URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2014, 12:38

În loc de diplome, absolvenţii de liceu vor primi adeverinţe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emiterea diplomelor de Bacalaureat a întârziat fiindcă Ministerul Educaţiei a întrerupt colaborarea cu firma Romdidac, ce a deţinut monopol din 1994 asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare. Astfel, anul acesta, pentru admiterea la facultate, absolvenţii de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului, a transmis ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Dacă până acum această adeverinţă era valabilă 15 zile, anul acesta ea are valabilitate cel mult 12 luni. Adeverinţele se eliberează de licee şi se avizează de inspectoratul şcolar. Nu trebuie să vină absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care adună toate adeverinţele şi le avizează. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul îşi poate legaliza câte copii doreşte", a explicat Pricopie într-o postare pe Facebook.

El a mai spus că problema eliberării de adeverinţe în loc de diplome a apărut "în contextul anchetei procurorilor anticorupţie care cercetează modul în care compania privată Romdidac a primit, după 1990, dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare. Ancheta DNA a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru ca realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională. Astfel, se face curăţenie şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii."

Ministerul Educaţiei a publicat abia vineri după-amiază ordinul referitor la actele de studii din acest an, arătând că, prin excepţie, anul acesta liceele vor elibera adeverinţe de promovare a Bacalaureatului valabile pentru cel mult 12 luni, iar înscrierile şi înmatriculările la facultate se vor putea face pe baza acestor adeverinţe şi nu a diplomei de Bac.

Însă, actul oficial a venit prea târziu pentru o serie de absolvenţi, care au primit deja adeverinţe pe modelul vechi de la liceele lor, au plătit pentru legalizarea lor necesară înscrierii la facultate şi au fost ulterior chemaţi la secretariat pentru a le înapoia, pe motiv că ministerul va trimite modelul nou, corect.

Ministerul Educaţiei a publicat în februarie 2014 documentele referitoare la procedurile prin care firma Romdidac a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, din 1994 până în prezent, în urma unei anchete publicate în exclusivitate de Adevărul.

Potrivit documentelor oficiale, întregul proces a plecat de la o convenţie încheiată în 1994 de minister, reprezentat de secretarul de stat Sorin Ionescu şi directorul general adjuct Ilie Tiulescu, şi Niculae Bolboaşă, directorul general al Romdidac SA. Ulterior, intelegerea a fost continuată similar, prin ordine şi note, de miniştrii Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclea, Cristian Adomnitiei şi Daniel Funeriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON