URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Iulie 2014, 12:38

În loc de diplome, absolvenţii de liceu vor primi adeverinţe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emiterea diplomelor de Bacalaureat a întârziat fiindcă Ministerul Educaţiei a întrerupt colaborarea cu firma Romdidac, ce a deţinut monopol din 1994 asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare. Astfel, anul acesta, pentru admiterea la facultate, absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului, a transmis ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Dacă până acum această adeverinţă era valabilă 15 zile, anul acesta ea are valabilitate cel mult 12 luni. Adeverinţele se eliberează de licee şi se avizează de inspectoratul şcolar. Nu trebuie să vină absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care adună toate adeverinţele şi le avizează. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul îşi poate legaliza câte copii doreşte", a explicat Pricopie într-o postare pe Facebook.

El a mai spus că problema eliberării de adeverinţe în loc de diplome a apărut "în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania privată Romdidac a primit, după 1990, dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare. Ancheta DNA a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru ca realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională. Astfel, se face curăţenie şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii."

Ministerul Educaţiei a publicat abia vineri după-amiază ordinul referitor la actele de studii din acest an, arătând că, prin excepţie, anul acesta liceele vor elibera adeverinţe de promovare a Bacalaureatului valabile pentru cel mult 12 luni, iar înscrierile şi înmatriculările la facultate se vor putea face pe baza acestor adeverinţe şi nu a diplomei de Bac.

Însă, actul oficial a venit prea târziu pentru o serie de absolvenţi, care au primit deja adeverinţe pe modelul vechi de la liceele lor, au plătit pentru legalizarea lor necesară înscrierii la facultate şi au fost ulterior chemaţi la secretariat pentru a le înapoia, pe motiv că ministerul va trimite modelul nou, corect.

Ministerul Educaţiei a publicat în februarie 2014 documentele referitoare la procedurile prin care firma Romdidac a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, din 1994 până în prezent, în urma unei anchete publicate în exclusivitate de Adevărul.

Potrivit documentelor oficiale, întregul proces a plecat de la o convenţie încheiată în 1994 de minister, reprezentat de secretarul de stat Sorin Ionescu şi directorul general adjuct Ilie Tiulescu, şi Niculae Bolboaşă, directorul general al Romdidac SA. Ulterior, intelegerea a fost continuată similar, prin ordine şi note, de miniştrii Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclea, Cristian Adomnitiei şi Daniel Funeriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON