URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2013, 07:39

Hoţii, paznici la ARR! Incredibil, dar funcţionarii de la Autoritatea Rutieră inculpaţi pentru şpagă au rămas pe funcţii

Hoţii, paznici la ARR! Incredibil, dar funcţionarii de la Autoritatea Rutieră inculpaţi pentru şpagă au rămas pe funcţii PRIN EI ÎNŞIŞI. Şi somnul liberalilor naşte monştri. Instalat în noiembrie la şefia ARR Bihor, la influenţa liderului PNL Cornel Popa (stânga), care anul trecut l-a susţinut fără folos şi în cursa pentru Primăria Bunteşti, Alin Peti (dreapta) e la butoane numai când şi când. În absenţa sa, agenţia e condusă de adjunctul Sorin Derban, trimis în judecată de DNA pentru şpagă alături de alţi cinci colegi - toţi păstraţi în funcţii de directorul general al instituţiei, Sorin Supuran, PNL-ist şi el...
Hoţii, paznici la ARR! Incredibil, dar funcţionarii de la Autoritatea Rutieră inculpaţi pentru şpagă au rămas pe funcţii AVERTISMENT. Ancheta BIHOREANULUI a provocat vâlvă în sediul ARR. Săptămâna trecută, directorul Alin Peti (medalion) a verificat birourile, maşinile şi genţile inspectorilor, avertizându-i că-şi vor pierde slujbele dacă-i prinde cu afaceri private în timpul programului. După care a plecat în concediu, lăsându-l la comandă pe adjunctul inculpat pentru corupţie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut 6 ani de când BIHOREANUL dezvăluia pentru prima oară afacerile unor inspectori ai Autorităţii Rutiere care îşi întregeau veniturile căpuşând instituţia prin propriile firme. Articolul a declanşat un scandal imens, devenind punctul de pornire al unei anchete în urma căreia 6 din cei 10 angajaţi au fost trimişi în judecată de DNA, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Cu toate acestea, afacerile continuă. Unii inspectori şi-au păstrat metehnele, chiar sub oblăduirea conducerii centrale, care susţine că activităţile lor "extraprofesionale" nu sunt incompatibile cu funcţiile pe care le ocupă. Iar unul ditre inculpaţi a ajuns chiar şef...

Afaceri vechi

03 facsimil_4.jpgCa organism al Ministerului Transporturilor, ARR eliberează actele obligatorii pentru transportatori, autorizează şcolile de şoferi şi instructorii auto, şi efectuează audit de siguranţă rutieră. Până anul trecut, inspectorii făceau şi controale în trafic, activitate preluată însă de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). În urmă cu 6 ani, BIHOREANUL (facsimil) dezvăluia cum angajaţii ARR Bihor au transformat instituţia în propriul "sereleu".

Ei demarau controale fără aprobarea conducerii, adesea cu maşinile proprii şi mai ales în zona de frontieră, unde circulau TIR-uri şi autocare cu turişti grăbiţi să iasă din ţară, dispuşi deci să plătească pentru ca problemele să fie "rezolvate" pe loc. De asemenea, îşi ofereau fără jenă serviciile de consultanţă operatorilor de transport, sugerându-le că astfel vor ieşi "curaţi" la controale. Alţii, colaboratori la diverse organizaţii ce desfăşurau cursuri de formare profesională, racolau viitorii cursanţi de la firmele pe care le controlau, primind comisioane generoase din taxele de şcolarizare.

Monitorizaţi

În urma dezvăluirilor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au demarat o anchetă, pe care în aprilie 2008 au predat-o DNA Oradea. Pentru a-i dovedi pe inspectori, procurorii le-au monitorizat activitatea şi convorbirile telefonice timp de 6 luni, descoperind că respectivii - Sorin Derban, Viorel Iepure (fostul şef al ARR Bihor, acum pensionar), Ciprian Telibaşa, Sebastian Sabău, Cristian Butiri şi Gheorghe Lupu - favorizau firme care, în schimbul protecţiei, cotizau cu produse sau bani. Urme nu prea rămâneau, căci inspectorii nu înregistrau în rapoarte controalele, iar afacerile le derulau prin intermediari şi erau protejate pe bază de reciprocitate. Ca-ntre colegi...

Inspectorii au refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor, dar spre ghinionul lor au vorbit transportatorii. Ca urmare, în 2011, DNA i-a inculpat pentru abuz în serviciu, luare de mită şi provocarea unui prejudiciu de 488.000 lei (contravaloarea amenzilor pe care trebuiau să le aplice), dosarul fiind pe rol.

Back in business

Iniţial, cei 6 angajaţi au fost suspendaţi din funcţii, dar apoi şi le-au reluat, în discreţie. Telibaşa a fost mutat chiar înapoi la control, în cadrul ISCTR, iar Derban a fost avansat ca locţiitor al noului şef ARR Bihor, Alin Peti, fiind singurul cu drept de semnătură în absenţa acestuia.

Un alt inculpat pentru corupţie, Butiri, coordonează prin socrul său o şcoală de şoferi din Oradea, Panetirom SRL, care funcţionează în cu totul alt spaţiu decât cel autorizat, şi anume într-un apartament de bloc, impropriu unei astfel de activităţi. Nu are însă nicio problemă întrucât cel care supraveghează la ARR întocmirea şi prelucrarea documentelor pentru autorizarea şcolilor de şoferi e chiar ginerică!

Nici consilierul juridic Cristian Moraru nu s-a lăsat mai prejos. Prin socrii pensionari, deţine o firmă de consultanţă, Asecon SRL, ce concurează instituţia oferind transportatorilor servicii pentru obţinerea atestatelor profesionale de conducători auto, la doar 20 de metri de sediul ARR! În plus, Moraru consiliază şi transportatorii sancţionaţi de ISCTR, întocmindu-le contestaţii la procesele-verbale de contravenţie şi reprezentându-i în instanţă prin intermediul soţiei.

Asigurări de risc, la risc

O altă afacere grasă a inspectorilor ARR e cea a asigurărilor de risc pentru firmele de transport. Poliţele se încheie obligatoriu la licenţierea firmelor dacă acestea nu deţin în cont 9.000 euro pentru prima maşină exploatată şi câte 5.000 euro pentru următoarele, iar comisionul e generos: 40% din valoarea primei de asigurare. Pentru o primă de 9.000 euro, de pildă, transportatorii plătesc asiguratorului 500 lei, sumă din care brokerul - în acest caz inspectorul ARR - se alege cu 200 lei.

Practica e interzisă categoric, pentru că reprezintă concurenţă neloială faţă de brokerii liber profesionişti, dar în Bihor inspectorilor însărcinaţi să preia actele de licenţiere, Cristian Morar, Cristian Butiri şi Sorin Derban, nici că le pasă. Având acces la baza de date a instituţiei, îi contactează pe transportatori şi îşi oferă serviciile pe faţă, încasându-şi apoi comisioanele de la asiguratori.

Reguli degeaba

03 Sorin Supuran.jpgBIHOREANUL a adus aceste practici la cunoştinţa conducerii centrale a ARR, dar degeaba: directorul general, PNL-istul Sorin Supuran (foto), nu vede nicio problemă căci, zice el, nefiind funcţionari publici, salariaţii n-ar avea interdicţii: "Legat de relaţiile între angajaţii ARR şi alte persoane care deţin sau administrează societăţi comerciale, nu există incompatibilităţi care să fie prevăzute de normele legale în vigoare".

În privinţa celor 6 angajaţi judecaţi pentru corupţie, directorul pretinde că aceştia pot lucra întrucât "instanţa nu le-a stabilit nicio interdicţie". Invocând Codul Muncii, care în astfel de cazuri lasă decizia angajatorului, Supuran susţine că oamenii au rămas pe loc pentru că aşa a crezut de cuviinţă. "Considerăm că raporturile de muncă ale acestor salariaţi pot continua", se arată în adresa trimisă de liberal, care nu răspunde însă la întrebarea pusă clar: ce anume justifică menţinerea în funcţii a inculpaţilor, în condiţiile în care reglementările instituţiei impun explicit suspendarea acestora?

E vorba de Regulamentul intern al ARR, care precizează la articolul 50 că "în cazul persoanelor trimise în judecată pentru fapte incompatibile cu funcţia (cum sunt şi ale respectivilor - n.r.) contractul individual de muncă este suspendat de drept, iar pe perioada suspendării nu se plătesc drepturi salariale". Clar ca bună ziua...

La secret

Culmea e că, deşi BIHOREANUL a cerut o copie a Regulamentului intern, pentru a lămuri dacă, aşa cum spune directorul general, angajaţii pot presta personal ori prin interpuşi activităţi similare cu cele ale instituţiei, concurându-şi astfel propriul angajator, solicitarea a fost respinsă. Motivul invocat? Documentul "nu face parte din categoria informaţiilor publice" prevăzute de lege!

Explicaţia e însă hilară, întrucât legea Legea 544/2001 impune să fie făcute publice din oficiu actele normative care "reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţii sau instituţiei publice, structura organizatorică şi atribuţiile departamentelor". Mai mult, informaţiile trebuie să se regăsească "în mijloacele de informare în masă, în publicaţii proprii, precum şi pe pagina de internet proprie". Ceea ce nu se întâmplă în cazul ARR.

La capitală

BIHOREANUL a încercat să poarte o discuţie şi cu "afaceriştii" din ARR Bihor, dar aceştia au refuzat orice declaraţie, fiindcă li s-ar fi interzis "de la centru". "Eu am fost sancţionat cu suspendare pe 2 luni, după care am revenit până la finalizarea procesului. Vă spun doar că dosarul făcut de DNA e o făcătură. În rest, pentru alte informaţii, contactaţi biroul de presă", a spus Sorin Derban, inculpatul rămas din nou "la comandă" săptămâna trecută, după ce şeful instituţiei şi-a luat concediu medical.

Una peste alta, concluzia e clară. Angajaţii unei instituţii publice, trimişi în judecată pentru corupţie, sunt menţinuţi în funcţii chiar de şefii lor. Mai mult, îşi văd mai departe de ciubucăreli doar pentru că, formal, nu pot fi consideraţi incompatibili cu funcţiile. Rămân, însă, perfect îndreptăţite acuzele de concurenţă neloială, dovedite de activităţile pe care respectivii le derulează prin interpuşi. Atâta doar că nu vrea nimeni să le vadă...


TĂRĂGĂNAT
Şpăgari reclamanţi

DNA Oradea a finalizat în martie 2011 ancheta demarată în urma dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL, trimiţând în judecată 6 din cei 10 angajaţi ai ARR Bihor, sub acuza că cereau şi primeau diverse sume de bani, carburanţi auto, băuturi alcoolice, materiale de construcţii ori servicii pentru a nu sancţiona transportatorii.

Procesul e în curs la Tribunalul Bihor, inculpaţii Sorin Derban, Viorel Iepure, Ciprian Telibaşa, Sebastian Sabău, Cristian Butiri, Gheorghe Lupu şi Margareta Ţecu (patroana unui birou de copiat acte) tergiversând judecata cu diverse amânări, excepţii şi solicitări de noi probe. Ultima găselniţă vizează autenticitatea interceptărilor telefonice, cei 6 cerând audierea înregistrărilor şi expertizarea lor deoarece, zic ei, nu îşi recunosc vocile.

Vedeţi ce propuneri are Bihorel pentru a rezolva problema de la ARR, pe www.bihorel.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
GATERU
PETI este hot si mincinos? asta ai cel mai mare hot ,daca o ajuns el s-a FURE SI MOTOARELE ELECTRICE DE LA GATERUL l lui BUTAS IONEL din POIENI DE JOS , ASTA FURA SI PENSIA DE LA TATAL LUI SI AI MAI APLICA CATE O CORECTIE DIN CAND IN CAND . (...)
Postat 05 Septembrie 2013, 00:30 de VECIN CU BUTAS
HOTII BIHORULUI
FRUMOASA FOTOGRAFIE DE FAMILIE ,DOI CACATI ,UN BETIV SI UN HOT ORDINAR ,UN TEPAR SI UN SPAGAR DE TOP !JOS CU U.S.L.-ul ne-am saturat si de astia ,sunt egali cu zero!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!POPA sa stii ca nu esti cu nimic mai bun ca si hotul asta de peti ,ti-ai patat imaginea ,avand asmenea gunoaie in jurul tau !
Postat 29 Iulie 2013, 02:01 de BIHOREAN
unu
mare gunoi asta !
Postat 28 Iulie 2013, 02:20 de peti
bb
ba, fraierilor voi nu puteti dormi de girja lui Peti. toata ziua nu aveti alt subiect de discutie decat ce face Peti, cum o duce Peti.....e trist sa iti dai seama ca el este principala voastra preocupare...tristttt(pentru voi)! va compatimesc. cautati-va de lucru. sunteti niste esecuri pentru societatea de azi.
Postat 18 Iulie 2013, 22:30 de bb
POPA CORNEL SI HOTII LUI
ce cacat imputit a scos POPA CORNEL ,UN GUNOI SOCIAL acest PETI ,DIN PACATE PENTRU MINE L-AM CUNOSCUT ,mai bine nu l-as fi cunoscut ,am banii multi la el si de 10 ani si nu reusesc sa-i mai scot de la el ,un mincinos ordinar sa-l mance citostaticile ca pa masa si sa-l bata dumnezeu de cacat imputit .nu mai votez cu POPA si PNL niciodata din cauza lu gunoiu asta de PETI ,care este teparul si hotul BIHORULUI !
Postat 18 Iulie 2013, 00:05 de UNU
s-a dea D-ZEU
Sa il manance cea mancat pe masa ,ce **** ordinara ,a trebuit sa-mi vand casa din cauza lui ,am ramas pe drumuri cu patru copii ,ajunsesem la un moment dat s-a nu am ce pune pe masa la copii,nici astazi nu mi-a dat banii ,sa-i foloseasca la mormantare si sa-si cumpere medicamente fara leac ...........
Postat 07 Iulie 2013, 15:39 de stii tu cine
HOTII BIHORULUI
POPA SI HOTUL BIHORULUI PETI !
Postat 20 Iunie 2013, 00:31 de NICU FARCUT
PETI SPAGARUL
POPA SI CACATII LUI .DEJA MIROASE URAT .PETI UN TEPAR ORDINAR .SA AVETI GRIJA SA NU VA FACETI DE LUCRU CU EL,NIMENI NU AIESIT BINE CU EL ,PE TOTI NE-A INTEPAT.ASA SA-I AJUTE D-ZEU DUPA CUM FACE!
Postat 14 Iunie 2013, 17:00 de PETI TEPARUL
MINCIUNILE PDL-istilor
Mai asatii cu acuzatiii tot ce ati spus a fost o minciuna mai ales aceea mare minciuna cu Toderici Mihai inlegatura cu ipoteca . Ce sa spunem de idolul vostru Radu Tarle care fura si lua mita. PDL-istilor mai bine vati uita in trecutul vostru care o sa va aduca curand puscaria. Cornel Popa este ingeras pe langa oameni din spatele vostru maii!
Postat 21 Mai 2013, 16:42 de UNU CARE VA STIII
SPAGARII P.N.L.
*PUNEM BIHORUL PE PRIMUL LOC*,poate la furtisaguri si hotii,cu asemenea oameni ,cu penali si infractori gen peti poate si sigur suntem pe primul loc ,D-LE POPA CORNEL,mai aveti un penal pe la GARDA DE MEDIU ,unul la I.T.R.S.V.SI ASA MAI DEPARTE.REGRET VOTUL CARE L-AM DAT USL IN DECEMBRIE.
Postat 19 Mai 2013, 23:09 de BIHOREAN
HOTII U.SL.
HOTUL NR. 1 AL JUDETULUI BIHOR ESTE TATUCUL ,URMAT DE HOTII DE LA ARR.UN ALT HOT SI UN CAMATAR IMPUTIT ,UN ALT HOT DE LEMNE LA ITRSV ARESTAT IN 2011 PENTRU FURT DE LEMNE ,ALTUL LA GARDA DE MEDIU SI LISTA AR PUTEA CONTINUA.........
Postat 12 Mai 2013, 14:46 de UNU
VOT DE BLAM
hotii U.S.L. ,AM VOTAT USL ACUM TRAIM MAI BINE ,IAR AM LUAT TEAPA ,ASTIA SUNT MAI INCOMPETENTI SI MAI HOTI DECAT P.D.L.-ISTI ,POPA CORNEL NUMAI GUNOAIE SOCIALE AI PROMOVAT ,NUMAI LICHELE SI LINGAI ,ASA O S-A MAI CULEGI VOTURI ,SPER NICI S-A NU NE MAI DAI OCAZIA SA TE VOTAM,S-A VINA BOLOJAN LA CONDUCEREA PNL BIHOR,ATUNCI O S-A MAI VOTEZ CU P.N.L......APROPO ,UNDE AI GASIT PACALICI ASTIA DOI DE LA A.R.R.SI DE LA I.T.R.S.V.?
Postat 06 Mai 2013, 01:19 de BINSAN
sss
domnilor nu mai cereti detalii de la Supuran pestele se impute de la cap el e marele spagar de la arr are comisin de la toate asigurarle de risc facute de la toate agentiile arr din tara
Postat 03 Mai 2013, 20:18 de ion
vot
gunoaiele U.S/L.-astias oamenii lor ,atata pot ei ,am votat USL in 9 decembrie ,dar acum regret amarnic ,incep s-a cred ca P.D.L.-isti sunt ingeri pe langa astia.
Postat 27 Aprilie 2013, 00:30 de viitor votant P.D.L.
Spaga legalizata
Stiu si-am dat spaga la ARR -BIHOR, dar nu am stiut ca ea este legala ,atata timp cat cei prinsi nu patesc nimic decat incurajari sa continue tot asa .
Postat 26 Aprilie 2013, 12:46 de transportator
Mata-i traficanta ....
Mata-i traficanta ma ,,unu'' !
Postat 26 Aprilie 2013, 11:24 de doi
traficantii de alcool
pe asta trebuia sa-l puna sef la DIRECTIA DE OPERATIUNI VAMALE SI ACCIZELE STATULUI ,asta este traficant de alcool are experienta individu .
Postat 26 Aprilie 2013, 09:22 de unu
Ciordel Popa
Unitatea de coruptie si duplicitate in judetul Bihor este acest nemernic de Cornel Popa impreuna cu fiul sau Calin Popa !
Postat 24 Aprilie 2013, 20:23 de gigi
derbedeilor
cine citeste ziarul asta de * este ori prost ori nu are altceva mai bun de facut, voi nu vedeti ca miroase a PDL de la o posta iar golanii care scrie vrute si nevrute despre Peti sau POpa Cornel sunt fraierii de la care nai ce cere pt ca nu sunt altceva decat niste RATATI ZDRENTE FRUSTRATI PERDANTI si oameni marunti de la care nu poti cere mai mult. NE mai auzim zdrentelor ,vine si randul vostru gunoaielor pedeliste din BUntesti.
Postat 24 Aprilie 2013, 18:12 de ano0nim
SPAGARII
ACESTI BUGETARII SPAGARI IN CHINA ERAU EXECUTATI ,DAR SINTEM IN ROMANIA
Postat 24 Aprilie 2013, 16:00 de DORU
M-am lamurit !
Chiar daca aveam vreun dubiu, acum stiu ca e corect ca pnl sa pronunt PENALI !
Postat 24 Aprilie 2013, 14:54 de bh
driver
grecu ducea bani facuti arr la Cornel popa.
Postat 24 Aprilie 2013, 14:10 de grig
aaaaa
...cine este Matei Munteanu? omul de la Vama?....
Postat 24 Aprilie 2013, 10:33 de macanaka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON