URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
E momentul să ne gândim la deschidere, nu la noi închideri. Nu doar pentru că economiile se clatină şi oamenii o iau razna, ci şi pentru că, pur şi simplu, situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţit. De la peste 10.000 noi cazuri descoperite zilnic în toamnă, am coborât la 2.000-3.000/zi, cu mai puţin de 1.000 de pacienţi în ATI şi sub 100 de decese. În Oradea, de la 450 de pacienţi, în spitalul Covid sunt mai puţin de 200...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Înainte de a fi nemulţumiţi de această nouă scumpire, ar trebui să înţelegem că ridicarea, transportarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor pe care le producem sunt operaţiuni din ce în ce mai costisitoare. În plus, cred că sunteţi cu toţii conştienţi că producem tot mai multe deşeuri şi pe undeva era normal să ni se ceară mai mulţi bani pentru a fi scăpaţi de ele. Dacă ar fi să plătim după cât poluăm, ar trebui să plătim facturi de 10 ori mai mari...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
28 Ianuarie 2021, 18:03

Ieftin e mai scump! Cine are dreptate în problema reabilitării blocurilor, Primăria Oradea sau cea din Sânmartin? (FOTO)

Ieftin e mai scump! Cine are dreptate în problema reabilitării blocurilor, Primăria Oradea sau cea din Sânmartin? (FOTO) CU FAŢADA VOPSITĂ. Edilul Cristian Laza se mândreşte că firma Primăriei Sânmartin a reabilitat în 2 ani 8 blocuri la preţuri sub cele din Oradea. Localnicii se plâng, însă, de calitatea lucrărilor: subsolurile sunt neatinse, nu se înlocuiesc toate geamurile şi unele dintre cele noi sunt prost puse, iar în balcoane plouă, fiindcă jgheaburile şi burlanele fie nu au fost schimbate, fie au fost prinse aşa bine că le-a desprins vântul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Edililor nu le pasă de orădenii de la bloc, afirmă consilierul local Adrian Madar, purtător de cuvânt al PSD Bihor. Acesta acuză că în oraş reabilitarea termică a blocurilor merge greu şi costă mai mult decât în Sânmartin, unde Primăria face lucrările cu o firmă proprie anume înfiinţată, propunând ca municipalitatea orădeană să-i urmeze exemplul.

BIHOREANUL a analizat felul în care are loc reabilitarea blocurilor în ambele localităţi, constatând că, în realitate, situaţiile sunt comparate forţat: Sânmartinul plăteşte totul cu banii localnicilor, pe când Oradea o face preponderent cu fonduri europene. Mai mult, în oraş reabilitarea include şi lucrări care în comună nu se fac ori sunt executate la o calitate contestată de beneficiari.

Politicale

Adrian Madar, purtător de cuvânt al PSD BihorLunea trecută, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu primarul de Sânmartin, Cristian Laza, la sediul PSD Bihor, Adrian Madar (foto), purtător de cuvânt al organizaţiei şi consilier local de Oradea, a propus ca municipalitatea să-şi înfiinţeze o companie specializată pe reabilitarea termică a blocurilor, dând comuna vecină ca model.

Aici, a spus primarul comunei, reabilitarea o face firma Primăriei, SPAS Construct SRL, anume înfiinţată, cu 11 angajaţi, la costuri de 330 lei/metru pătrat, cu finanţare 90% din bugetul local şi contribuţie 10% de la proprietari. "Firmele private nu se înghesuie la astfel de lucrări, unde e mult de muncă şi migală, iar profiturile sunt mici", a motivat Laza, arătând că în 2 ani a reabilitat 8 blocuri, iar până în 2024 le va face şi pe celelalte 18.

Madar a afirmat că, spre deosebire de Sânmartin, Oradea are un proiect de reabilitare a doar 47 de blocuri din cele peste 2.000 din oraş, cu fonduri UE de 28,3 milioane lei, dar a finalizat unul singur, la 518 lei/mp, cu 60% peste preţul din comună. Mai mult, PSD-istul a arătat că municipalitatea jecmăneşte orădenii, impunând asociaţiilor de proprietari o contribuţie de 27% din costuri, deşi regulile europene limitează acest aport la maximum 25%.

Replică după replică

Florin Birta, primar OradeaÎn aceeaşi zi, primarul Oradiei, Florin Birta (foto), a răspuns pe Facebook că "ideea de a reabilita termic blocurile din municipiu printr-o firmă a Primăriei este inaplicabilă". Motivul? Tocmai pentru că e vorba de fonduri europene, ceea ce "scuteşte" bugetul local de o parte din cheltuieli, "este obligatoriu ca lucrările să fie atribuite prin proceduri de achiziţie transparente, fiind interzisă atribuirea directă către o anumită firmă, fie şi a Primăriei".

Cu toate astea, după încă o zi, PSD Bihor a revenit cu un comunicat semnat de "Biroul de presă", repetând că până în prezent în Oradea a fost reabilitat un singur bloc, iar din preţul de 518 lei/mp "290 lei/mp vor fi acoperiţi din bani europeni, iar 228 lei pe mp din banii noştri, ai oraşului şi ai asociaţiilor", deci orădenii plătesc "de 4 ori mai mult decât cei din comuna vecină" .

Mai mult, PSD-iştii au insistat că, potrivit Legii achiziţiilor publice, ar fi posibilă atribuirea directă a lucrărilor către firme ale Primăriei "dacă aceste firme lucrează minimum 80% cu Primăria care le deţine".

Cifre "coafate"

Dat fiind interesul publicului pentru reabilitarea termică a blocurilor, BIHOREANUL a verificat atât afirmaţiile purtătorului de cuvânt al PSD Bihor, cât şi pe cele ale primarului Oradiei, pentru a înţelege care variantă este mai bună: folosirea bugetului local, ca la Sânmartin, sau a fondurilor europene, ca la Oradea? Şi, până la urmă, ce se compară: se fac aceleaşi lucrări în comuna învecinată ca în oraş?

Primul detaliu de precizat se referă, însă, la cifre. Mihaela Neag, specialist la Direcţia de Management al Proiectelor cu Finanţare Europeană din Primăria Oradea, spune că preţul reabilitării blocurilor din Oradea nu este cel prezentat de Madar: "La un singur bloc preţul reabilitării a fost de 518 lei, iar Primăria are un pachet pentru reabilitarea cu fonduri europene a 47 de blocuri în acest exerciţiu financiar, preţul mediu fiind de 440 lei/mp".

Ca atare, dacă la Sânmartin preţul mediu este de 330 lei/mp, din care 90% din bugetul local şi 10% de la proprietari, înseamnă că toţi localnicii comunei plătesc 297 lei/mp reabilitarea pentru "blocatari", iar aceştia din urmă scot din buzunare 33 lei/mp.

La Oradea, lucrările sunt finanţate cu 60% din fonduri nerambursabile, 25% din contribuţia asociaţiilor de proprietari şi 15% din bugetul local. La preţul mediu de 440 lei/mp, asta înseamnă că 264 lei sunt din banii UE, 66 lei din bugetul local şi 110 lei contribuţia beneficiarilor.

În concluzie, consilierul PSD Madar a avut dreptate să afirme că proprietarii blocurilor din Oradea plătesc de 4 ori mai mult decât cei din Sânmartin, dar contribuabilii din comună plătesc pentru consătenii de la blocuri de 4,5 ori mai mult decât cei din Oradea.

Diferenţe

În ce priveşte o comparaţie a lucrărilor propriu-zise, aceasta arată că la reabilitarea blocurilor din Sânmartin nu se execută toate lucrările care în Oradea sunt obligatorii.

În municipiu, în baza proiectelor aprobate spre finanţare, firmele care câştigă licitaţiile trebuie să execute termoizolarea pereţilor exteriori cu polistiren expandat ignifugat de 15 cm, să înlocuiască toate uşile şi ferestrele cu tâmplărie din termopan cu minimum 5 camere şi geam cu minimum 2 foi de sticlă, să termoizoleze planşeul/şarpanta la ultimul nivel şi să asigure hidroizolarea acestora, la fel şi a planşeului peste subsol, să monteze robineţi termostataţi, să facă intervenţii în subsoluri (înlocuind instalaţiile de distribuire a încălzirii şi să monteze robineţi de reglare a presiunii), să repare acoperişurile şi tencuiala de sub termosistem, şi să înlocuiască burlanele de scurgere a apelor pluviale.

În schimb, în Sânmartin, după cum recunosc atât primarul Cristian Laza, cât şi directorul SPAS Construct SRL, George David (foto), proiectele pentru lucrări sunt plătite separat (în medie 16.000 lei pentru un bloc), uşile şi ferestrele se înlocuiesc numai dacă sunt din lemn (rarisim, pentru că majoritatea oamenilor şi-au pus termopane de-a lungul anilor), acoperişurile nu se repară, iar burlanele se înlocuiesc "doar dacă este cazul". "Cel mai adesea, doar au fost curăţate", spune directorul firmei.

Cu nemulţumiri

Atât directorul David, cât şi primarul Laza afirmă că Primăria nu a înregistrat nicio nemulţumire a locatarilor din cele 8 blocuri reabilitate. Asta nu înseamnă, însă, că oamenii sunt satisfăcuţi de calitatea lucrărilor. "Nouă nu ne-a spus nimeni ce lucrări trebuiau să se facă, dar în subsol habar nu am ce au făcut, că-i plin de apă şi rahat", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre locatarii blocului Q2 de pe strada Ioan Slavici.

Pe aceeaşi stradă, un bărbat din blocul AN 1 afirmă că muncitorii Primăriei au "uitat" să-i pună jgheab deasupra balconului, aşa că îi plouă înăuntru, mai ales că geamurile nu se închid cum trebuie, iar de subsol nici nu s-au atins.

"Au zis că în interior o să lucreze iarna, când nu pot lucra afară, dar de atunci au trecut două ierni şi nu şi-au mai amintit. Lucrarea, însă, a fost plătită", spune omul.

O dovadă că reabilitarea înseamnă mai mult decât placarea blocurilor cu polistiren şi apoi vopsirea lor, să dea bine la vedere...


CU LENTOARE
Musai cu licitaţii

În Oradea au fost reabilitate 45 de blocuri în exerciţiul financiar european precedent (2007-2013), cu fonduri de 18,88 milioane lei, iar în cel actual (2014-2020), Primăria a câştigat 11 proiecte în valoare de 28,3 milioane lei pentru reabilitarea a 47 blocuri. "Cererile de finanţare au fost depuse în 2017, dar evaluarea a durat mult din cauza autorităţii de management de la Ministerul Dezvoltării", spune Mihaela Neag, funcţionar în cadrul DMPFI.

Şefa Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei, afirmă că lucrările de reabilitare pe fonduri europene nu pot fi atribuite prin încredinţare directă, fie şi unei firme a municipalităţii. Pe de o parte, ghidurile de finanţare impun proceduri transparente de achiziţii, neadmiţând conflictul de interese, situaţie în care o firmă a Primăriei s-ar afla dacă ar primi fără licitaţie lucrări cu fonduri europene câştigate de Primărie.

Pe de altă parte, nici Legea achiziţiilor publice nu permite încredinţarea directă a lucrărilor, cum susţine PSD, decât dacă au o valoare de maximum 450.200 lei, iar prevederea cum că acest lucru ar fi posibil dacă firmele Primăriei "lucrează minimum 80% cu Primăria care le deţine" este, evident, neaplicabilă. "Valoarea proiectelor de reabilitare în Oradea depăşeşte acest prag, iar "spargerea" lucrărilor în unele cu valori mai mici pentru a ocoli licitaţiile este sancţionată de lege", spune jurista şefă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0209 RON
  • 1 EUR = 4.8745 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON