URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2014, 12:38

În loc de diplome, absolvenţii de liceu vor primi adeverinţe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emiterea diplomelor de Bacalaureat a întârziat fiindcă Ministerul Educaţiei a întrerupt colaborarea cu firma Romdidac, ce a deţinut monopol din 1994 asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare. Astfel, anul acesta, pentru admiterea la facultate, absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului, a transmis ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Dacă până acum această adeverinţă era valabilă 15 zile, anul acesta ea are valabilitate cel mult 12 luni. Adeverinţele se eliberează de licee şi se avizează de inspectoratul şcolar. Nu trebuie să vină absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care adună toate adeverinţele şi le avizează. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul îşi poate legaliza câte copii doreşte", a explicat Pricopie într-o postare pe Facebook.

El a mai spus că problema eliberării de adeverinţe în loc de diplome a apărut "în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania privată Romdidac a primit, după 1990, dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare. Ancheta DNA a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru ca realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională. Astfel, se face curăţenie şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii."

Ministerul Educaţiei a publicat abia vineri după-amiază ordinul referitor la actele de studii din acest an, arătând că, prin excepţie, anul acesta liceele vor elibera adeverinţe de promovare a Bacalaureatului valabile pentru cel mult 12 luni, iar înscrierile şi înmatriculările la facultate se vor putea face pe baza acestor adeverinţe şi nu a diplomei de Bac.

Însă, actul oficial a venit prea târziu pentru o serie de absolvenţi, care au primit deja adeverinţe pe modelul vechi de la liceele lor, au plătit pentru legalizarea lor necesară înscrierii la facultate şi au fost ulterior chemaţi la secretariat pentru a le înapoia, pe motiv că ministerul va trimite modelul nou, corect.

Ministerul Educaţiei a publicat în februarie 2014 documentele referitoare la procedurile prin care firma Romdidac a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, din 1994 până în prezent, în urma unei anchete publicate în exclusivitate de Adevărul.

Potrivit documentelor oficiale, întregul proces a plecat de la o convenţie încheiată în 1994 de minister, reprezentat de secretarul de stat Sorin Ionescu şi directorul general adjuct Ilie Tiulescu, şi Niculae Bolboaşă, directorul general al Romdidac SA. Ulterior, intelegerea a fost continuată similar, prin ordine şi note, de miniştrii Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclea, Cristian Adomnitiei şi Daniel Funeriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON