URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2021, 20:00

Răspunsul primarului Florin Birta către PSD-işti: Lucrăm cu fonduri europene, deci în Oradea reabilitarea termică a blocurilor cu firmă a Primăriei este "inaplicabilă" 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Edilul Oradiei, Florin Birta, a reacţionat după ce consilierul local PSD Adrian Madar a propus ca municipalitatea să-şi înfiinţeze propria companie specializată în reabilitarea termică a blocurilor, aşa cum a făcut comuna Sânmartin. Birta demonstrează că această soluţie este "inaplicabilă" în Oradea, din simplul motiv că municipiul reabilitează blocurile cu fonduri europene, ceea ce înseamnă că este obligatoriu ca lucrările să fie atribuite prin licitaţii. 

"Pot induce în eroare"

"În urma unor afirmaţii din spaţiul public referitoare la reabilitarea termică a blocurilor, care pot induce în eroare, mi s-a părut oportun să fac câteva precizări, pentru corecta informare a orădenilor. Trebuie spus clar de la început: ideea de a reabilita termic blocurile din municipiu printr-o firmă a primăriei, înfiinţată în acest scop, este inaplicabilă în Oradea", a transmis, luni după amiaza, prin pagina sa oficială de Facebook, primarul Oradiei, Florin Birta. 

Edilul a explicat că în Oradea reabilitarea blocurilor se face folosind fonduri europene, astfel că bugetul local este scutit de o parte din cheltuielile cu acest tip de lucrări. "Din acest considerent, este obligatoriu ca lucrările să fie atribuite prin proceduri transparente de achiziţie publică, fiind interzisă atribuirea directă către o anumită firmă, fie ea şi a Primăriei Oradea", a subliniat Birta. 

45 gata, 14 în lucru, 33 în licitaţie

Edilul a menţionat că într-adevăr există localităţi în care o firmă a primăriei are în sarcină reabilitarea blocurilor, doar că în acele UAT-uri finanţarea nu vine din fonduri europene. 

În fine, Florin Birta a amintit că în Oradea au fost reabilitate 45 de blocuri cu fonduri nerambursabile şi procesul continuă cu altele. "Reabilitarea termică a blocurilor a fost mereu una dintre priorităţile noastre şi va fi şi de-acum încolo. Până în prezent în Oradea au fost reabilitate termic 45 de blocuri în perioada de finanţare 2007-2013, iar în actuala perioadă de finanţare sunt în licitaţie 33 de blocuri, iar la alte 14 lucrările sunt în execuţie", a transmis primarul. 

PSD: În Oradea e mai scump

Într-o conferinţă ţinută luni la sediul partidului, consilierul Local PSD Oradea Adrian Madar propunea ca municipalitatea să îşi înfiinţeze o companie specializată în reabilitarea termică a blocurilor, după modelul comunei Sânmartin, al cărei primar, Cristian Laza, a făcut acest lucru, reuşind să finalizeze în doi ani şi jumătate 8 dintre cele 36 de blocuri din comună, la preţuri mai mici decât cele din Oradea.

Concret, Madar a spus că, în timp ce în Sânmartin, reabilitarea ar costa 330 lei/mp, în Oradea preţul este de 518 lei/mp. De asemenea, acesta a acuzat că, prin programul multianual al Primăriei Oradea, contribuţia persoanelor fizice este mai mare decât ar trebui, adică de 27%. 

În reacţia sa, primarul Florin Birta nu a făcut referire şi la aceste aspecte, mai precis la cele legate de diferenţele de costuri invocate de PSD-işti. Pe de altă parte, nu se ştie cum anume sunt structurate preţurile practicate de firma Primăriei Sânmartin şi dacă ele includ toate cheltuielile pentru reabilitarea blocurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
După modelul FIREA
PSD nu se da bătut și vrea să înființeze firme după modelul BUCUREȘTI. Felix aici e Oradea, nu avem nevoie de PSD
Postat 20 Ianuarie 2021, 02:15 de Sandu2100
Toți au dreptate, chiar dacă greșesc !?!
Birta are dreptate când vorbește de licitații și fonduri europene, ca mecanism !?! Madar însă are dreptate când spune că Oradea are preț cu 80% mai mare la lucrările de acest fel !?! De unde rezultă că Birta s-a virusat cu ideea că banii europeni sunt gratis, ceea ce e fals ... iar Madar a trecut prin "capitalism" fără să înțeleagă faptul că privatul e mai rapid precum bugetarul și trebuie plătit ca să-l țină în viață pe acesta din urmă !?!
Postat 19 Ianuarie 2021, 11:07 de CrisDumi
A avut mana buna birtinezul!
Nu insinuez nimic, dar nu m-as mira ca dupa o testare ADN micul birtas sa fie pruncul birtinezului, ca-i seamana leit, mint la fel! Cand usl-istii social-democrati l-au luat in suturi pe tema corectiilor la fondurile UE, birtasul a zis ca e o ciorba reincalzita, ca instanta va decida, bla, bla, bla. Acum foloseste exact argumentele pe care le-a invocat UE. Le gasiti aici https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/peste-739-milioane-de-lei-penalizare-se-cereau-licitatii-internatioale-1456120/
Postat 19 Ianuarie 2021, 08:39 de pinonel
Pt. Junior Birta
Prietene, Oradea are sute de blocuri comuniste care trebuiesc reabilitate. Vrei să spui că aveți fonduri europene pentru toate blocurile? Mă înșel! Pe vremea lui Bolojan s-au făcut 45 de blocuri? O minune! Și aveți în licitație 33? Dar astea 33 de blocuria a câtea a 3-a licitație sunt? Prima dată în viață mea când sunt de acord cu PSD! Dacă vreți exemplu de lucru, luați exemplu de la Brașov. Acolo o să vedeți blocuri reabilitate de mulți ani.
Postat 18 Ianuarie 2021, 23:36 de GigiManivela
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON