URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
07 Februarie 2016, 17:11

Hipotermia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Leziunile locale datorate frigului determină fenomene ce afectează celulele şi lichidele extracelulare (prin efecte directe) şi fenomene care întrerup funcţionarea ţesuturilor şi integritatea vascularizaţiei (prin efecte indirecte). Când ţesuturile îngheaţă, apar cristale de gheaţă care pot produce leziuni ireversibile. Cea mai uşoară formă de leziune prin frig apare, cel mai des, la nivelul extremităţilor (ca de exemplu la lobul urechii, nas, obraji, degetele de la mâini şi picioare), fiind reversibilă. Aceasta se caracterizează prin disconfort, paloarea tegumentelor şi amorţeală. Leziunile se pot preveni prin îmbrăcăminte adecvată şi se tratează prin simplă încălzire. Leziunile mai importante sunt degerăturile şi leziunile fără degerături ("piciorul de imersie").

Degerătura este datorată afectării vaselor sanguine prin expunere la frig. Degerăturile se împart în 4 grade: gradul I se caracterizează prin apariţia eritemului (roşeaţă a tegumentelor afectate) şi a edemului (acumulare de lichid sub piele); în gradul II apar vezicule (mici băşicuţe sub piele), escare (leziuni cutanate asemănătoare cicatricilor în formare); în gradul III apar flictenele hemoragice şi coloraţia gri-albăstruie a tegumentelor afectate; în gradul IV apar leziuni ale ţesutului subcutanat, ale muşchilor şi chiar ale oaselor, aspectul fiind cel de necroză. Reîncălzirea zonei afectate (de obicei un membru) este controversată, părând mai raţională readucerea corpului la temperatura normală şi apoi tratarea membrului afectat.

Reîncălzirea membrului se face cu apă la temperatura de 10-15 gr.C, după care temperatura apei se creşte cu 5 gr.C la fiecare 5 minute, până la maximum 40 gr.C. Tratamentul se continuă cu administrarea de vaccin antitetanic, repaus la pat cu membrul afectat în poziţie mai ridicată şi administrare de antibiotice în caz de infecţie, iar local drenarea veziculelor, spălare zilnică cu soluţii antiseptice şi instituirea precoce a fizioterapiei. Este total contraindicat consumul de alcool şi fumatul. "Piciorul de imersie" este des întâlnit la naufragiaţi sau la soldaţi, ale căror picioare au fost ude timp îndelungat, dar nu au îngheţat. Nu există modificări patologice majore sau ireparabile, simptomele fiind amorţeală şi crampe dureroase. Şi în aceste cazuri reîncălzirea este controversată, tratamentul fiind asemănător cu cel din degerături.

ATENŢIE! În degerături, determinarea reală a distrugerilor tisulare se poate face după 3-6 luni, fapt ce contraindică intervenţia chirurgicală precoce, exceptând cazurile de urgenţă, cu edeme masive (şi în aceste cazuri amputaţiile nu sunt necesare). Unii pacienţi cu degerături prezintă unele sechele, ca de exemplu transpiraţie excesivă, durere, lipsa senzaţiei de frig, amorţeală, piele uscată şi dureri articulare, simptome mai evidente iarna şi după expunere la frig. Şi la cei cu "picior de imersie" pot exista ani de zile sensibilitate la frig şi durere după statul prelungit în picioare.

REŢINEŢI! Cele mai multe din leziunile datorate expunerii la frig se pot evita prin expunere gradată la frig şi prin îmbrăcăminte adecvată. Acoperirea capului, protejarea mâinilor şi a picioarelor este foarte importantă, la fel ca şi evitarea consumului excesiv de alcool. Se vor evita băuturile reci, fiind indicate cele calde, sau la temperatura camerei. Necesarul de lichide este de minimum 2 litri pe zi. De asemenea, este indicat consumul de fructe (mai ales citrice) şi legume, datorită conţinutului lor bogat în vitamine şi săruri minerale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Suna a comunicat de la Termoficare
Este cumva un ghid de utilizare a serviciilor Termoficare?
Postat 07 Februarie 2016, 19:24 de balogh_lorand
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON