URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Aprilie 2021, 21:00

Ilie Bolojan şi Florin Birta au bătut palma: Muzeul orașului Oradea fuzionează cu Muzeul Țării Crișurilor (VIDEO)

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi primarul Oradiei, Florin Birta, au anunţat, marţi, că Muzeul oraşului Oradea, cu sediul în Cetate, va fuziona cu Muzeul Ţării Crişurilor, cu sediul pe strada Armatei Române, pentru o gestiune integrată a patrimoniului, dar şi pentru reducerea unor cheltuieli de funcţionare.

Muzeu bogat

Anunţul privind fuziunea celor două instituţii muzeale a fost făcut marţi într-o conferinţă de presă susţinută în Sala Mare a Consiliului Judeţean. 

"Noua structură muzeală care va fi formată în urma acestei reorganizări ar urma să funcţioneze în subordinea CJ Bihor, să aibă sediul în actualul sediul al Muzeului Ţării Crişurilor şi să administreze imobilele pe care astăzi le administrează cele două muzee. Credem că prin această fuziune vom reduce cheltuielile de funcţionare şi administrare. Spaţiile vor fi administrate mai eficient, căci nu vom mai avea două conduceri, două structuri de contabilitate, etc.", a spus Bolojan. 

Concret, noul "super-muzeu" va gestiona clădirea nou renovată a MŢC de pe Armatei Române, sălile muzeale din Cetatea Oradiei, muzeele memoriale Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Ady Endre, Casa Darvas La Roche şi viitorul muzeu al francmasoneriei din Oradea. 

În schimb, Sinagoga Sion şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, ambele realizate în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Oradea, ar putea rămâne în continuare în administrarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor. 

"Prin această fuziune, spaţiile muzeale din Cetatea Oradea vor fi transferate spre folosinţă către Muzeul Ţării Crişurilor. Restul vor trece înapoi în administrarea Cetăţii, pentru a fi închiriate", a spus Florin Birta. 

De asemenea, anual, Primăria Oradea va contribui cu o sumă de bani pentru susţinerea secţiei muzeale din Cetate, care va fi administrată în principal, însă, de CJ Bihor, prin noul muzeu. 

Cine-l va conduce?

Deocamdată nu se ştie cine va conduce noua structură muzeală, care va avea sediul în actualul MŢC şi va fi în subordinea Consiliului Judeţean. 

După cum se ştie, Aurel Chiriac, doctor în istoria artei, conduce de ani buni Muzeul Ţării Crişurilor - anul trecut, mandatul i-a fost prelungit pe o perioadă de 4 ani - în timp ce Muzeul oraşului Oradea este manageriat de controversata Angela Lupşea, acuzată de-a lungul timpului de angajaţi de mai multe nereguli. Unii dintre cei care s-au plâns de ea au fost daţi afară. 

Potrivit lui Bolojan şi Birta, se va forma în perioada următoare o comisie cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Primăriei care vor decide concret cum se va face fuziunea şi care va demara demersurile pentru recunoaşterea noului muzeu de către Ministerul Culturii.  

În ceea ce priveşte conducerea noului muzeu, Ilie Bolojan spune că va fi organizat un concurs. "Se vor putea înscrie toate persoanele care respectă prevederile legale. Nu putem spune azi dacă va câştiga o anumită persoană sau alta", a spus şeful CJ.

Cu deadline

Reorganizarea muzeelor din Oradea a fost aprobată, marţi, în şedinţa ordinară a CJ Bihor, cu 29 de voturi pentru (PNL şi PSD) şi 6 abţineri (UDMR). 

Protocolul de colaborare pentru reorganizarea MŢC şi MOO include şi un plan de activităţi, ba chiar şi termene limită pentru îndeplinirea acestora. Concret, a subliniat Bolojan în conferinţă, până pe 1 decembrie 2021, noua instituţie va trebui să finalizeze lucrările de amenajare a etajului doi al clădirii MŢC de pe Armatei Române, care va găzdui secţiile de Artă şi Istorie Contemporană. 

Apoi, până pe aprilie 2022, vor trebui finalizate şi ultimele lucrări de la MŢC, mai exact amenajarea etajul trei, cu secţiile de Etnografie. Tot în primăvara anului 2022 ar urma să fie inaugurat muzeul francmasoneriei din Oradea (vizavi de clădirea MŢC). 

În fine, până în primăvara anului 2024, conducerea noului muzeu va trebui să finalizeze amenajarea şi dotarea Palatului Princiar din Cetatea Oradea, care a fost amenajat doar parţial ca muzeu până în prezent. 

După înfiinţarea noului muzeu din Oradea, turiştii şi localnicii vor avea la îndemână achiziţionarea, spre exemplu, a unui card care le va oferi acces în toate secţiile acestuia. 

Marţi, Ilie Bolojan a spus că banii economisiţi prin reorganizarea administrativă - nu se ştie încă despre ce sumă ar fi vorba - vor fi investiţi în dotări muzeale. Potrivit planului lui Bolojan şi Birta, noua structură ar putea fi "operaţională" de la 1 iulie 2021, dată până la care se va şti şi cine va fi directorul muzeului. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep. Bună dimineața ”Faraon” Ilie
I. ”"Noua structură muzeală care va fi formată în urma acestei reorganizări ar urma să funcționeze în subordinea CJ Bihor, să aibă sediul în actualul sediul al Muzeului Țării Crișurilor şi să administreze imobilele pe care astăzi le administrează cele două muzee. Credem că prin această fuziune vom reduce cheltuielile de funcționare şi administrare. Spațiile vor fi administrate mai eficient, căci nu vom mai avea două conduceri, două structuri de contabilitate, etc.", a spus Bolojan.” 1. Mare păcat pentru Oradea și Istoria ei, că tot felul de interese meschine nu au integrat până acum, măcar actualul spațiu muzeal al Cetății Oradea in MŢC. Sunt convins că, astăzi, Cetatea Oradea ar fi arătat mai bine. II. ”Deocamdată nu se ştie cine va conduce noua structură muzeală, care va avea sediul în actualul MŢC şi va fi în subordinea Consiliului Județean. După cum se știe, Aurel Chiriac, doctor în istoria artei, conduce de ani buni Muzeul Țării Crișurilor - anul trecut, mandatul i-a fost prelungit pe o perioadă de 4 ani - în timp ce Muzeul orașului Oradea este manageriat de controversata Angela Lupşea, acuzată de-a lungul timpului de angajați de mai multe nereguli. Unii dintre cei care s-au plâns de ea au fost dați afară.” 1. Un remember, tot mai necesar: ”Omul potrivit, la locul potrivit!”; 2. Sper că vom avea şi, pe viitor, un director la MŢC cu sânge de dac în ...”instalație”. Nu de alta, dar până şi gen. Moșoiu, fost senator liberal de Bihor, le-ar arăta obrazul ”bravilor” săi urmași politici. Când s-or întâlni, ...în altă lume.
Postat 28 Aprilie 2021, 20:54 de stefan
KP
Nu te incadrezi/adaptezi in peisajul Oradea, incearca Vaslui
Postat 28 Aprilie 2021, 11:14 de Sandu2100
Oradea donează muzee, ca să se scape de niște cheltuieli. Sărăcia e mare.
Cum toate consiliile județene sunt în cea mai mare parte inutile, iar aceste structuri nu ar trebui să păstorească decât strict patrimoniu ce excede teritoriul unei localități în legătură cu celelalte, peste fix un mandat va veni vremea ca Oradea să-și recupereze bunurile la care renunță acum.
Postat 28 Aprilie 2021, 09:27 de KP
Cultura de birtin
Sa inteleg ca noua spasma psihica, denumita gestiune comuna integrata si reducere cheltuieli de personal muzee, nu aplica in cazul muzeelor evreilor. Oare se suparau Carp & comp. ??
Postat 28 Aprilie 2021, 01:12 de Silver_Cat
oradea_mea_si_a_ta
Daca se stia (si se stia ) sau NU. Totusi nu crezi ca mai bine nu se facea nimic in Oradea??
Postat 28 Aprilie 2021, 00:32 de Sandu2100
feeling
Daca se stia (si se stia) de intentia de comasare nu ar mai fi organizat de curand concursul la Cetate, la care a castigat cu brio "doamna" protejata. Prin urmare, se cunoaste noua sefa de la noul vechi muzeu ...
Postat 27 Aprilie 2021, 21:30 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5468 RON
  • 1 EUR = 4.9692 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON