URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
10 Aprilie 2020, 19:00

În Bihor a început testarea comunitară pentru coronavirus! La propunerea laboratorului Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup

În Bihor a început testarea comunitară pentru coronavirus! La propunerea laboratorului Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup (foto: generic, sursa: timesofisrael.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat vineri că, din 9 aprilie, în judeţ se aplică o nouă strategie de prevenţie a răspândirii noului coronavirus, şi anume se face testarea comunitară. Iniţiativa a aparţinut personalului laboratorului Spitalului Judeţean din Oradea, fiind acceptată după o săptămână de către DSP.

Probe amestecate

"Începând de ieri, 9 aprilie, în judeţul Bihor se aplică o nouă strategie de prevenţie, prin testarea comunitară. Metoda de testare comunitară creşte volumul, viteza şi eficienţa depistării persoanelor infectate cu Covid-19 şi vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală, având un ritm de depistare mai lent", a transmis, printr-o informare oficială, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor şi comunicatorul oficial pe tema COVID-19 în Bihor.

Acesta a precizat că "noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populaţie omogenă, şi testarea comunităţilor din zonele respective prin metoda "pooling", respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă".

Practic, prin "pool testing", probe - de secreţii nazofaringiene - de la zeci de persoane sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul.

"În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2)", explică dr. Ţîrţ.

Deşi comunicatul DSP Bihor nu a precizat acest lucru, iniţiativa acestei metode de testare, aplicată în multe cazuri de epidemii, a aparţinut dr. Marcela Bota, de la laboratorul Spitalului Judeţean din Oradea, în urmă cu aproape o săptămână, după care conducerea DSP a acceptat utilitatea metodei.

Preluată din Israel

Purtătorul de cuvânt al DSP Bihor a subliniat în comunicat că, pe lângă creşterea volumului şi vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă creşte şi eficienţa testării, căci se folosesc un număr considerabil mai mic de teste decât dacă s-ar testa individual.

Autorităţile nu precizează, însă, câte astfel de teste de tip "pooling" se vor face pe zi şi nici care sunt primele comunităţi din Bihor vizate.

"Menţionăm că această strategie este aplicată cu succes în prevenţia Covid-19 în Israel, fiind o metodă folosită la nivel mondial în prevenţia altor tipuri de epidemii. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialişti din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor", se arată în informarea DSP.

De asemenea, potrivit presei internaţionale, această a mai fost folosită în anumite zone din Germania şi din Statele Unite ale Americii.

Două aparate PCR

DSP Bihor precizează că metoda de testare comunitară va fi aplicată şi în cazul celor aflaţi în carantină. Pe 10 aprilie, în Bihor erau carantinate 1380 de persoane.

"Precizăm că, deşi metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în judeţul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieşirea din carantină", a mai arătat dr. Ţîrţ.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziţionat din donaţii comunitare în decursul lunii trecute. De săptămâna viitoare, anunţă reprezentantul DSP, la Oradea va intra în funcţiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziţionat prin Ministerul Sănătăţii.

Merită menţionat că, până acum, în judeţ se realizau teste pentru persoanele suspecte, contacţii acestora, personal medical, pacienţii cu alte afecţiuni din Spitalul Judeţean şi persoanele aflate în carantină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON