totodată Spitalul Beiuş la plata unor daune morale de 145.000 de euro către familia acesteia.

La protest vor participa şi rudele Constanţei Sărac, o orădeancă decedată în 2009 după ce un medic i-a administrat o injecţie cu antibiotic, fără să o fi testat în prealabil, iar ea a suferit un şoc anafilactic în urma căreia a decedat.

"Vine şi din Sălaj, o familie care recent a avut un caz de malpraxis, le-a murit o rudă. I-am invitat pe părinţii lui Takacs Norbert, băiatul de 17 ani care a murit în 2010, după ce a stat în spital timp de 3 zile fără să se intervină chirurgical pentru rezolvarea unor fracturi suferite în urma unui accident rutier. Am vorbit şi cu mama Talidei Varga, fetiţa de 15 ani care a murit în 2012 de meningită după ce medicul de familie a tratat-o cu algocalmin, iar un altul i-a prescris medicamente pentru colecist. Mai e o doamnă care m-a abordat să-mi spună de moartea soţului ei, de acum trei săptămâni. A fost internat la Spitalul Judeţean şi a sunat-o dimineaţa la 6 ca să o roage să-i aducă un încărcător, iar la 9 când a ajuns, soţul ei era în sac, mort din cauza unui infarct. Nimeni nu i-a spus nimic", spune Delia Scorţe.

Manifestaţia se vrea un semnal de alarmă, mai spune femeia. "Dacă lumea nu reacţionează, nu se va schimba nimic. De aceea îi îndemn să iasă, să vadă că nu mai tolerăm astfel de situaţii. Dorim să se recunoască faptul că există malpraxis, iar cei implicaţi în astfel de situaţii să răspundă", a mai declarat Scorţe.

Nu este pentru prima oară când familia Patriciei Aktaa iese în stradă, un protest similar având loc în 2010, când, de asemenea, mai multe familii care acuză medicii de malpraxis au ieşit în stradă.

Citiți și articolele: 

Judecătoria Oradea: Doctoriţa Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase nu este vinovată pentru moartea Patriciei Aktaa

Mama Patriciei Aktaa, fetiţa care a murit în spital infectată cu Salmonella: “Sunt în stare de șoc. Vom protesta în fața Tribunalului” (VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON