URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2020, 16:21

Impostorii urnelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai puţin de 7 politicieni pretind să fie votaţi pentru a ajunge la conducerea Primăriei Oradea şi alţi 8 la cea a Consiliului Judeţean Bihor. Recunoscând dreptul de a candida pe care îl are fiecare cetăţean român care îndeplineşte criteriile legale, nu aş da atenţie, ca alegător, decât unei singure categorii de candidaţi: cei care au un program, un set de proiecte pe care vor să le pună în aplicare în fiecare domeniu de competenţă administrativă.

Or, ce observăm noi (nu doar) în Oradea şi în Bihor este că, exceptând doi candidaţi la Primărie şi unul singur la Consiliul Judeţean, toţi ceilalţi nu au catadicsit să-şi informeze potenţialii votanţi asupra intenţiilor sistematizate şi coerente pe care le au şi pe care le vor materializate, punct cu punct, în cazul în care ar fi aleşi.

O categorie este cea a pretendenţilor înscrişi în cursele electorale nu pentru că ar avea ceva în minte, pentru că ar vrea să facă ceva anume, pozitiv, pentru comunităţi, ci pentru a-şi "creşte" partidele. Au ambiţii care în mod real nu o depăşesc pe cea de a atinge pragul salvator de 5%, adică de a "prinde" câteva locuri în "parlamentul" local şi în cel judeţean, fie pentru a căpăta o funcţie de viceprimar, fie, în caz contrar, pentru a-i împiedica pe cei aleşi să-şi pună planurile în practică.

O altă categorie e cea a veleitarilor, dornici de afirmare personală, de "glorie". Sunt cei care şi-ar scrie pe cărţile de vizită "candidat" ca să le distribuie amicilor, colegilor de serviciu, vecinilor, rudelor.

Alţii candidează ştiind că, pierzând, câştigă altceva. Sunt aşa-numiţii candidaţi de sacrificiu, care îşi asumă din start eşecul (unii în mod repetat, ca recidiviştii), şi asta pentru că au cu totul alte gânduri. De multe ori pe cel de a clama că a "tras" pentru partid la greu pentru ca după câteva luni să pretindă răsplata: o altă candidatură, pe un loc eligibil, la Senat ori la Deputăţie, sau şef pe la vreo "deconcentrată" controlată de partid.

Alegătorii au de-a face şi cu un alt tip de candidaţi, cei nemulţumiţi că una sau alta nu merge bine în oraşul, comuna ori judeţul lor. Doar că nemulţumiţi suntem toţi, ba de una, ba de alta, şi totuşi nu toţi candidăm. Nemulţumirea ne face, eventual, să milităm, individual sau organizat, şi să le impunem celor învestiţi cu votul majorităţii să acţioneze mai bine, mai repede, mai mult, mai eficient.

În fine, mai e o categorie, cea a candidaţilor altora, care nu se îmbată cu apă rece că vor ajunge primari sau şefi de CJ, dar au rolul de a-i încurca pe cei cu şansele cele mai mari în favoarea celor de pe locurile următoare.

Indiferent ce resorturi au toţi aceşti candidaţi, din start, zic eu, nu merită votul alegătorului conştient şi responsabil, tocmai pentru că nu propun nimic. Dacă vorbesc mereu despre alţii, e tocmai indiciul cel mai limpede că alţii merită atenţia votanţilor, nu ei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON