URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2020, 20:48

Ilie Bolojan: Un parteneriat cu Guvernul PNL dă garanția că proiectele județului Bihor pot fi puse în practică (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dragi bihoreni,

Mă adresez dumneavoastră într-o dublă calitate, atât ca preşedinte PNL Bihor, dar şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean, ales în urmă cu două luni.

Cei care mi-au acordat încrederea la alegerile locale trebuie să fie consecvenţi şi la alegerile parlamentare, în aşa fel încât să creeze condiţiile pentru ca responsabilitatea mea, legat de ce mi-am asumat, să fie într-adevăr totală. Este cât se poate de clar că, atunci când ai un Guvern partener, când ai miniştri competenţi pe funcţii, poţi rezolva lucrurile mult mai repede şi mult mai bine pentru bihoreni. Le cer, deci, celor care mi-au acordat încrederea la locale să voteze cu echipa de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, pentru că, în felul acesta, votează pentru proiectele judeţului Bihor, îmi dau partenerii cu care pot să realizez în anii următori toate angajamentele pe care mi le-am asumat la alegerile locale.

Pentru a fi realizate, proiectele judeţului Bihor au nevoie de colaborare şi un parteneriat între administraţiile locale şi Guvern. Avem trei domenii importante pentru dezvoltarea judeţului - infrastructură, accesare de fonduri europene şi sănătate. Pe partea de infrastructură, am avut pe parcursul acestui an câteva lucrări importante şi pregătim pe final de an proiecte mari, care vor fi derulate în anii următori, aceste acţiuni bazându-se pe colaborarea dintre autorităţile locale, Consiliul Judeţean, Primăria Oradea şi Guvernul României.

Infrastructură

Un exemplu este drumul DN 76 între Oradea şi Beiuş, un tronson care era în stare degradată şi de 10 ani, într-o formă sau alta, s-a tot lucrat la reabilitarea acestui drum. Anul acesta s-a dovedit că dacă se pune presiune pe constructori şi dacă se asigură finanţarea, totul evoluează bine şi, din luna decembrie, pe tronsonul Oradea - Beiuş se va circula pe asfalt şi fără restricţii. Un alt exemplu este drumul DN 19E Oradea - Marghita. În vară s-a muncit în forţă pentru a aduce drumul în stare bună pe două tronsoane, Chiribiş - Sălard, cu reciclarea acelei porţiuni, respectiv Sălard - Biharia, unde s-au turnat două covoare de asfalt. Astfel, lucrând serios, începând din decembrie se va circula pe asfalt şi fără restricţii şi pe relaţia Oradea - Marghita.

În acest an, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lucrat la reabilitarea Centurii oraşului, care după 10 ani de la realizare începea să aibă fisuri. Anul acesta pe drumurile naţionale din Bihor au fost investiţii de trei ori mai mari decât anul trecut, iar starea drumurilor s-a îmbunătăţit substanţial. Asta arată ce se poate face dacă în domeniul infrastructurii există o colaborare între autorităţile locale şi Guvern.

Fonduri europene

Un alt exemplu de colaborare pentru proiecte importante finanţate din fonduri europene este Drumul Expres Oradea - Arad, inclus, în urma colaborării dintre autorităţile locale şi Ministerul Transporturilor, în Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Obiectivul nostru este ca la finalul anului viitor să avem o documentaţie tehnică finalizată, ca să putem lansa licitaţia pentru execuţia acestui drum de 100 de kilometri, jumătate cu profil de autostradă.

Tot pe fonduri europene, Consiliul Judeţean Bihor vrea să realizeze în anii următori centuri pentru Aleşd şi Beiuş, în aşa fel încât la finalul anului 2023 aceste proiecte să fie gata. Din fonduri europene vom face şi drumurile ocolitoare ale localităţilor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei. Aceste proiecte sunt posibile şi vor fi realizate pe baza parteneriatului dintre Consiliul Judeţean, primării şi Ministerul Transporturilor. Tot în baza parteneriatului cu Guvernul şi primăriile din judeţ, Consiliul Judeţean va sprijini primăriile să îşi depună proiecte pe axa de finanţare europeană, pentru introducerea reţelelor de gaz.

Sănătate

Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal au accesat 8 milioane de euro pentru dotarea inclusiv cu paturi ATI în lupta cu pandemia, după ce ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a avut iniţiativa alocării unor sume importante din POIM pentru spitalele din ţară. 

La capitolul realizări, în baza colaborării cu Guvernul, putem vorbi şi despre noua Unitate de Primiri Urgenţe, de la Spitalul Judeţean, cea mai modernă din ţară, dar şi despre noul bloc operator de la Maternitate. Totodată, şi viitorul spital de pe strada Vlădeasa - al cărui studiu de fezabilitate ar trebui să fie gata în decembrie - va fi tot rezultatul acestei colaborări, aceste proiect aflându-se pe lista cu spitale noi care vor fi realizate din fondurile de rezilienţă. În ceea ce priveşte proiectul Nufărul geotermal, de 27 milioane euro, un proiect important pentru termoficarea în Oradea, acesta urmează să avanseze prin semnarea contractului de finanţare.

Votaţi Echipa PNL

Nu este suficient însă ca Bolojan să fie preşedintele Consiliului Judeţean. Este nevoie şi de un parteneriat cu Guvernul României pentru realizarea proiectelor. Cei care au încredere în mine trebuie să fie conştienţi că au făcut o jumătate de pas când mi-au acordat votul la alegerile locale. Mai există o jumătate de pas, şi anume ca la alegerile parlamentare să voteze PNL.

De ce sunt candidaţii PNL oamenii potriviţi pentru a reprezenta Bihorul în Parlamentul României? În primul rând, ceea ce-i diferenţiază de ceilalţi candidaţi este conceptul de echipă. Dacă reuşeşti să faci proiecte mari în orice domeniu, acest lucru îl poţi face doar în echipă, dacă ai parteneri puternici. Proiectele mari, ţările şi zonele care au progresat au avut echipe puternice. În al doilea rând, este vorba despre calitatea oamenilor din această echipă. Echipa noastră acoperă aceste domenii, al sănătăţii, învăţământului, fondurilor europene, şi în parteneriat cu administraţia din Oradea, cu cea de la Consiliul Judeţean, cu administraţiile din judeţul Bihor, poate face ca în anii următori, pe baza unor legi bune, pe baza unui parteneriat cu Guvernul României, să sprijine proiectele locale şi împreună să putem schimba în bine faţa judeţului Bihor.

Ilie Bolojan

Comandat de PNL Bihor, tipărit de SC Bihor Media SRL, 3.700 ex., CMF 11200025

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si daca in Bihor PNL ia la fel de multe voturi ca si la locale
atunci oamenii din organizatia PNL Bihor, o echipa cu profesionistii din domenii variate, va avea putere mai mare in Bucuresti sa implementeze mai multe masuri locale la nivel national, desi va deranja pe altii din acelasi partid dar din alte zone, care s-ar opune subtierii aparatului administrativ. 75% in Bihor si Bolojan prim-ministru.
Postat 03 Decembrie 2020, 14:35 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON