URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Decembrie 2023, 10:00

Iarna nu-i ca vara! Recomandările RER Vest pentru colectarea eficientă a deșeurilor în timpul iernii

Iarna nu-i ca vara! Recomandările RER Vest pentru colectarea eficientă a deșeurilor în timpul iernii ANUNȚAȚI AICI! Orădenii care vor să sesizeze situații legate de deszăpezirea din Oradea sau care țin de colectarea deșeurilor sunt rugați să sune fie la call center-ul RER Vest, la numărul 0374-885.693, fie să contacteze compania prin email, la adresa sesizari@rervest.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent de anotimp, oamenii produc deşeuri. Şi tot indiferent de anotimp, RER Vest le va colecta după calendarele stabilite, fără întreruperi, atât în municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi în Zona Metropolitană Oradea. Iarna este însă un sezon aparte, când clienţii operatorului de salubritate ar trebui să ţină cont de anumite reguli, pentru a înlesni procesul de ridicare a deşeurilor.

Doar în saci

În lunile de iarnă, temperaturile scăzute şi precipitaţiile pot perturba salubritatea. Pentru ca cetăţenii să nu rămână cu deşeurile în faţa porţii, RER Vest le dă câteva sfaturi utile. 

Cele mai vulnerabile deşeuri pe timpul iernii sunt ambalajele din hârtie şi carton. Atât orădenilor, cât şi cetăţenilor care locuiesc în comunele din Zona Metropolitană, RER Vest le recomandă să depoziteze aceste deşeuri golite şi pliate, dar nu legate şi pur şi simplu lăsate în faţa porţilor, cum obişnuiesc vara, ci neapărat împachetate în sacii de culoare albastră primiţi de la operatorul de salubritate sau în orice alt tip de saci transparenţi. 

Măsura este necesară pentru a evita umezirea acestor deşeuri, care ar face imposibilă reciclarea lor.

Măsură anti-îngheţ

Locuitorii din Oradea şi Borş, unde deşeurile biodegradabile (aruncate în pubela maro) sunt colectate separat, trebuie să ţină cont că acestea au un grad mare de umiditate. În zilele friguroase, când temperaturile sunt negative, există mari şanse ca bio-deşeurile să îngheţe în pubelă, iar golirea lor să fie anevoioasă. 

"Sfătuim localnicii să ţină această pubelă într-o zonă mai ferită, un garaj sau o terasă, şi să o scoată spre colectare cât de des posibil, pentru a evita blocarea resturilor biodegradabile în recipient sau deteriorarea recipientului în momentul golirii, dacă deşeurile au îngheţat", a precizat Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

În zilele cu ninsoare, toţi clienţii RER Vest mai trebuie să ţină cont că utilajele de deszăpezire vor împinge zăpada la limita de proprietate a caselor. De aceea, ar trebui să fie atenţi la modul în care poziţionează pubelele, astfel încât acestea să nu se răstoarne.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON